Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ο Εορτασμός της Μνήμης της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στο Ομώνυμο Εξωκκλήσι στη Σκάλα Μεσσηνίας

 



    Ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Σκάλα Μεσσηνίας.Φωτο: lyrasiblogspot.com


Το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου συνδέει στο κάμπο της Μεσσηνίας τα χωριά της Βαλύρας και της Σκάλας, αλλά και τους κατοίκους μεταξύ τους, αφού συναντιούνται όλοι οι πιστοί μαζί, μία φορά το έτος, στις 29 Αυγούστου, και εορτάζουν με αρτοκλασία τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εκ μέρους της Βαλύρας, πρωτοστατεί η κυρία Βούλα Καπότη, η οποία γεννήθηκε στην Σκάλα και παντρεύτηκε στη Βαλύρα. Ανελλιπώς ζυμώνει με πίστη και μεγάλη εμπειρία τους άρτους για να τους προσφέρει στις παλιές φιλενάδες της από τη Σκάλα, όταν θα συναντηθούν στο εκκλησάκι, αλλά και σε όλο τον κόσμο απλόχερα.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι αυτός για τον οποίο είπε ο ίδιος ο Χριστός ότι είναι ο μεγαλύτερος προφήτης από όσους γέννησαν γυναίκες. Είναι αυτός που σκίρτησε από την κοιλιά ακόμη της μητέρας του, είναι αυτός που κήρυξε τον Χριστό στους ανθρώπους πάνω στη γη και στους νεκρούς στον Άδη. Ο Άγιος Ιωάννης ξεπέρασε τα όρια της ανθρώπινης φύσης και βάπτισε τον καθαρό και αμόλυντο Χριστό, που με τη θεία του γέννηση ξεπέρασε, ως θεάνθρωπος, τους νόμους της φύσης. Αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη, γιατί ασκούσε σε αυτόν έλεγχο για την παράνομη πράξη της μοιχείας του με την Ηρωδιάδα. Όλα αυτά έγιναν στην πόλη Σεβαστή, η οποία απέχει από τα Ιεροσόλυμα μίας ημέρας πορεία. Εκεί και ο μετά τον Ηρώδη τετράρχης έκτισε τα βασιλικά του ανάκτορα, και έγινε και το συμπόσιο που στοίχισε τον θάνατο του Προφήτη. Εκεί ενταφιάστηκε σε μέρος απόκρυφο και το προφητικό και άγιο σώμα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με τη φροντίδα των μαθητών του ( Αγιολόγιον-Ημερολόγιον, 2018, Εκδόσεις Σαϊτης).


                  Η Τιμία Κεφαλή  του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.Φωτο: dogma.gr

Το Βυζαντινό γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Σκάλα, δεν είναι μόνο πόλος έλξης για τους πιστούς, αλλά και για τα θεϊκά καθοδηγούμενα ζώα της πανίδας του Μεσσηνιακού κάμπου, τα οποία προσέρχονται κατά την ώρα του Εσπερινού, γύρω από τον ιερό χώρο του ασπροβαμένου ναϊσκου. Ο καθηγητής Ιωάννης Δ. Λύρας, Βιολόγος και Ιστοριοδίφης, έχει καταγράψει την ακόλουθη πληροφορία στο ιστορικό του αρχείο:

Πολλά φιδάκια εντοπίστηκαν , είχαν φωλιάσει μέσα στη στέγη του ναϊσκου, όταν πήγαν οι τεχνίτες να την αλλάξουν”.

Ανακαινισμένο εξωτερικά το λαμπρό εξωκκλήσι, σήμερα εορτάζει, μαζί με τους πιστούς, τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Είθε ο Μέγας Προφήτης της Ανθρωπότητας, ο εκ Θεού σταλμένος, να φωτίζει και να προετοιμάζει όλους μας, προς την οδό της σωτηρίας.

Χρόνια Πολλά!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου