Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Μία Αυθόρμητη Αναφορά με Πολλές Προσδοκίες από τον Λόγιο Νου και την Έντιμη Καρδιά της Κυρίας Ευγενίας Ντουραμάκου

 

                        Η ζωή πανηγυρικά στη Βαλύρα.Φωτο: lyrasiblogspot.com

Όταν πριν από μία τριετία προτάθηκε στην κυρία Ευγενία Ντουραμάκου να μπει στον συνδυασμό του κυρίου Σταύρου Μακρή, συνέταξε μία αναφορά με σημαντικούς στόχους προς υλοποίηση, αφού μελέτησε τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης στη Βαλύρα. Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης και ενεργούς συμμετοχής της στα δρώμενα του χωριού, αναλογίζεται ποιος ,πού, πώς ,και πότε έπραξε τι, συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο τον εαυτό της, ασκώντας περισσότερο εποικοδομητική κριτική. Σήμερα , καλούμαστε όλοι μας να δούμε αυτούς τους στόχους, τους οποίους έγραψε “η άριστη μαθήτρια της Βαλύρας”, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε προχωρήσουμε ουσιαστικά και να επιφέρουμε δυναμικά αλλαγή στα κακώς κείμενα του χωριού μας.

Παραθέτουμε αυτή την αξιόλογη αναφορά, προς μελέτη από όλους.

                         Κυρία Ευγενία Ντουραμάκου-δείγμα άριστης γραφής 

Μία Αυθόρμητη Αναφορά με Πολλές Προσδοκίες

Ευγενία Ντουραμάκου

 Πέρασε μία τριετία χωρίς κάποιο σχεδιασμό, χωρίς διεκδικήσεις για τον τόπο, αναζητώντας λύσεις για καίρια ζητήματα που ταλανίζουν το χωριό μας. Δεν αναπτύχθηκε κανένας διάλογος ανάμεσα στις δημόσιες αρχές και στους δημότες, γιατί αυτό ήθελαν οι δημότες, να ακουστούν προτάσεις και επιχειρήματα που να φανερώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός, οργάνωση και όραμα. Είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε κάθε θετική κίνηση, αλλά και να θίγουμε κάθε αρνητική.

Οι στόχοι προς υλοποίηση είναι οι ακόλουθοι:

1. “Περιβάλλον”-ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Λήψη μέτρων καθαριότητας-κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, που είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και προωθούν τη μη ανάδειξη του πολιτισμού στο χωριό μας (μπάζα). Καθαρισμός οικοπέδων (ό,τι προβλέπει ο Νόμος).

2. “Υγεία”

Ιατρός μόνιμος- με άρτια εξοπλισμένο Ιατρείο στη Βαλύρα.

3.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προώθηση τοπικών προϊόντων

4. ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ-ΕΚΠΟΝΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

5. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΔΟΜΕΣ

6. Προστασία ηλικιωμένων, ενίσχυση οικογενειών, κοινωνική φροντίδα.

7. ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες και ιδιαίτερα τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

8. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

9.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΩΝ για την αξιοπρεπή διαμονή κάθε επισκέπτη.

10. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

11. ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Χώρος στάθμευσης για τη διευκόλυνση των διερχομένων οχημάτων.

12.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ για προσφορά και συμμετοχή σε έργα κοινής ωφέλειας .

13. ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Γύρω από τον ΟΣΕ και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο.

14. Ανάπλαση του ποταμού Πίρνακα (Μπεζεστένι). Η θέση της Βαλύρας ταυτίζεται με την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης και συνδέεται με το ιστορικώτερο και μεγαλύτερο Μοναστήρι της Μεσσήνης, ( Βουλκάνου), το οποίο θεωρείται ιερό από  τους αρχαίους χρόνους.

Πιστεύω το γεφύρι της Βαλύρας, που ενώνει φύση, πολιτισμό, ιστορία και περιβάλλον, τρεις έννοιες αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ουσιαστικό πόλο έλξης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

15. Συντήρηση του δικτύου ύδρευσης της Βαλύρας, το νερό δεν είναι πλέον πόσιμο , με αποτέλεσμα βλάπτει σοβαρά την υγεία των κατοίκων, επίσης ξοδεύονται οι άνθρωποι αγοράζοντας πλαστικά μπουκάλια νερού για να ζήσουν. Κάποιες σωληνώσεις χρειάζονται καθάρισμα, παρακολούθηση και αντικατάσταση, και το νερό τακτικό έλεγχο.

16. Κατάλληλη περιβαλλοντική διαμόρφωση της εισόδου και εξόδου από τη Βαλύρα, άλλωστε αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.

17. Αποκατάσταση και επαναλειτουργία της παιδικής χαράς του χωριού.

18. Επαναλειτουργία ενός ΑΤΜ στη Βαλύρα, για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, ιδίως των υπερήλικων κατοίκων.

19. Τακτική εθελοντική προσφορά και βοήθεια, για τη συντήρηση του πράσινου χώρου του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου.

20 Ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής όλων των κατοίκων του χωριού, στα δημόσια δρώμενα του τόπου μας και καταξίωση αυτών που τους εκπροσωπούν δημόσια.


Σχέδιο Δράσης

Ιεράρχηση-Μεθόδευση-Προγραμματισμός-Διεκδίκηση-Απαίτηση”.


Σε σαφείς διαδικασίες στηρίζει το σχέδιο δράσης και υλοποίησης των προτεινόμενων στόχων της η κυρία Ευγενία Ντουραμάκου.

Ευελπιστώντας ότι το νερό θα τρέξει στο αυλάκι και η Βαλύρα θα ανακάμψει σύντομα, από τα προβλήματα που καθυστερούν την πρόοδο και μειώνουν την ποιότητα του τρόπου ζωής των κατοίκων, ζητάμε την ενεργό συμμετοχή όλων, σε αυτή την μεγαλόπνοη προσπάθεια.

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ευγενία Ντουραμάκου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις μεγάλες , αλλά εφικτές προσδοκίες της.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου