Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η Ευλογία της Πίτας του Αγίου Φανουρίου , στο Εξωκκλήσι της Παναϊτσας, στη Βαλύρα

  


                        Φανουρόπιτα.Φωτο:mageirikesapolauseis gr

Η Βαλύρα  θα εορτάσει τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Φανουρίου, στον Ιερό Ναό  της  Παναϊτσας,  στις 31 Αυγούστου  κατά τον Εσπερινό.   Ο αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης Φωτεινός ανακοίνωσε, μέσω της πρεσβυτέρας Σοφίας, ότι  η πίτα του Αγίου Φανουρίου, την οποία θα ετοιμάσει για όλο το χωριό ο κύριος Ξενοφών Καρτερολιώτης , θα ευλογηθεί από  τον πατέρα Ιωάννη Φωτεινό,  στις 31 Αυγούστου, στο γραφικό εξωκκλήσι της  Βαλύρας.

Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον σεπτό πατέρα Ιωάννη, οποίος είπε το εξής:

Δεν ανοίγει τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου ούτε κατά τον Εσπερινό, ούτε ανήμερα , στην εορτή της μνήμης   του Αγίου Φανουρίου, γιατί περιμένει από τις κυρίες του χωριού να του το ζητήσουν, να εκδηλώσουν  σαφές ενδιαφέρον και να προσκομίσουν τις φανουρόπιτές τους. Προσπάθησε ο ίδιος, για τρία συνεχή έτη, αλλά δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον εκ μέρους  τους. Αν όμως οι γυναίκες του χωριού το επιθυμούν, πρότεινε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί του και το αίτημά τους θα εκπληρωθεί, κατά το επόμενο εκκλησιαστικό έτος. Γι΄αυτό τον λόγο, προγραμματίζει άλλες θρησκευτικές  δραστηριότητες, εκτός Βαλύρας.

Συζητώντας παράλληλα τηλεφωνικά με ορισμένες  κυρίες, οι οποίες διαμένουν στη Βαλύρα, διαπιστώθηκε ότι  λειτουργούνται ανήμερα, στις 27 Αυγούστου,  σ΄ έναν κοντινό ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου στη Μεσσηνία. 

 Προτείνεται όπως εκδηλώσουν γραπτώς το αίτημά τους όλες οι κυρίες στη Βαλύρα, όσες ενδιαφέρονται να εορτάζεται   ο Άγιος Φανούριος και να ενημερώσουν άμεσα τον πατέρα Ιωάννη, ώστε να  συνδεθεί αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, όσον αφορά αυτό το χριστιανικό έθιμο της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, με την φανουρόπιτα στη Βαλύρα.

Μία μεγάλη πίτα, τόση όση να χορτάσει όλο το χωριό, παρήγγειλε ο κύριος Γιώργος Φειδάς στον φίλο του, κύριο Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, ιδιοκτήτη ενός από τους δύο υπέροχους φούρνους στη Βαλύρα.  Θυμήθηκε εκείνες τις ωραίες εποχές, που λειτουργούσε ο   μακαριστός πατήρ Δημήτριος Ξυδόπουλος, ο θείος του, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, και εόρταζε όλη η Βαλύρα τον Άγιο Φανούριο.Την πίτα θα φτιάξει η κυρία Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, αριστούχος απόφοιτος Σχολής Ζαχαροπλαστικής.

Ο πατήρ Ιωάννης Φωτεινός δεν ανακαλεί παρόμοια παιδική του εμπειρία, ως πολύ  μικρός κατά τη δεκαετία του 1960. Θυμάται σαφώς ότι ο μακαριστός πατήρ Νικόλαος Ηλιόπουλος δεν εόρταζε τον  Άγιο Φανούριο στη Βαλύρα. Οι μεγαλύτεροι  δεν ξεχνάμε τι έκαναν οι γιαγιάδες και μανάδες μας, επί πατρός Δημητρίου Ξυδόπουλου , και διατηρούμε αναλλοίωτες αυτές τις παιδικές μνήμες μας. Πάντως, και η ευλογία της φανουρόπιτας, κατά την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Ενιαυτού, είναι πολύ σημαντική και ευχαριστούμε τον πατέρα Ιωάννη για την ανοχή και υπομονή του.

 Η ευχή του κυρίου Γιώργου Φειδά προς όλους τους Βαλυραίους  είναι:

 Να φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ένα δραστικό φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, και να χαρίσει υγεία και ευημερία σε όλους.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/8/2022

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου