Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως , στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα

 

            Ο Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, στη Βαλύρα Μεσσηνίας.Φωτο:lyrasiblogspot.com


Οι πιστοί Βαλυραίοι προσήλθαν σήμερα , 30 Αυγούστου 2022, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, για να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Συλλειτούργησαν ο σεπτός ιερέας της Ενορίας της Βαλύρας, πατήρ Ιωάννης Φωτεινός και ο πατήρ Μιχαήλ από τη Σκάλα.   Τα μικρά παιδιά, όσα ο κορωνοϊός δεν καθήλωσε στα σπίτια, κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων και ευχαριστήθηκαν που συναντήθηκαν με τους συνομήλικους φίλους τους. Οι ενήλικες ανακουφίστηκαν αρκετά, και χάρηκαν που συναντήθηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν λόγια παρηγοριάς σε καιρούς δύσκολους.


                                     Φωτο:ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Σημαντική είναι η εορτή της μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν ονομαστός για την αρετή του. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκροτήθηκε το έτος 325, ο Άγιος Αλέξανδρος αντικατέστησε τον γέροντα και ασθενή τότε πατριάρχη, Άγιο Μητροφάνη. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο τότε πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος, αγωνίστηκε με ιερό πάθος για την Ορθόδοξη πίστη, ελέγχοντας την αίρεση του Αρείου. Διαδέχθηκε στον θρόνο τον Άγιο Μητροφάνη και ποίμανε επί 23 χρόνια την εκκλησία του Χριστού. Στα χρόνια της βασιλείας του Κωνσταντίου, διαδόχου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο Άγιος πιέστηκε από τον Αρειανίζοντα Κωνστάντιο να δεχθεί τον Άρειο στην εκκλησία και να επικοινωνήσει μαζί του. Επειδή όμως αρνήθηκε να συλλειτουργήσει με τον μέγα αιρετικό της Ορθοδοξίας, ο Άρειος θέλησε με τη βία και την ανοχή της βασιλική εξουσίας να εισέλθει στην εκκλησία. Αλλά ο Άρειος πέθανε ξαφνικά, καθώς πήγαινε για τη Λειτουργία (Αγιολόγιον - Ημερολόγιον 2018, Αθήνα, Εκδόσεις Σαϊτης).Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά, το έτος 337μ.Χ.(ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE).

Θαυμαστή είναι η παρουσία του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος απήλλαξε την Αγία Εκκλησία Του από μία τόσο μεγάλη βεβήλωση, άκουσε τις ικεσίες του πιστού δούλου Του, και προστάτευσε τον Άγιο Αλέξανδρο, από τον αρχηγό της κακίας και της διάσπασης της εκκλησιαστικής ενότητας.

Ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, όπου εκκλησιάζομαι συχνά, είναι ένας χώρος θεραπείας των σωμάτων και των ψυχών. Πολλά και θαυμαστά έχουν σημειωθεί και πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί.

Όπου καλείται ο Άγιος Αλέξανδρος, συνδράμει ενεργά και θαυμαστά, προς όφελος των πιστών που τον τιμούν, και ομολογώ συγκινημένη, ότι μου χάρισε μία καλή κόρη, στην εορτή της μνήμης του, πριν από 41 χρόνια.

Ο Άγιος Αλέξανδρος αγιογραφείται στηθαίος ή ολόκληρος, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο ή ανοιχτό ειλητάριο, στο οποίο αναγράφεται “Εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου”.

Είθε η θαυμαστή παρουσία του Αγίου Αλεξάνδρου, να φωτίζει την πορεία κάθε πιστού ανθρώπου , που τιμά τη μνήμη του.


Απολυτίκιο του Αγ. Αλεξάνδρου Kabarnos Nikodimos).

Ἦχος γ´. Τὴν ὡραιότητα.

Μύσται οὐράνιοι ἀποδεικνύμενοι, θεῖοι ἐκφάντορες τῷ κόσμῳ ὤφθητε, τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, ποιμάναντες θεαρέστως, ἱερὲ Ἀλέξανδρε, τῆς Τριάδος ὁ πρόμαχος, Ἰωάννη ἔνδοξε, ὁ τῆς χάριτος τρόφιμος, καὶ Παῦλε Ἱερέων ἀκρότης, ὅθεν ὑμᾶς ἀνευφημοῦμεν.



Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

30/8/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου