Όταν ο ήλιος την αυγή ακροπατεί στη Βαλύρα, ο Θεός σκορπίζει απλόχερα τάλαντα. Τόσο στα γράμματα, όσο και στις τέχνες διακρίνονται οι Βαλυραίοι, οι οποίοι προς δόξαν Θεού καλλιεργούν τα εκ γενετής ταλέντα τους. Ο αείμνηστος Ιωάννης Μπατάλιας, το αηδόνι της Βαλύρας με τη βελούδινη φωνή, λάτρης της παραδοσιακής μουσικής, μεταλαμπάδευσε το ταλέντο του στους δύο γιούς του. Ο μεν Σταύρος ακολούθησε πιστά τα αχνάρια του πατέρα του, ο δε Αναστάσης (Τάσος) εξελίχθηκε σε έναν μοναδικό DJ.
Η κυρία Σοφία Μπατάλια, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Περδικάκι στη Βαλύρα, έχει να καμαρώνει δύο όμορφα και εργατικά παλικάρια, που προσφέρουν άπλετη χαρά τόσο στη Βαλύρα, όσο και στη Μεσσηνία ολόκληρη. Όπου γάμος και χαρά, εορταστική εκδήλωση στη Μεσσηνία, είναι αδύνατον να λείψει η σφραγίδα που λέγεται Μπατάλιας, αφού πρόκειται για εγγύηση μεγάλης επιτυχίας.
Ο αείμνηστος Γιάννης Μπατάλιας. Φωτό:lyrasi.blogspot.com
Στο πρόσφατο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα, αν και το μουσικό συγκρότημα του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024 , πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, κάποιοι Βαλυραίοι, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, έφυγαν από την εκδήλωση με τσιμπιδάκι στην καρδιά τους. Κάτι απροσδιόριστο κατέκλυσε την ψυχή τους, που το απωθούσαν επιμελώς, χωρίς να του δίνουν λεκτική έκφραση. Κι ενώ προσπαθούσα να ψυχανεμιστώ γιατί συμπεριφέρονται έτσι και αφήνουν να αιωρούνται φράσεις τύπου «παπούτσι από τον τόπο σου» όπως διατείνεται ο κ. Βασίλης Χαλικούρας, το βράδυ της Κυριακής γέμισε η οθόνη του υπολογιστή μου από φωτογραφίες με λεζάντες που τόνιζαν με κεφαλαία γράμματα: ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ!
Ο κ. Σταύρος Μπατάλιας , με έφεση στο δημοτικό τραγούδι,στα όμορφα άσματα της στεριάς και των νήσων, αλλά και σε άλλα ποιοτικά λαϊκά άσματα, συνάδει απόλυτα με τις προτιμήσεις των Βαλυραίων, ιδίως εκείνων που αναπολούν τις μοναδικές στιγμές των παιδικών τους χρόνων, κατά τη δεκαετία του 1950, που η Βαλύρα με τον Γιάννη Καρύδη και τον Θύμιο Γκομέση, και άλλους ερασιτέχνες μουσικούς, είχαν διαμορφώσει και κρατούσαν ενεργή την περίφημη μουσική κομπανία τους.
Αυτό το μουσικό σχήμα χάραξε ανεξίτηλες μνήμες στις καρδιές των Βαλυραίων και μεγάλη νοσταλγία, που η φωνή του Σταύρου Μπατάλια, το αηδονίσιο άκουσμα των βουνών και των λόγγων μπορεί να θεραπεύσει. Όντως την Κυριακή το βράδυ, στις 23 Ιουνίου, όταν ανέβηκε ο «γιατρός» στη σκηνή , όλοι αναστήθηκαν και λάλησαν ικανοποιημένοι. Επιτέλους, κατάλαβαν τι σημαίνει εορταστικό τριήμερο της Αγίας Τριάδος, επίσης, κάτι άλλο σαφώς διεπίστωσαν…για μία ακόμη φορά!
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, μετά από συνεχείς ματαιώσεις δεκαετιών, η Βαλύρα να αποκτήσει τη δική της μικρή, ερασιτεχνική μουσική ομάδα και χορωδία της. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Βαλύρας «ο Θάμυρις», καλείται να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη ζωτική ανάγκη των κατοίκων της γενέτειράς μας.
Θυμάμαι, ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του 1960, ο πατέρας μου έπαιζε ακορντεόν και μπουζούκι στο πίσω μέρος, στον κήπο στο σιδηρουργείο του, με τη συνοδεία ερασιτεχνών μουσικών της γειτονιάς. Πέρασε ένας καθηγητής μουσικής, ξένος επισκέπτης, τους άκουσε και σταμάτησε. Κάθισε μαζί τους, μοιράστηκαν ψωμί, τυρί, ελιές, και παγωμένη μπύρα, έπαιξε κι εκείνος στο ακορντεόν δύο-τρία ευρωπαϊκά τραγούδια. Οι παρόντες τον παρακολουθούσαν χαμογελαστοί, με τυπική ευγένεια. Μόλις έφυγε, είπαν στον Μπαρμπαλιά: Λιάκο, παίξε μας «θα ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλό βουνό» να πάνε κάτω τα φαρμάκια και να πετάξουμε λιγάκι!
Διαχρονικά, οι μουσικές επιλογές-εκδηλώσεις στη Βαλύρα, χωρίζονται σε δύο φάσεις: Στη πρώτη φάση που ο αείμνηστος Σταύρος Τσιλίκας δεν είχε φορέσει τη στολή του αγροφύλακα και τον πανηγυρικό εορτασμό κάλυπτε η μουσική κομπανία του χωριού, και στη δεύτερη φάση, όταν ο λεβεντόκορμος Τσιλίκας φόρεσε τη στολή και άλλαξαν οι προδιαγραφές στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα. Τότε κλήθηκαν από τους επιχειρηματίες του χωριού λαϊκά συγκροτήματα και άφησαν στο περιθώριο τη φωνή των μουσικών ταλέντων της Βαλύρας, δυστυχώς μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα στους ενήλικες και στα παιδιά στο χωριό μας υπάρχουν υπέροχες φωνές, καθώς και άτομα με μουσική παιδεία. Στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ο Βαλυραίος ψάλτης και γνώστης της Βυζαντινής μουσικής, κ. Γιώργος Περιβολάρης, είναι εθελοντικά διαθέσιμος για τη δημιουργία χορωδίας. Επίσης , υπάρχουν μουσικοί στη Βαλύρα, όπως ο κ. Δημήτρης Λεούσης στο μπουζούκι, και άλλοι που δεν γνωρίζω, οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους νεότερους.
Όπως εδραιώθηκε θαυμαστά η ομάδα των παιδιών και ενηλίκων στον παραδοσιακό χορό, με την υπέροχη δασκάλα τους, κα Τόνια Ηλιοπούλου, και συμμετέχουν επαινετά σε όλες τις εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαλύρα, παρομοίως οι προσπάθειες χρειάζεται να στραφούν προς τη δημιουργία χορωδίας παιδιών και ενηλίκων, με την υποστήριξη μίας μικρής τοπικής ορχήστρας.
Ας κάνουμε πραγματικότητα αυτό που ποθεί η καρδιά των συγχωριανών μας, στη γραφική Βαλύρα μας!
Θερμές ευχαριστίες στην κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου, Αγιογράφο, για το φωτογραφικό υλικό από το μουσικό γεγονός της Κυριακής, 23-6-2024 στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας.
Ο Θεός μεθ΄ημών,
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
27-6-2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου