Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Ανάμεσα στην «κόλαση» του νου και στης ψυχής τον «παράδεισο» ο άνθρωπος ζητά απεγνωσμένα τη δική του μεταμόρφωση

                        

                                       Painting by Knud Baade 1808-1879 Norwegian Artist.

Αφιερωμένο στην αγαπητή κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, φιλόλογο,  και στις υπέροχες μεταμορφώσεις της


Δεν είναι η καλλιτεχνική έκφραση του Σαλβαντόρ Νταλί, ψυχή καθηλωμένη  στις προδιαγραφές και στα σύμβολα μίας αποκλίνουσας νόησης. Δεν είναι  η  γοητευτική πραγματικότητα του Έρμαν  Έσσε με τις άπειρες αλχημικές μεταμορφώσεις του Πίκτορ σε παραδείσια πεδία.  Δεν είναι η οικτρή πραγματικότητα στη Μεταμόρφωση του Φράντς Κάφκα. Δεν είναι η αποξένωση, η  ιδιοτέλεια, η καχυποψία, η μισανθρωπία εντός    δαιδαλώδους Κτίσματος χωρίς έξοδο, με μόνη ελπίδα την αναμέτρηση με το εντός  του ανθρώπου αδάμαστο και αθάνατο ζώο-τέρας. Δεν είναι το έκτρωμα  της  «κατσαρίδας» που  γέννησε η καταπιεσμένη ψυχή ενός εργατικού νέου κατά τα άλλα « Φαρισαίου» ,  ο οποίος  δεν συνέλαβε  εν ζωεί  την οδό της σωτηρίας  του, αλλά  παραδόθηκε, άνευ όρων, σε κοινωνικά πρότυπα  κομμένα και ραμμένα στα μέτρα και τα σταθμά του Ταρτάρου. Δεν είναι το σύγχρονο ρομπότ των Ιαπώνων που αντικατέστησε την παλιά κατσαρίδα του Κάφκα. Δεν είναι ο ερωτισμός και η μέθη του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε  που μάταια προσπαθεί να   δαμάσει  την  αδυναμία  της ανθρώπινης ψυχής του,  του  Φάουστ εμπρός στη δύναμη του Σατανά, μεταμφιεσμένου σε Μεμφιστοφελή.   Δεν είναι  τα  άδυτα της  Ατλαντίδας του νεαρού Novalis που  τον έκλεψε ο  ερωτευμένος Άδης, επάνω στο άνθος της ηλικίας του, στα 21 χρόνια του, έτσι για να είναι πιο ελαφρύ το χώμα που θα  τον σκεπάσει…δεν είναι…. δεν είναι…δεν είναι!

 Φόρεσαν οι δεινόσαυροι ανθρώπινα κορμάκια και   αρχηγοί της άβγαλτης ψυχής των   κεκοιμημένων εν ζωεί ανθρώπων και του κόσμου ολόκληρου αυτοχρίστηκαν, κατά την τρίτη χιλιετία. Ο Ιταλογερμανικός φασισμός και η δικτατορία του Προλεταριάτου   κομμάτιασαν τον λόγο του Κάφκα, παρανάλωμα πυρός έκαναν τα έργα του…να  μην προβάλλει   η απειλή τής μη αποδεκτής  μεταμόρφωσης,  «της αιώνιας Λέρνας του λόγου και των πράξεων με τα  27 ποδάρια»  εμπόδιο στο φιλόδοξο της κενοδοξίας έργο τους, στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας.  Ο πονεμένος Κάφκα παρήγγειλε,   πριν ο Θεός τον καλέσει, «κάψε τα χειρόγραφα φίλε και συμφοιτητή μου στη Νομική Σχολή , Μαξ Μπροντ , ποτέ να μην τα διαβάσεις», όμως κανένας δεν   άκουσε πραγματικά τα ουρλιαχτά της ψυχής  τού ταλαίπωρου Φράντς Κάφκα  ….. Ο Καφκισμός,   ως αντίποδας στον Φασισμό και τα απολυταρχικά καθεστώτα, κατέκτησαν  την παγκόσμια  σκέψη  και  οι συμμετέχοντες     έλαβαν   θέση και στάση  στην προσωπική και κοινωνική τους  κόλαση.  

 Τα δικτατορικά καθεστώτα και τα κυβερνώντα κόμματα της αθεΐας  μπορεί να μη  συνέλαβαν ανθεκτικές κατσαρίδες, αλλά γεννούν διαρκώς πολλούς   παραμορφωμένους και συχνά ανεξέλεγκτους  δράκοντες … Εκφέρουν   λόγο στη  δική τους  ατελεύτητη  πυρά , ζητώντας  επίμονα  ενός ανύπαρκτου κοσμοσωτήρα   το έλεος…. της εξουσίας του χρήματος που  είδαν και  πίστεψαν ότι με αυτό εξαγοράζονται  τα πάντα, ακόμη και του αληθινού Θεού ο Παράδεισος!      Κι αν κανένας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη φοβερή και τρομερή μεταμόρφωση κάτω από του Χίτλερ το επιβλητικό μουστάκι, πιστόλι είναι στον κρόταφο του ανθρώπου ο λόγος  των σύγχρονων άθεων που περιτριγυρίζουν τους πιστούς, ως σκάνδαλο, έξω από την αυλόπορτα της  Ορθοδοξίας….

Πού  είναι ο γλυκός Χριστός, με τη λαμπρή επί του όρους Μεταμόρφωση, τη Σταύρωση και   την Ανάστασή Του, την ψυχή του φτωχού πνευματικά ανθρώπου να  λυτρώσει; Κρίνο του αγρού είναι η  θεοσεβής  καρδιά, κι ας μάχεται   κενόδοξα ο νους τού επαρμένου και  αδαούς θνητού  για να   δημιουργήσει της τεχνολογίας  ανθεκτικούς αγριόχοιρους,     λιοντάρια της ζούγκλας δυνατά,  ταύρους  κραταιούς και   αλύγιστα μουλάρια, μόνο και μόνο για να   κατασπαράξουν  πρωτίστως τον ίδιο εντός και εκτός του.   Με ταπείνωση εμπρός στην υπέρτατη θυσία της εσταυρωμένης αγάπης του Χριστού ας κερδίσουμε χρόνο, καθώς τρέχει ορμητικά και   σαρώνει τα πάντα αλύπητα  της εντυπωσιακής  πλάνης  το ρεύμα. Κατ΄ εικόνα και κατ΄ ομοίωση με τον  Δημιουργό  μας  ας πορευθούμε. Ας λαμπρύνουμε της ψυχής μας το ένδυμα, επιτυγχάνοντας με  αγάπη προς τον Θεό και  τον πλησίον  μας την προσωπική και κατ΄ επέκταση κοινωνική μας μεταμόρφωση.

«Φως, περισσότερο φως» ζήτησε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και εξέπνευσε, και «τα πάντα, ακόμη και τα ψέματα προωθούν την αλήθεια,  οι σκιές δεν σβήνουν τον ήλιο»,  μονολόγησε ο Φραντς Κάφκα….γιατί «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» ,  παραδέχονταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι , και «ο ήλιος έγνω την  δύσιν  αυτού»  λέγει ο προφητάναξ Δαυίδ στον  103ο  ψαλμό.

 Ποιος ειλικρινά θέλει να γυρίσει πίσω και να γίνει στήλη άλατος, αναρωτήθηκε κάποτε μία ευλογημένη ψυχή  .  Καθώς το   Ιλαρόν Φως της  Αγίας Δόξης την  φώτιζε, μεταμορφωμένη σαν   περιστερά του Αγίου Πνεύματος, έψαλλε  η μακαρία ψυχή    το Αλληλουϊάριον και το Τροπάριο του Νυμφίου.   Φύλλα  Παραδείσου  αιωνίως την  τύλιξαν!

 Ήχος πλ.δ΄

  Δικαιοσύνην μάθετε, οι ενοικούντες επί της γης.
Αλληλούια, Αλληλούια, Αληλλούια.

Το Τροπάριον

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός· και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα· ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής, και της Βασιλείας έξω κλεισθής· αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, δια της Θεοτόκου, ελέησον ημάς.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, φιλόλογο, η οποία  με τη φιλολογική,  φιλοσοφική και καλλιτεχνική της διάθεση και ανιδιοτελή παρέμβαση δρα ως ακατανίκητο κίνητρο  για υγιείς προσωπικές και κοινωνικές μεταμορφώσεις.

Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3-6-2024

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου