Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Της Αγίας Τριάδος η Βαλύρα λουσμένη στο Φως!

            

                                                       Φωτό: κ. Κώστας Θ. Καυκούλας

 

Μετά το ξέφρενο νυχτερινό γλέντι της 22ας και 23ης Ιουνίου 2024 στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, οι πιστοί συγχωριανοί μας , καθώς και οι επισκέπτες τους, προσήλθαν στον Ιερό Ναό της γραφικής Αγίας Τριάδος για να τιμήσουν τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που λάβαμε κατά την βάπτισή μας, καθώς και την επιστασία  του Αγίου Πνεύματος στη ζωή των απανταχού Βαλυραίων. Με την άριστη διοργάνωση του πανηγυρικού τριημέρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας «Ο Θάμυρις»,  την υποστήριξη  του Αστέρα FC Bαλύρας, καθώς και του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, οι  εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν σήμερα  στην κορύφωσή  τους, με τους αθλητικούς αγώνες Βαλύρεια και τον δρόμο φιλίας των 14 χιλιομέτρων από την Αρκαδική πύλη της Ιθώμης, έως την πλατεία της Βαλύρας.


                                         Η   Εφέστιος Εικόνα της  Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα.              
                                                             Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης



Οι  πιστοί Βαλυραίοι προσήλθαν   στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος , προεξάρχοντος του σεπτού πατρός κ. Ιωάννου Φωτεινού,  και απαθανάτισαν τα σημερινά θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, ώστε κι εμείς που ζούμε μακριά από τη γενέτειρά μας να μετέχουμε στον ετήσιο πανηγυρικό εορτασμό του αγαπημένου μας χωριού. Πέρισυ, η κα Σοφία Μπούτση- Καρύδη ανέδειξε με μοναδικές φωτογραφίες όλο  τον  Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, φέτος το ανήσυχο πνεύμα του κ. Μάριου Κλειώτη , εφόρου στο Δ.Σ. του Αστέρα Βαλύρας, αναζήτησε το θρησκευτικό μεγαλείο, γι΄ αυτό δεν παρέλειψε να φωτογραφίσει   τα  θρησκευτικά δρώμενα, από την εφέστια εικόνα του Ιερού Ναού έως τους άρτους για την αρτοκλασία.


                                                           Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης

Ο κ. Κώστας Θ. Καυκούλας, υπαξιωματικός του Στρατού, Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας  Bαλύρας, και Αντιπρόεδρος του Αστέρα FC Βαλύρας, με   έφεση στη φωτογραφία, συνέλαβε την Αγία Τριάδα λουσμένη στο φως, το πλήθος των πιστών, καθώς και την προσφορά   των εδεσμάτων στο προαύλιο της Αγίας Τριάδος, που προσέφερε γενναιόδωρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος  « Ο Θάμυρις» και δεν λησμόνησε να συγχαρεί τους διοργανωτές για την ευγενική  τους  προσφορά.


                                                         Φωτό: κ. Κώστας Θ. Καυκούλας

 Ο κ. Στασινός Μπόβης, επιχειρηματίας ελαιοπαραγωγός, με   διαλεκτικό πνεύμα και   ανεπτυγμένη κοινωνικότητα, εκτίμησε φέτος στο πανηγύρι τη συντροφιά των αγαπημένων  εξαδέλφων του, Μάγδας και Δημήτρη,  που μαζί με το κρασί μελίρρυτος  έρρεε ο λόγος τους.

 

                                                      Φωτό: κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης

Όσον αφορά την κόρη Ρόζυ Καρύδη της Βαλύρας, υπάλληλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα,  με τις μοναδικές διαισθητικές ικανότητες,  συνέλαβε στον ορίζοντα το ιλαρόν φως   την ώρα του  εσπερινού,  που λούζει την Ιθώμη, ως σέλας του Αγίου Πνεύματος, στην αντίπερα όχθη από την Αγία Τριάδα μας. Το φως της  Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, της ομώνυμης Ιεράς Μονής,    κατά την μεγάλη   της  χριστιανοσύνης εορτή της Πεντηκοστής , απαθανάτισε, και άφησε ευλαβικά να λούσει την ψυχή εντός της.


                                                             Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Τώρα, όσοι   ακόμη δεν συλλάβατε κατά το πανηγυρικό τριήμερο ένδυμα ψυχής, αλλά επιμένετε να απαθανατίζετε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη και να τον μοιράζεστε απλόχερα στο FB, έχετε ακόμη περιθώριο   μέχρι  τη δύση του ηλίου σήμερα!!! 

Είθισται η εορτή  της μνήμης της γενέσεως του  Αγίου Ιωάννου Προδρόμου να  εορτάζεται   κάθε έτος στο εξωκκλήσι  του Αγίου  Ιωάννου του Ριγανά στη Βαλύρα,  φέτος  μνημονεύθηκε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της ημέρας.


                                                             Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης

Συγχαρητήρια για την ενότητα και κοινή συμπόρευση των Συλλόγων της Βαλύρας, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι και τίποτα δεν είναι δεδομένο, το πανηγύρι της  Αγίας Τριάδος δεν ατονεί ως θεσμός, χαράσσοντας ανεξίτηλες μνήμες και στις νεότερες γενιές.

Θερμές ευχαριστίες στους με έφεση  φωτογράφους της Βαλύρας για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κόσμησε  εορταστικά την ιστοσελίδα μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους σας!

Ο Θεός μεθ΄ ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24-6-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου