Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας από μικρό Αρχιτέκτονα!
Ανταπόκριση : κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη
Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας , μαζί με το Νηπιαγωγείο, στεγάζει περίπου 60 εργατικούς και πολύ φιλότιμους μαθητές, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Κοσμόπουλου. Οι μαθητές της όμορφης γενέτειράς μας διακρίνονται από υψηλές νοητικές και συναισθηματικές ικανότητες, ήθος, ευγένεια, αλλά και απίστευτα για την ηλικία τους καλλιτεχνικά ταλέντα. Τρανή απόδειξη είναι η πρόσφατη εικαστική έκθεση, στην οποία συμμετείχαν οι Ε και ΣΤ τάξεις, του αγαπημένου Σχολείου των παιδικών μας χρόνων, με τους άξιους μαθητές της νέας γενιάς , αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, όπως μάς ενημερώνει ενδελεχώς η κα Σοφία Μπούτση -Καρύδη:
Έκρηξη θετικών ιδεών σε μαύρο φόντο..εφηβικό.
«Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας συμμετείχε στην ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 2024: "ΠΑΙΔΙ & ΤΕΧΝΗ: ΖΩ – ΕΜΠΝΕΟΜΑΙ – ΜΠΟΡΩ – ΦΙΛΟΤΕΧΝΩ" στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γενικής Αγωγής κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος και 17 Δημοτικά Σχολεία της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας. Τα έργα του σχολείου μας απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από τον σύμβουλο και άλλους εκπαιδευτικούς.Για το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας επιμελητής της εικαστικής δράσης είναι ο δάσκαλος κ. Βασίλης Καράμπελας.
Η εικαστική ομάδα αποτελείται από γονείς και μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης. Το θέμα μας ήταν η Διαφορετικότητα. Σκοπός μας είναι να εκθέσουμε σε ειδικό χώρο όλα τα έργα μας στο τέλος της επομένης σχολικής χρονιάς.»
Η ομάδες των νηπίων και προνηπίων παράλληλα, στόλισαν εντυπωσιακά, με την καθοδήγηση των δύο δραστήριων και αγαπητών δασκάλων τους, τις αίθουσές τους στο νηπιαγωγείο, με θαυμάσια έργα, χάρμα οφθαλμών. Οι χαριτωμένοι μαθητές, παρουσία των υπερήφανων γονέων τους , έφεραν σε πέρας, καλύτερα από ενήλικες, την όμορφη γιορτή της λήξης του ωραιότερου σχολικού τους έτους, και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα.
-Πώς λένε τις κυρίες σας; Μαρία και Ματίνα; Ρώτησε μία γιαγιά μία μικρούλα μαθήτρια του προνηπίου κι εκείνη απάντησε:
-Την δική μου πάντως την λένε κα Μιμίκα.
Του χρόνου θα θυμούνται να λένε και το επώνυμο των δασκάλων τους!
Αν και δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των μαθητών, τα έργα που απαθανάτισε η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη μιλούν από μόνα τους, και αναδεικνύουν πτυχές τόσο των νοητικών- οπτικοκινητικών ικανοτήτων, της συναισθηματικής ωριμότητας και γενικά του ταλέντου στην τέχνη της ζωγραφικής, όσον αφορά τους μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης.
Ευτυχισμένη μητέρα δύο όμορφων μαθητών, η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, άφησε το ποιητικό της ταλέντο να αναδείξει τον εσωτερικό της πλούτο, αλλά και την ικανοποίησή της κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Λακωνική και μεστή η ποιητική έκφραση, δίστιχα που το καθένα αποτελεί θέμα συγγραφής πτυχιακής εργασίας, θυμίζουν αποφθέγματα Αρχαίων Ελλήνων, αλλά και Γιαπωνέζικα χάικου.
Μπαμπά, θέλω κι εγώ καλάμι για να ψαρέψω τη ζωή.
Στην ποίηση χάικου, με τους σύντομους στίχους, γίνεται προσπάθεια να συλληφθεί η στιγμή και να διατηρηθεί στην αιωνιότητα. Καθώς οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την ολότητα μιας στιγμιαίας εμπειρίας, ο ποιητής περιγράφει αχνά μια ιδέα και αφήνει τον αναγνώστη να συμπληρώσει.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί
Σοφία Μπούτση-Καρύδη
Τη σχολική χρονιά,
περάσαμε δημιουργικά !
Μια ομάδα εικαστική!
Μηνύματα αφήσαμε!
Φιλία και Αποδοχή
Όλοι είμαστε διαφορετικοί!
Θα φτιάξουμε έναν κόσμο ιδανικό!
Εύγε αγαπημένα μας παιδιά, τα υπέροχα έργα σας είναι πλέον μέρος του λαογραφικού αρχείου της Βαλύρας μας!
Όλα τα παιδιά του κόσμου μία αγκαλιά.
Ο Θεός μεθ΄ημών,
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου