Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η λαμπρή επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ στη Μεσσηνία

 




Ανταπόκριση: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου


Επίτιμος Δημότης ανακηρύχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο Δήμαρχος της Μεσσηνιακής Πρωτεύουσας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα αλλά και το έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Επίσης, ο Βαλυραίος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Τάσος Ηλιόπουλος, ανέγνωσε και επέδωσε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε την ανακήρυξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας.



Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καλαμάτας επέδωσε στον Μακαριώτατο το χρυσό κλειδί της πόλης, αντίγραφο της "Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς" καθώς και  επιστήθιο εγκόλπιο που φέρει ανάγλυφη οστέινη εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής.



Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την παρουσία του στην Καλαμάτα, ύστερα από 32 χρόνια, ενώ τόνισε, ότι η αγάπη που έλαβε κατά την παρουσία του στη Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα του δίνει δύναμη να συνεχίζει το έργο της Ιεραποστολής που επιτελεί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρικανική ήπειρο.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος, παρέδωσε τον “Θυρεό” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον Δήμαρχο Καλαμάτας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της Παναγίας Υπαπαντής, Πολιούχου της πόλης, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.



Η τριήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στη Μεσσηνία, ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βουλκάνου (σ.σ παρουσία δεκάδων πιστών και κληρικών) μεταξύ των οποίων και ο αγαπητός μας εφημέριος του ιερού ναού οτυ Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, ο πατήρ κ. Ιωάννης Φωτεινός.



Την Ιερά Μονή Βουλκάνου επισκέφθηκε επισήμως το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, επιτελών προσωπικό του τάμα και επιθυμία, προκειμένου να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει την Κυρία Θεοτόκο την Βουλκανιώτισσα, για τη βοήθειά Της σε δύσκολες στιγμές,

Η αδελφότητα επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην είσοδο της Μονής προς τον υψηλό επισκέπτη και ακολούθως στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε επίσημη δοξολογία, παρόντων του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου και του εκ των αδελφών της Μονής Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. κ. Θεοκλήτου, και των συνοδών του Πατριάρχου Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Γουινέας Γεωργίου, Καρθαγένης Μελετίου και του Επισκόπου Τολιάρας Προδρόμου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος αφιέρωσε στην εφέστιο εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης Πατριαρχικά εγκόλπιά του και επιστήθιο Σταυρό, καθώς και ιερά καλύμματα για την ιερά Πρόθεση.

Στη συνέχεια, στο συνοδικό της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε προς όλους μοναστηριακό κέρασμα. Ακολούθως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος. Προκόπιος Σμυρνής, προσέφερε στον Πατριάρχη αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, με την ευχή να τον προστατεύει και να τον στηρίζει πάντοτε στο δύσκολο ιεραποστολικό του έργο.



Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και αφιέρωσε φωτογραφία του, η οποία θα κοσμεί το συνοδικό.



Στην επίσκεψη του Πατριάρχου στο ιστορικό Μοναστήρι παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Σταθης Αναστασόπουλος, ο Ιθωμίτης Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αθανασακόπουλκος, ο νέος Πρόεδρος Κοινότητας Βαλύρας Ιθώμης, κ. Δημήτρης Τσιλίκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.



Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την ενδελεχή ενημέρωση. Η ευλογία  του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κ. Θεοδώρου Β΄ να φωτίζει όλους μας με τις χάρες του Αγίου Πνεύματος, να μας καθοδηγεί, καθαρίζει και οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου