Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Αυτές ήταν οι καρτερόψυχες γιαγιάδες μας!

                 

                 Η κα Μαρίκα Αθανασοπούλου. Φωτό: κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος


Καθώς παρακολουθούσα στο διαδίκτυο  την κα Μαρίκα , μητέρα του κ. Χρύσανθου Αθανασόπουλου και ζωντανό θησαυρό της Μεσσηνίας, να φτιάχνει στο βαθύ της τηγάνι κορκοφίγκι με το πρωτόγαλα των προβάτων τής ευλογημένης γενέτειράς της, τους Γαργαλιάνους, που ζει και τιμά με την θεοσεβή παρουσία της, θέλησα να επικοινωνήσω  με τα παιδιά και εγγόνια μας, που αμφιβάλλουν και απορρίπτουν, λόγω ξενόφερτων προτύπων, τις αξίες των προγόνων τους. Δυστυχώς, θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, και αγνοούν ποιες ήταν πραγματικά οι μητέρες που μάς γέννησαν και τι μάς δίδαξαν, ως λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Δεν αντιλαμβάνονται πόση δόξα και τιμή τους αξίζει, αφού με τη σταθερή και ανιδιοτελή προσφορά τους δημιούργησαν το πρότυπο της Ελληνικής οικογενείας. Τίμησαν τον γάμο, όπως τον ευλόγησε ο Πλάστης μας, και ο Κοσμοσωτήρας μας Ιησούς Χριστός, παραμένοντας σταθερές στα μυστήρια της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως, μέγα στήριγμα για  τους κλυδωνισμούς της εποχής μας.

             
            Το κορκοφίγκι της γιαγιάς Μαρίκας. Φωτό: κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος


Αήττητη στον χρόνο είναι η γιαγιά Μαρίκα, και μακροημερεύει με τη χάρη του Θεού. Αν και έχει περάσει την πόρτα της τρίτης ηλικίας, δεν παύει να ξυπνά από τα ξημερώματα και να σκέπτεται διαρκώς τι να προσφέρει, με τη γαλαντόμο καρδιά  και τα χρυσά   χέρια της, στα παιδιά και εγγόνια της. Αξιοποιεί σταθερά τα προϊόντα τής οικογενειακής παραγωγής, μαγειρεύοντας με τον παραδοσιακό τρόπο στον ξυλόφουρνο. Νοστιμίζει ό,τι παρασκευάζει με δεξιοτεχνία, ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές της Μεσσηνίας, με την ευλογία του Θεού, του Ουρανίου Πατέρα μας, που μάς χαρίζει απλόχερα και πλούσια τα αγαθά στη μακαρία Μεσσηνιακή γη μας.


                                                
                                                  Φωτό: Anastasia Flioni , fb

Οι παλιές φωτογραφίες είναι ένα μοναδικό αρχείο και αδιαμφισβήτητη απόδειξη της προσφοράς των γιαγιάδων μας. Αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να δουν και να δακρύσουν οι πολιτικοί της χώρας μας, να παραδειγματιστούν και να μετανοήσουν   αληθινά, προτού αποφασίσουν να ψηφίσουν το τρικατάρατο νομοσχέδιο, υπέρ του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, την ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού μας.


                                              
                                                  Φωτό: Λυδία Βλάχου στο fb


Να εμβολίσει τον νου και την καρδιά τους η αγάπη του ισχυρού Χριστού-Βαλεντίνου, που θα το ψηφίσουν την ημέρα της εορτής της Αγάπης, στις 14 Φεβρουαρίου.


                                              
                                                  Φωτό: Νικόλαος Μπαγιώτας

Πόση τιμή πρέπει σε σένα γιαγιούλα μου, που ξεπερνούσες τους ταγμένους στρατιώτες στις φτυαριές, ξεχιονίζοντας ψηλά στα βουνοχώρια της Μεσσηνίας τους χειμώνες.


                       
                        Τα προικιά της νύφης. Φωτό: Μαρίνα Αθανασοπούλου στο fb

Και ύστερα , ούτε ανάσα δεν έπαιρνες, να προλάβεις όλες τις εργασίες του σπιτιού, το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το πλύσιμο στη σκάφη, το σιδέρωμα, το μπάλωμα, το ράψιμο, και τον αγαπημένο   σου αργαλειό, να φτιάξεις ζεστά ρούχα και στρωσίδια για να ντύσεις τα παιδιά σου, και να στολίσεις το ευλογημένο σου αγροτόσπιτο, να κεντήσεις με  χρυσές βελονιές την προίκα των θυγατέρων σου, και να προλάβεις να πας την προζυμένια λειτουργιά στον ιερό ναό της ενορίας σου.


                                            
                                            Φωτό: Νικόλαος Καλτσίδης στο fb

Περισσότερο από άνδρας στάθηκες στις αγροτικές εργασίες, στο τίναγμα της ελιάς, στα ρύζια, στις σταφίδες, στα κηπευτικά, παντού, όσο άντεχε το ψημένο στον ήλιο κορμάκι σου. 


                                              
                                                  Φωτό: Νίκος Μάντης στο fb

Μαγείρευες για τους εργάτες, έφτιαχνες γλυκά, βάλσαμο για τη θλίψη και τη στεναχώρια, και το βράδυ,  πλυμένη  με σπιτικό σαπούνι που μοσχοβολούσε, ντυμένη με την καθαρή λευκή σου αλλαξιά  και την υφασμένη στον αργαλειό  μακρυμάνικη νυχτικιά σου, με την Ιερά Σύνοψη στο δεξί χέρι και τους βίους των αγίων παραμάσχαλα, με ειλικρινή προσευχή και νηστεία, ταπείνωση και αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, φοίτησες και αρίστευσες στο Πανεπιστήμιο του Θεού.


                                            
                                                    Φωτό: Γιώργος Σιδέρης στο fb

Πόση δόξα,  τιμή και προσκύνηση πρέπει σε σένα μητέρα και γιαγιά μας, που το πρόσωπό σου στολίζει η χάρη της Παναγίας μας, και από το αγιασμένο στόμα σου μόνο μυρωμένες λέξεις αγάπης, υπομονής, παρηγοριάς και ελπίδας άνθιζαν και θα ανθίζουν ανά τους αιώνες.



Παναγία Εσφαγμένη, στον νάρθηκα του Αγίου Δημητρίου στο Άγιον Όρος


Γιατί όποιος νομίζει ότι τούτη η σπάνια Ελληνική τριανταφυλλιά μαράθηκε, είναι οικτρά γελασμένος. Ανθοστόλιστη παραμένει, με τα ευωδιαστά ρόδα του Λόγου του Θεού και της Ελληνικής Γλώσσης, αλλά και με τα αγκάθια της, όπλα σε καιρούς δύσκολους, ενάντια στη σκοτία και την απώλεια της ψυχής.


                                          
                                              Φωτό: Βασίλης Χονδρόπουλος στο fb

Να χαιρόμαστε τις αξιολάτρευτες μητέρες και γιαγιάδες μας.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρύσανθο Αθανασόπουλο, και στην υπέροχη οικογένειά του, που μάς κρατούν ενήμερους και ευχάριστα συντονισμένους, μέσα από τη σελίδα τους στο fb , με τις  παραδοσιακές δραστηριότητες της μοναδικής μητέρας και γιαγιά τους, της άξιας γιαγιάς Μαρίκας της Μεσσηνίας μας.  


Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

10/2/2024




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου