Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Η πανηγυρική εορτή της μνήμης του Αγίου Βλασίου στη Λάμπαινα Μεσσηνίας

           


  O Ι.Ν. Αγίου Βλασίου στη Λάμπαινα Μεσσηνίας. Φωτό: Nea Lampaina

Οι κάτοικοι της Φραγκοκρατούμενης περιοχής της Τζεφερεμίνης, σημερινής Βαλύρας Μεσσηνίας, όταν αποχώρισαν οι δυνάστες τους, το 1200μ.Χ., έκτισαν την όμορφη και μοναδική Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βλασίου, με τον σπάνιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κοντά στα οργισμένα ύδατα της Μαυροζούμενας, στη γέφυρα του χωριού. Μέγας προστάτης   των ποιμένων και των ζώων ,   των  ευλαβών κτηνοτρόφων της Μεσσηνιακής γης,  και πολιούχος   του χωριού μας   ήταν ο Άγιος Βλάσιος, μέχρι την επανάσταση του 1821, τη μνήμη του οποίου εορτάζει η εκκλησία μας στις 11 Φεβρουαρίου.Τον Άγιο Βλάσιο τιμά στις ημέρες μας η γειτονική   Λάμπαινα, στο παλιό και γραφικό πέτρινο εξωκκλήσι της, αφιερωμένο στον θαυματουργό Άγιο.

                                          Φωτό: Nea Lampaina

 Τα   κοπάδια των παλιών κτηνοτρόφων ευλογούσε να αυξάνονται χωρίς ασθένειες, και προστάτευε τους Χριστιανούς κατοίκους  της μεγάλης  τότε Τζεφερεμίνης, και των γειτονικών χωριών, από τα θηρία των καιρών.



Στη γέφυρα της Μαυροζούμενας, το έτος 1805, με τις ευχές και την προστασία του Αγίου Βλασίου, ο γέρος του Μωριά κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις ορδές των Τούρκων που κατέφθασαν από τη στρατιωτική βάση τους στην Ανδρούσα, για να τον συλλάβουν μαζί με τα παλικάρια του, τους αρματολούς και κλέφτες (1).


           O ερειπωμένος ναός του Αγίου Βλασίου Βαλύρας. Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Ο τρίκογχος Βυζαντινός ναός του Αγίου Βλασίου κείτεται γκρεμισμένος , από την εποχή του δισσεβούς Ιμπραήμ, με τις τρεις πλευρές του να παρακαλούν τον Θεό να ανοίξει διάπλατα τα όμματα των ανθρώπων, και σεβόμενοι το άγιο βήμα του, που παραμένει εκτεθειμένο στη μανία της φύσης, σε βάρος της υγείας των Βαλυραίων και της σωτηρίας των ψυχών τους, να αναστυλωθεί με ευπρέπεια.


                                              Φωτό: Nea Lampaina

 Ο γραφικός ιερός ναός του Αγίου Βλασίου   στη γειτονική μας Λάμπαινα,   δέχτηκε  και φέτος το χριστεπώνυμο πλήθος της ευρύτερης περιοχής, που τίμησε τη μνήμη τού  ιερομάρτυρος και ιατρού Αγίου Βλασίου.

Ο Άγιος Βλάσιος, επίσκοπος Σεβαστείας, ασκούσε την ιατρική τέχνη και με τη χάρη του Θεού θεράπευε διάφορες ασθένειες των ανθρώπων, των ζώων και ιδιαίτερα των νηπίων. Ζούσε στη σπηλιά ενός βουνού, ανάμεσα σε άγρια ζώα, τα οποία δεν τον πείραζαν. Όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος της Σεβαστείας, τον εξέλεξαν παμψηφεί επίσκοπο. Επί Λικινίου οδηγήθηκε στον τοπικό ηγεμόνα Αγρικόλα που τελικά, αφού τον έριξε στη λίμνη και με τη χάρη του Θεού έμεινε αβλαβής, τον αποκεφάλισε (316 μ. Χ.). Μαζί με τον Άγιο Βλάσιο είχαν μαρτυρικό θάνατο και επτά γυναίκες, που παρακολούθησαν από κοντά το μαρτύριό του και έριξαν στη λίμνη τα είδωλα των θεών, όταν τις ανάγκασε ο χριστιανομάχος τύραννος να τα προσκυνήσουν.Θαντώθηκαν επίσης και τα δύο παιδιά της μιας από τις γυναίκες, που τα έκλεισαν στη φυλακή μαζί με τον Άγιο (2).


                                         Φωτό: Nea Lampaina

Σημαντικό είναι να μην αγνοείται στη Βαλύρα η εορτή του Αγίου Βλασίου και να προσέρχονται οι  πιστοί με ευλάβεια , μαζί με τον εφημέριο της Βαλύρας, τον αιδεσιμώτατο πατέρα κ. Ιωάννη Φωτεινό, στον ιερό χώρο, ανήμερα της εορτής της μνήμης του Αγίου.  Ας μη ξεχνάμε ότι όπου ιδρύεται ένα θυσιαστήριο της Ορθοδοξίας μόνο ο Τριαδικός Θεός και ουδείς άνθρωπος δύναται να το αναιρέσει και καταλύσει, παραμένει ζωντανό και ενεργό στον αιώνα των αιώνων! Με πίστη στον Θεό, είθε να ανοίξουν οι οφθαλμοί μας και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ερειπωμένο ιερό ναό του Αγίου Βλασίου Βαλύρας.


                                           Φωτό: Nea Lampaina

Βλασίου Ιερομάρτυρος. Απολυτίκιον . Ήχος γ΄.

Θείας χάριτος τη γεωργία, δένδρον εύκαρπον, τη Εκκλησία, φερωνύμως ανεβλάστησας Βλάσιε· ιεραρχών γαρ εκφέρων την έλλαμψιν, αθλητικήν δωρεάν εγεώργησας· Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (3).

Η χάρις του Αγίου Βλασίου να φυλάσσει τους θεοσεβείς    κατοίκους της  Λάμπαινας, που διατηρούν  την παράδοση ανά τους αιώνες, και τιμούν κάθε χρόνο ανελλιπώς, με μεγάλη θρησκευτική συμμετοχή   τον Άγιο Βλάσιο, στο όμορφο εξωκκλήσι τους.

Θερμές ευχαριστίες στη σελίδα  Nea Lampaina στο fb,  για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που περιλαμβάνεται σε αυτήν την ανάρτηση.


                                       Φωτό: Nea Lampaina

Βιβλιογραφία

1."Η Βαλύρα στον αγώνα του 1821”, ανάρτηση 18 Μαρτίου 2011, στο lyrasi.blogspot.com.

2. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.

3. Ημερολόγιον 2024. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.


                                        Φωτό: Nea Lampaina

 Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/2/2023













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου