Φωτό:Ioannis Paisis
Μεγαλοπρεπής ορθώνεται ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος στην οδό Αχαρνών Αττικής, ο οποίος ξεκίνησε να κτίζεται επί Βασιλέως Γεωργίου Α΄, το έτος 1910. Πρωτίστως υπήρχε ένα εκκλησάκι που γκρεμίστηκε το 1930 για να περάσει από κάτω το τούνελ του σιδηροδρόμου που καταλήγει στην πλατεία Αττικής. Στη θέση του υψώθηκε μια στήλη για να θυμίζει στους ευλαβείς επισκέπτες τη θέση της Αγίας Τραπέζης του παλαιού ιερού ναού (βλπ. Vimaorthodoxias.gr και Orthodoxianewsagency.gr).Ορθώθηκε να επισημαίνει την ιερότητα του χώρου και να μην βεβηλώνεται το Ορθόδοξο Θυσιαστήριο, το οποίο όταν εγκαθιδρύεται ουδέποτε καταλύεται εις τους αιώνας των αιώνων!
Φωτό: Simon Kvapil
Εντυπωσιακή είναι η αγιογράφηση του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος καθώς και η αρχιτεκτονική δομή του θόλου, με 24 ακτίνες και αντίστοιχα 24 συνολικά προφήτες και βασιλείς της Παλαιάς διαθήκης. Τα 48 ημικυκλικά μικρά παράθυρα ( 2 προς 1 στα 24 χωρίσματα του θόλου) δέχονται το φως του Ηλίου και το διαχέουν στον ιερό χώρο. Συγκλονιστική είναι η γραφή στην παρυφή της περιμέτρου του θόλου, με εντυπωσίασε αφάνταστα, και δεν ήθελα να αποχωρίσω από τον ιερό ναό προτού την απαθανατίσω στο σημειωματάριό μου και τη μοιραστώ μαζί σας:
Η θεία γραφή , ως ανεξίτηλη χρυσή ταινία και ουράνιος ποταμός που κινείται κυκλοτερώς και φωτίζει τα εντός και πέριξ του θόλου του ιερού ναού , φέρει τίτλο “ο Θεός ο ένδοξος” και αποτελείται από στίχους των ψαλμών 32, 71 και 88 όπως παρατίθενται στη συνέχεια:
“Εξ ουρανού ο Κύριος επέβλεψεν είδεν τους υιούς των ανθρώπων. Εξ ετοίμου αυτού κατοικητηρίου επέβλεψεν επί πάντας τους κατοικούντας την γην. Ο Πλάσας κατά μόνας τας καρδίας αυτών. Ο συνιείς τα έργα αυτών. Ο Θεός ο ένδοξος. Έσται το όνομα αυτού ευλογημένον εις τους αιώνας και προ του Ηλίου διαμένει το όνομα αυτού. Ο Θεός ο ενδοξαζόμενος εν βουλή αγίων Μέγας και φοβερός εστίν επί πάντας τους περί κύκλω αυτού”.
Αναλυτικά οι στίχοι προέρχονται από τους ακόλουθους ψαλμούς:
Ψαλμός 32
13 ἐξ οὐρανοῦ ἐπέβλεψεν ὁ Κύριος, εἶδε πάντας τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων· 14 ἐξ ἑτοίμου κατοικητηρίου αὐτοῦ ἐπέβλεψεν ἐπὶ πάντας τοὺς κατοικοῦντας τὴν γῆν, 15 ὁ πλάσας κατὰ μόνας τὰς καρδίας αὐτῶν, ὁ συνιεὶς πάντα τὰ ἔργα αὐτῶν.
Ψαλμός 71
17 ἔσται τὸ ὄνομα αὐτοῦ εὐλογημένον εἰς τοὺς αἰῶνας, πρὸ τοῦ ἡλίου διαμένει τὸ ὄνομα αὐτοῦ.
Ψαλμός 88
8 ὁ Θεὸς ἐνδοξαζόμενος ἐν βουλῇ ἁγίων, μέγας καὶ φοβερὸς ἐπὶ πάντας τοὺς περικύκλῳ αὐτοῦ.
Στην εορτή της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος, στις 27-7 , οι σεπτοί ιερείς του ναού προσκαλούν κάθε έτος (σε πανελλαδική βάση) , μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας να παραστεί προς βοήθεια των πιστών της ενορίας τους και να λάμψει δια της παρουσίας της ο άγιος χώρος του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος, που πανηγυρίζει την εορτή της μνήμης του προστάτη Αγίου του.
Επιτυχώς αυτή τη χρονιά, με τη βοήθεια του πανοσιολογιωτάτου και δραστήριου Αρχιμανδρίτου κ. Φιλίππου Χαμαργιά στη Μεσσηνία, ταξίδεψε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής από τον ομώνυμο ιερό ναό Της στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Παρέστη ανθοστόλιστη η χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας Πεταλιδιωτίσσης, εντός του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, ως Δέσποινα των Ουρανών, για να ακούσει τον πόνο και να πραγματώσει τις ευχές των προσκυνητών που ζήτησαν με "πίστιν αληθήν" την επιστασία και χάρη Της.
-Παναγίτσα μου θαλασσινή με τους θείους κρουνούς σου, αναφώνησε έκθαμβη η ευλαβής κα Σοφία Μπεκρή, φιλόλογος-θεολόγος.... Προσκυνήσαμε με δάκρυα στα μάτια, όταν ήλθε η σειρά μας , αφού περιμέναμε με υπομονή και βαθιά κατάνυξη, εξυμνώντας ταύτης τα θαύματα!
Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και θαυματουργές εικόνες της Θεοβάδιστης Μεσσηνίας, την οποία τιμούν με ευλάβεια οι κάτοικοι στο Πεταλίδι, στην όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη του Δήμου Μεσσήνης. Στην περιοχή του Πεταλιδίου, μετά την Επανάσταση του 1821, εγκαταστάθηκαν Μανιάτες και από το 1833 οι νέοι αυτοί κάτοικοι άρχισαν να κτίζουν τον Ιερό Ναό της Παναγίας και τις πρώτες κατοικίες τους. Ο Ναός περατώθηκε και εγκαινιάσθηκε, το έτος 1835, από τον Επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ (βλπ. Arxon.gr).
Η εορτή της μνήμης της Ζωοδόχου Πηγής είναι κινητή και τιμάται από την Εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, δηλαδή 5 ημέρες μετά το Πάσχα. Σταθερά παρίσταται, στον πανηγυρικό εορτασμό της υπερκόσμιας ομορφιάς Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στο Πεταλίδι, ο δραστήριος Δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, με τους αντιδημάρχους του, και ακολουθεί με ευλάβεια την περιφορά της Αγίας Εικόνος.
Σχετικά με το ιστορικό της εικόνος της Παναγίας Πεταλιδιωτίσσης γράφει ο κ. Ιωάννης Π. Μπουγάς, θεολόγος (βλπ. arxon.gr):
Φωτό: κ. Ιωάννης Π. Μπουγάς
“Η Μεσσηνία έχει την ευλογία να είναι Παναγιοσκέπαστη, τους πιστούς της προστατεύει η Παναγία η Βουλκανιώτισσα, η Δημιοβήτισσα, η Μαρδακιώτισσα, η Τριχερούσα της Φοινικούντας, η Παναγία της Σγράπας Πυλίας, η Χρυσοκελαριώτισσα, η Χρυσοπηγή της Βελανιδιάς, η Υπαπαντή, η Πεταλιδιώτισσα....
Η χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγίας Πεταλιδιωτίσσης φιλοτεχνήθηκε με θαυμαστό τρόπο, από τον Ιωάννη Π. Μαυρομιχάλη κατά το έτος 1841 και συντηρήθηκε από αρχαιολόγους-συντηρητές τον Ιούλιο του έτους 2013.
Σύμφωνα με τη παράδοση ο Νικόλαος Μουστάκης, καταγόμενος από τη νήσο Χίο, έπλεε μέσα στον Μεσσηνιακό κόλπο με το πλοιάριό του, το οποίο ήταν φορτωμένο με εμπορεύματα. Ξαφνικά, ξέσπασε τρομερή θαλασσοταραχή και κινδύνευσε το πλοίο να βυθισθεί και ο καπετάν Νικόλας τρομαγμένος αφήνει το τιμόνι και γονατιστός προσεύχεται στην Παναγία λέγοντας: «Σώσε το πλοίο μου και διαφύλαξε το πλήρωμά μου και θα Σου προσφέρω ό,τι μου ζητήσεις».
Αυτά είπε με δάκρυα στα μάτια, και ώ ! του θαύματος, δύναμη εξ ουρανού οδήγησε στις όχθες του Πεταλιδίου το πλοιάριο, με τον καπετάνιο και τους ναύτες σώους και αβλαβείς. Έμειναν πέντε ημερόνυχτα στο Πεταλίδι.Την ώρα του ύπνου του, βλέπει σε όνειρο την Παναγία απαστράπτουσα, καθήμενη μέσα σε μία κολυμβήθρα, η οποία ξεχείλιζε από άφθονο νερό. Κρατούσε στην αγκαλιά Της τον Χριστό και αριστερά και δεξιά στέκονταν δύο άγγελοι.
Τότε, ακούγεται η Παναγία με αυστηρή φωνή να λέει: «Γιατί Νικόλαε παραμέλησες την υπόσχεση που μου έταξες » ;. Τρομαγμένος ο καπετάνιος απολογείται στην Μητέρα του Θεού και της λέγει : «Ευλογημένο το όνομά σου ! Πρόσταξε τι θέλεις να σου φέρω » ! Με πραεία και γαλήνια φωνή η Μεγαλόχαρη τον προστάζει : «Φτιάξε την εικόνα μου, όπως σου φανερούμαι έμπροσθέν σου, και προσέφερέ την χάρισμα στον Ναό που φτιάχνουν στο όνομά μου και εγώ θα ευλογήσω αυτήν να έχει την χάρη μου».
Αφού ξημέρωσε, αμέσως ενημέρωσε τους κατοίκους και ζήτησε να του αναφέρουν αν γνωρίζουν κάποιον αγιογράφο. Αυτοί του συνέστησαν τον υιό ενός ιερέως, ο οποίος ονομαζόταν Ιωάννης Μαυρομιχάλης και είχε χάρισμα στην ιερή τέχνη της εικονογραφίας.
Με προσευχή και νηστεία, όπως επιτάσσει η λειτουργική τέχνη της εικονογραφίας, ο αγιογράφος ολοκλήρωσε την αγιογράφηση της χαριτοβρύτου εικόνος της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης. Κατόπιν, με την προβλεπόμενη τάξη, οι πιστοί την ενθρόνισαν στο τέμπλο του Ιερού Ναού Της. Ταυτοχρόνως με την τοποθέτηση, άρχισε να ποιεί τα θαυμάσιά Της προς τον πιστό λαό της περιοχής”.
Ας σημειωθεί ότι η παλαιότερη εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής του Πεταλιδίου έχει αντικατασταθεί από μία πιο εντυπωσιακή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χάρη της Παναγίας δεν επικάθεται και επάνω στη νέα αγία εικόνα Της. Αρκεί οι οφθαλμοί της ψυχής μας να είναι ανοιχτοί για να το διαπιστώσουμε!
Ιδιαίτερα για τους εκ Μεσσηνίας ορμώμενους κάτοικους της Αθήνας, ήταν δώρο Θεού να μάς επισκεφθεί η Παναγία μας η Πεταλιδιώτισσα, μέσα στον καύσωνα του Ιουλίου 2023, να δροσίσει με τη θεία χάρη Της την ψυχή και το σώμα μας, να λαμπρύνει το πνεύμα μας, και να φωτίσει την οδό της σωτηρίας μας.
Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας!
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
29-7-2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου