Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Έκκληση για την αποκατάσταση της ιστορικής βρύσης του Τζούμη, στην Ιθώμη

        


             Μην ψάχνετε τη μαρμάρινη βρύση του Τζούμη των παιδικών σας χρόνων, ελάτε να την 

                                                       φέρουμε πάλι με αγάπη στη ζωή! 


Για πολλούς από εμάς, που ζούμε εκτός Βαλύρας και /ή εκτός Ελλάδας και έχουμε για σειρά πολλών ετών να επισκεφτούμε του Τζούμη τη βρύση, κοντά στο διάσελο του όρους Εύας και Ιθώμης, όπου επιστατεί με τις πρεσβείες της προς τον Κύριο στην ιερά μονή της η θαυματουργή Παναγία Βουλκανιώτισσα, το αποτέλεσμα της αλόγιστης τσιμεντένιας καταστροφής της ιστορικής βρύσης δεν ήταν γνωστό. Το διαπιστώσαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε πρόσφατα, μέσα από τις φωτογραφίες και τη σχετική ενημέρωση που μας παρείχε απλόχερα ο αθλητικογράφος της Βαλύρας κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου!

Ο κ. Παπαγεωργίου μάς ενημέρωσε αντίστοιχα, πριν ένα έτος, για το Περιφερειακό Ιατρείο της Βαλύρας και με τη συνδρομή των αδελφών Ανδρόνικου και Γιώργου Παρ. Φειδά, που είναι λαμπροί επιχειρηματίες και ζουν στο Warwick Road Island, U.S.A., ανακαινίστηκε το Ιατρείο επιτυχώς , υπό την επίβλεψή του κ. Παπαγεωργίου, προσφέροντας και ο ίδιος, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, δικά του χρήματα. Στην ιστορία της Βαλύρας αθάνατη θα παραμείνει στη μνήμη των κατοίκων η οικογένεια Φειδά, τιμής ένεκεν , όπως περίτρανα δηλώνει η σχετική πλακέτα που τοποθετήθηκε εντός του ιατρικού χώρου.

Σήμερα, ο ίδιος ευλογημένος άνθρωπος , ο κ. Παπαγεωργίου, μάς καλεί όλους αρωγούς στον επόμενο θεάρεστο στόχο, “στην αποκατάσταση της ιστορικής βρύσης του Τζούμη”, με χρονικό όριο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2023.


            Προσκυνητές από τη Βαλύρα , στου Τζούμη τη βρύση, τη δεκαετία του 1960

Ήταν κάποτε μία πολύ όμορφη μαρμάρινη αρχαία βρύση, που έτρεχε ολόδροσο νερό, ευλογημένο από την Παναγία Βουλκανιώτισσα, δίπλα από έναν αιωνόβιο και βαθύσκιωτο πλάτανο, που σαν στοργικός πατέρας καλωσόριζε τους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης. Οι άμαξες των παππούδων μας σταματούσαν μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου, κάτω από τον πλάτανο, για να ξαποστάσουν και να πλυθούν καλά, να αποβάλλουν όλον τον κονιορτό , τον ιδρώτα και την ένταση της ημέρας, προτού ως ικέτες της Οδηγήτριας τω όρει Βουλκάνω ζητήσουν όπως επιστατήσει στη ζωή τους η χάρη της, επιλύσει τα άλυτα προβλήματα που τους βασάνιζαν και τους χαρίσει θεία φώτιση. Ο Αλάριχος της τεχνοκρατικής εποχής που ζούμε έπληξε αθεράπευτα το ανθρώπινο συναίσθημα, και από τον φόβο του κρύφτηκε σε απάτητα σπήλαια, καθώς η ψυχρή λογική σατανικά  όρθωσε κεφάλι και βασιλεύει χωρίς Θεού πίστη, με μέγιστη ιδιοτέλεια. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα, στα πλαίσια της κατασκευής του δρόμου που οδηγεί από τη γέφυρα της Βαλύρας προς την ιερά μονή Βουλκάνου, ισοπέδωσε ό,τι βρήκε και θεώρησε ως εμπόδιο, με αποτέλεσμα να καταστρέψει την αγαπημένη μας βρύση του Τζούμη. Αντί αυτής άφησε πίσω της μία τραγική κατάσταση, την κατασκευή ενός τσιμεντένιου εκτρώματος που ο οφθαλμός ενός θρησκευόμενου ανθρώπου δεν δύναται να αντικρίσει , γιατί το όλο θέαμα παραπέμπει σε εξωτερικό αποχωρητήριο και είναι μέγιστη βεβήλωση προς την Παναγία, τη μητέρα του Φωτός, αλλά και προς τη μάνα φύση. Κι αν όλες οι όμορφες βρύσες στους πρόποδες της Ιθώμης και τα μοναδικά πέτρινα πηγάδια στη Βαλύρα στέρεψαν, όπως είχε προβλέψει προπολεμικά ο αείμνηστος προφήτης του χωριού μας Αριστείδης Γρίβας, τούτη η βρύση, ενάντια στις αρνητικές δυνάμεις του καιρού μας, και τις πολλές και καταστροφικές πυρκαγιές, συνεχίζει να δίνει δροσερό αγίασμα, φυλακισμένο πίσω μία κακάσχημη κατασκευή από μπετόν και χωρίς τη θαυματουργή κούπα της Μεγαλόχαρης εμπρός , τοποθετημένη επιμελώς επάνω στο παλιό λιθάρι της. Για όλους εμάς που βιώσαμε την ανείπωτη και ολόδροση με θεία χάρη ομορφιά , είναι σπαραγμός ψυχής το τωρινό θέαμα.

 Δεν θα αστοχήσουμε όμως, παραμένοντας καθηλωμένοι στο ποιος φταίει και γιατί, όλοι φέρουμε ευθύνη για το κακό που συμβαίνει εντός και εκτός μας, αλλά θα συγκεντρώσουμε τις αγαθές δυνάμεις γύρω μας , ιδίως όποιον ευνόησε η ζωή και έχει τη δυνατότητα και επιθυμία από καρδιάς να βοηθήσει οικονομικά, και θα τον παρακαλέσουμε να αναλάβει τούτο το ευλογημένο έργο, πρωτίστως με  τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομου, ως τάμα υπέρ υγείας όλων μας, προς την Παναγία Βουλκανιώτισσα. Ο υποψήφιος  χορηγός να είναι σίγουρος ότι η Θεοτόκος θα του το ανταποδώσει με πνευματική φώτιση και καλή υγεία, στον ίδιο και στην οικογένειά του, στο πολλαπλάσιο!

Σε αυτή τη βρύση θα χαραχθεί επάνω σε πλάκα το όνομα του ευεργέτη για να τον θυμούνται οι επόμενες γενιές, ως λαμπρό παράδειγμα, καθώς και σχετική επιγραφή στην οποία θα αναφέρεται   "να μην επαναλάβουν στο μέλλον τα ίδια, τα δικά μας λάθη οι απόγονοί μας, αλλά να ακολουθούν τον δρόμο  του Χριστού".

Η πύρινη λαίλαπα που έπληξε  την περιοχή  στην αρχή της δεκαετίας του 1980 είχε ως αποτέλεσμα την αποτέφρωση μέρους του δάσους ψηλά στην Ιθώμη, αλλά επέζησε εκείνη την περίοδο ο γηραιός πλάτανος. Τόσο ξεδιάντροπος ήταν ο δαίμονας της πυρκαγιάς που θέλησε με έπαρση την ιερά μονή να κατακάψει συθέμελα. Τότε ήταν που η Παναγία Βουλκανιώτισσα έκανε το μεγάλο θαύμα της:


                                                     Η ιερά μονή Βουλκάνου

Καθώς ένα γενναίο παλληκάρι της πυροσβεστικής πάλευε στην πρώτη γραμμή της φωτιάς, η Παναγία έφυγε από το προσκυνητάρι της εντός του καθολικού της ιεράς μονής και στάθηκε εμπρός στις φλόγες για μην αγγίξουν τόσο τη μονή της, όσο και τον ευλογημένο γιο της που την υπερασπίζονταν με όλες του τις δυνάμεις, με σώμα και ψυχή. Συγκλονισμένος ο θεοσεβής πυροσβέστης εμπρός στη θεία παρουσία της εικόνας της Παναγίαςαναφώνησε με  λυγμούς:


                                  Η παλιά εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης

-Πάταξε τον πύρινο δαίμονα Παναγίτσα μου και θα κάνω το φωτοστέφανό σου ολόχρυσο! Όντως υποχώρησε σημαντικά η φωτιά, μέχρι που έσβησαν οι εστίες της κατά την επόμενη ημέρα εντελώς, και ο πιστός πυροσβέστης  εκπλήρωσε το τάμα του.

Κάθε βράδυ, ο αγιώτατος πατήρ Νικόδημος, ο παππούς του κ. Γιάννη Ερ. Λινάρδου, οικονομολόγου-δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας μας, έκρυβε στο κελί του την παλιά, αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης προς αποφυγήν κλοπής από απρόσμενη έφοδο  επίδοξων ληστών. Εκείνη τη βραδιά του ολοκαυτώματος, η Παναγία παρέμεινε άγρυπνη, ως αήττητος φρουρός και  επικάθησε η χάρη της επάνω στη δεύτερη εικόνα που τοποθετήθηκε στο σκαλιστό προσκυνητάρι της,   δεν ακολούθησε τον γέροντα στο κελί του. Με τη μορφή τής δεύτερης εικόνας εμφανίστηκε στον νεαρό πυροσβέστη, και εκείνη την αγία εικόνα χρύσωσε, την οποία, δυστυχώς,  στην πορεία λήστεψαν αλλοδαποί κλέφτες, τη Μεγάλη Παρασκευή του έτους 1982. Όμως τη χάρη της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης ούτε είδαν ούτε άγγιξαν, γιατί μία εικόνα, όσο ωραία και ακριβή κι αν είναι, αν η χάρη του Θεού δεν θελήσει να επικαθήσει επάνω της δεν έχει ουδεμία θαυματουργή αξία. Ακόμη και στην παλιά, αγία εικόνα της Οδηγήτριας τω όρει Βουλκάνω, που έχει στις ημέρες μας μεταφερθεί στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, για λόγους προστασίας και συντήρησης, η Παναγία Βουλκανιώτισσα ουσιαστικά συνεχίζει και βρίσκεται ολοζώντανη στο καθολικό της, στην ιερά μονή της, εμπρός στο προσκυνητάρι της, και ευλογημένοι είναι οι οφθαλμοί των ταπεινών πιστών, που άνοιξαν με τη χάρη της και μπορούν να τη θωρούν ορθή εμπρός τους!


                                  Η πύρινη λαίλαπα στις 25 Αυγούστου 2014

Δυστυχώς, ο αγαπημένος μας πλάτανος αποτεφρώθηκε από τις πυρκαγιές που ακολούθησαν, μία μεγάλη και πολύ καταστροφική εξ αυτών ήταν στις 25 Αυγούστου, 2014. Ένας νέος πλάτανος, προς δόξαν Θεού, έχει βγάλει τα πρώτα του πράσινα φύλλα και αναμένεται, ως  στολίδι της καρδιάς μας, να  εξαλείψει με την πάροδο των ετών το μεγάλο κακό.

Δεν επιτρέπεται η Παναγία μας να αντικρίζει το αποκρουστικό θέαμα στην αρχαία βρύση της, όταν την ασπάζεται το Ιλαρόν Φως του Εσπερινού. Είθε η αγάπη μας να αποκαταστήσει αυτή την παρεμβατική δυσαρμονία σύντομα και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. Χρυσοστόμου, να ευοδωθεί  ο στόχος μας.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου που μας δίνει μία ακόμη ευκαιρία να λάβουμε, με τις θεάρεστες πράξεις μας, θεία ευλογία. Άλλωστε, ενώπιον του φοβερού και τρομερού δικαστηρίου του Θεού δικό μας δεν είναι ό,τι έχουμε, αλλά ό,τι υπηρετώντας το θέλημά Του με αγάπη προσφέρουμε.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συνδράμετε, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου στο: xris papag @gmail.com καθώς και στο κινητό του τηλέφωνο  6944235916.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11-7-2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου