Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Το εκκλησάκι του προφήτου Ηλιού στο Σάμαρη Μεσσηνίας

                         

                   Το εκκλησάκι του Προφήτου Ηλιού κοντά στο χωριό Σάμαρη Μεσσηνίας. 

                                                          Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Ο θεοσεβής γιος της Μεσσηνίας, πρώην Υπουργός κος Γιάννης Λαμπρόπουλος, οικονόμησε με τη βοήθεια του Θεού και κτίστηκε ένα όμορφο εξωκκλήσι στη μνήμη του προφήτου Ηλιού, σε έναν ψηλό λόφο, κοντά στη γενέτειρά του στο χωριό Σάμαρη. Μεγάλος προστάτης είναι ο προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, υπέρ των αγροτών από τις πυρκαγιές , τους καύσωνες και τις νεροποντές, με τους απρόβλεπτους κεραυνούς , κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι αείμνηστοι παππούδες μας στον Αϊ-Λια τους προσέτρεχαν για να αντλήσουν δύναμη, για όλα τα δεινά που βίωναν με τις σοδειές τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων  κατά τη θερινή περίοδο.

                                       Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Ανήμερα στην εορτή της μνήμης του Αγίου Ηλιού άνοιξε τις θύρες του το όμορφο εξωκκλήσι στο Σάμαρη και δέχτηκε ευλαβείς προσκυνητές από όλη τη Μεσσηνία.  Από τη Βαλύρα παρευρέθηκαν   η κα Ρόζυ Καρύδη, ο κ. Δημήτρης Τσιλίκας, καθώς και ο   κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου. Ευγενώς η κα Καρύδη απαθανάτισε τα θρησκευτικά δρώμενα και τα μοιράστηκε γενναιόδωρα με τους φίλους της ιστοσελίδας μας .


                                                     Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Βοήθεια μας ας είναι ο προφήτης Ηλίας , ευχόμενοι το έλεος του Θεού και η ανθρώπινη γενναιοδωρία να αποκαταστήσει και το δικό μας ιστορικό εξωκκλήσι του προφήτου Ηλιού, του Αϊ Λια μας, στην ψηλή ραχούλα κοντά στο Γιοργόρεμα Βαλύρας, ιδίως υπέρ της προστασίας όλης της Ιθώμης, των περιουσιών μας και της μαγευτικής χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας από τις επικίνδυνες πυρκαγιές. Μακάρι να ανοίξει το ιερό μονοπάτι που συνδέει την όμορφη Παναϊτσα μας με την Αγία Παρασκευή και τον προφήτη Ηλία και να μας αξιώσει ο Θεός να δούμε αυτό το θαύμα σε τούτη τη ζωή, αφήνοντας ιερή παρακαταθήκη στα παιδιά και εγγόνια μας, να μάς θυμούνται με αγάπη οι επόμενες γενιές.....


                                        Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Μιμητές ας γίνουμε με πίστη του κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, αποκαθιστώντας τις ζημιές του άπιστου Ιμπραήμ στους δικούς μας ιερούς λόφους, στην Πέρα Μεριά της μάνας Βαλύρας μας.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ρόζυ Καρύδη, δημόσια υπάλληλο στη Νομαρχία  στην Καλαμάτα, για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

21-7-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου