Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Το Εκκλησάκι γιατί δεν κάηκε;

        

               Εκκλησάκι της Θεοτόκου στην Κεντρική Εύβοια. Φωτό: ekklisiaonline.gr

Η ψυχολογική θεωρία εξάρτησης πεδίου (field dependence) και η ανεξαρτησία πεδίου, μέσα από τη θεοσέβεια και την αληθινή πίστη.


Όταν το έτος 2019 στην κεντρική Εύβοια αποτεφρώθηκε το μεγάλο δάσος, στο μέσον αυτού παρέμεινε ανέπαφο από την πύρινη λαίλαπα το εκκλησάκι της Παναγίας. Στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr διαβάσαμε τότε το ακόλουθο:

Μέγας ο Θεός ημών! Τελείως άθικτο το εκκλησάκι της Παναγίας μέσα στα καμένα της κεντρικής Ευβοίας, σήμερα 15 Αυγούστου, 2019. Μετά τις προσπάθειες από άνδρες της Ε.Μ.Α.Κ, μαζί με κατοίκους της Μακρυμάλλης και εθελοντές δασοπυροσβέστες, η φωτιά έσβησε πριν φτάσει στο μοναστήρι”.

Στη συνέχεια, πολλοί αναγνώστες στο fb, στη σελίδα “Ζωή στο Χωριό”, αντέδρασαν σε αυτό το συγκλονιστικό γεγονός, ανάλογα με το βαθμό της αντίληψής του έκαστος. Ψυχολογικά, οι αντιδράσεις των αναγνωστών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται με βάση τα λογικά δεδομένα που διαθέτουν, περιορισμένοι εντός του στενού πεδίου της αντίληψής τους, (field dependence) οπότε και οι απαντήσεις τους είναι ανάλογες, βασισμένες στην εξάρτηση του  πλαισίου της ανθρώπινης λογικής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι στυγνοί επιστήμονες και όλοι οι  αποκαλούμενοι “έξυπνοι άνθρωποι” στον πλανήτη!

2. Κάποιοι αντιδρούν άμεσα και αυθόρμητα, με πίστη στον Θεό, δεν διερευνούν ιδιαίτερα το γεγονός, αλλά διαισθητικά και ενορατικά είναι πεπεισμένοι ότι ο Θεός έκανε το θαύμα του, ασχέτως τι λογικά υποστηρίζουν οι άλλοι γύρω τους. Σε αυτούς ανήκει το χριστεπώνυμο πλήθος των απλών ανθρώπων που θα λάβουν τον αμαράντινο στέφανο, με βάση την αληθινή πίστη τους και αγάπη τους προς τον Θεό, άνευ αποδείξεων.

3. Η τρίτη κατηγορία είναι αυτή της βαθιάς πίστης συνδυαστικά με την ανεξαρτησία πεδίου, τη διεύρυνση της λογικής αντίληψης (field independence), που το Άγιο Πνεύμα χαρίζει στον άνθρωπο, ενδυναμώνοντας πνευματικά τη θεία του διάκριση. Αυτοί οι ευλογημένοι άνθρωποι συνδυάζουν και λογικά κριτήρια για να καταστούν αντιληπτοί από τους συνανθρώπους τους, βασισμένα στην πίστη της Θείας Παντοδυναμίας , οπότε ο λόγος τους καθίσταται αντικειμενικά έγκυρος και αξιόπιστος, αν και παράλληλα κινούνται σε μία άλλη πραγματικότητα, δυσνόητη έως φανταστική για τους σύγχρονους επιστήμονες και “λογικούς” ανθρώπους! Στην τρίτη   κατηγορία ανήκουν οι φωτισμένοι πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

Πρώτη κατηγορία (με βάση αυτά που είπαν οι αναγνώστες στο fb):

1.Το εκκλησάκι δεν κάηκε γιατί ήταν καθαρισμένο γύρω-γύρω από τα χόρτα και δεν υπήρχαν ψηλά δένδρα αφρόντιστα στον περίγυρό του.

2. Οι πυροσβέστες λαμβάνουν εντολή να περισώσουν πρωτίστως τα κτίσματα που απειλούνται από τη φωτιά, ιδίως τις ιερές μονές και τα εκκλησάκια, οπότε το προστάτευσαν κατάλληλα.

3. Επειδή κάποιοι κτίζουν εκκλησάκια για να τους βοηθήσει ο Μητροπολίτης της περιοχής τους να πάρουν ηλεκτρικό ρεύμα, με απώτερο σκοπό να ηλεκτροδοτηθεί αντίστοιχα και το κτήμα τους στη γύρω δασική περιοχή, φροντίζουν να μην καούν τα εκκλησάκια!!!

4. Εμείς οι πυροσβέστες σώζουμε περιουσίες και κανένας δεν μας λέει ευχαριστώ!

Δεύτερη κατηγορία (με βάση αυτά που είπαν οι αναγνώστες στο fb):

1. Οι εικόνες των Αγίων, και ιδιαίτερα της Παναγίας και του Χριστού, σε πολλές περιπτώσεις έχουν κάνει το θαύμα τους και έχουν σώσει από την πύρινη λαίλαπα ιερές μονές, εκκλησάκια, και άλλους χώρους που οι ευλαβείς ιδιοκτήτες τους είχαν αναρτήσει την εικόνα της Θεοτόκου.

2. Πιστεύουμε γιατί  διαπιστώνουμε ότι επαναλαμβάνεται συχνά το θαύμα πάταξης της ανεξέλεγκτης φωτιάς από τις αγίες εικόνες της Ορθοδοξίας.

Τρίτη κατηγορία (εκ των Αγίων Γραφών):

1. Εκτός του αισθητού κόσμου υπάρχει και ο μη ορατός κόσμος, ο αιώνιος κόσμος της Βασιλείας του Παντοδύναμου Θεού (field independence). Αυτόν τον κόσμο δεν μπορούμε πειραματικά να τον εξετάσουμε στα σύγχρονα επιστημονικά εργαστήρια, γιατί καθίσταται αντιληπτός μόνο μέσω του κεκαθαρμένου νου και του φωτισμένου πνεύματος του ανθρώπου (θεία διάκριση).Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης είναι υπαρκτές και νοήμονες οι δυνάμεις και των τεσσάρων στοιχείων της ζωής (γη, ύδωρ, αήρ, πυρ), οι οποίες υποτάσσονται αρμονικά στις εντολές του Παντοδύναμου Θεού και Δημιουργού του κόσμου. Ορισμένες φορές καθίσταται ανταγωνιστικές μεταξύ τους, ενώ ηρεμούν με την αισθητή Παρουσία και διαιτησία του Πανσόφου Θεού.

2 Λέγει ο Απόστολος Παύλος (Κορ.13,3) καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι”. Με μεγάλη πίστη και βουνά μπορώ να μετακινήσω, αλλά χωρίς αγάπη τίποτα δεν είμαι. Ο Πανταχού Παρών Τριαδικός Θεός, δια του Θείου Λόγου και του Αγίου Πνεύματος, έρχεται αρωγός, με Πατρική αγάπη, προς βοήθειαν όλων μας, αν γνωρίζουμε πώς να επικοινωνήσουμε σωστά μαζί Του - με ακράδαντη πίστη , βαθιά αγάπη και υπέρτατη ταπείνωση - και να ζητήσουμε, μέσω της αδιάλειπτης προσευχής μας , την δίκαιη εκπλήρωση των ευχών μας. Η πίστη στον Θεό και η αδιάλειπτη προσευχή, η ταπείνωση, η υπακοή, η εγκράτεια, η ανιδιοτέλεια, η αγαθοεργία, η μακροθυμία, η συγχώρηση, και επάνω απ΄ όλα η άδολη αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, είναι βασικές προϋποθέσεις για να εισακουστεί ο λόγος της δεήσεώς μας (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος). Μελιστάλακτος χρειάζεται να ρέει ο λόγος προς τον Θεό εντός μας και η ροή των δακρύων μας να είναι μία φυσική και όχι επιτηδευμένη κατάσταση. Να κραδαίνεται  θεϊκά η ψυχή μας και το σώμα σύγκορμο να συμμετέχει αγαπητικά, με αδιάλειπτη προσευχή, στη σύνδεσή μας με τον Ύψιστο Θεό.

3. Συγκεκριμένοι και χειροτονημένοι είναι οι  ζώντες λειτουργοί και δούλοι του Θεού , ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εκπληρώσουν επιτυχώς το αίτημα της δεήσεως του ποιμνίου τους.... Προέρχονται   από τους κόλπους της Ορθοδοξίας ! Αυτό καθίσταται αντιληπτό καθώς ο Κύριος  επικάθεται επί του προσώπου τους, εμπρός στο Άγιο Βήμα, καθώς και στα άβατα πεδία του μοναχικού τους βίου είναι αιώνιος συνοδός.

4.Το γεγονός ότι πολλές ευχές κοσμικών ανθρώπων δεν εκπληρώνονται , συνδέεται άμεσα α. με το βαθμό της πίστης και αγάπης τους προς τον Θεό και τον πλησίον, β. την θεία οικονομία , προστασία και καθοδήγηση ενός ανθρώπου ή μίας κοινωνικής ομάδας, στον βαθμό που επιθυμεί την παρέμβαση από τον Παντοδύναμο Θεό, γ. τον αντίκτυπο που θα έχει στους άλλους ανθρώπους η εκπλήρωση της συγκεκριμένης ευχής από τον Θεό, και δ. σε τι βαθμό προωθείται το σχέδιο του Θεού υπέρ της σωτηρίας του κόσμου, με την εκπλήρωση της συγκεκριμένης δεήσεως.

5. Πολλά θαύματα συμβαίνουν καθημερινά τα οποία επιβεβαιώνουν την παρουσία του Ελεήμονος Θεού στη ζωή μας, ορισμένα εξ αυτών αφορούν και τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας. Αρκεί να έχουμε ανοικτούς τους οφθαλμούς της ψυχής μας για να τα αντιληφθούμε.

6. Όπου ο Τριαδικός Θεός δεν θέλει να καταστήσει εμφανή την Παρουσία Του, για να μην μειωθεί η αξία του Σταυρού του Χριστού και της μαθητείας των σταυρωμένων πιστών μετά του Κυρίου τους (από τη βάπτισή τους), ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η λάξευση του πνεύματος των ανθρώπων με θεία φώτιση και διάκριση και να ανέλθουν πνευματικά ως εικόνα και κατ΄ ομοίωση με τον Πλάστη τους , βάζει την υπογραφή Του με ένα θαύμα αγάπης και μακροθυμίας! Ενδυναμώνει την πίστη και την ελπίδα σωτηρίας των πιστών, παράλληλα μεταφέρει τρανό μήνυμα στον πλανήτη ολόκληρο σχετικά με τον τόπο, χώρο, χρόνο, και αιτία της θαυμαστής παρουσίας Του. Ο Κύριος είπε «…και όταν εγώ υψωθώ από τη γη, θα τους ελκύσω όλους προς τον εαυτό μου…» (Ιωάννης 12:31-33, Άσμα Ασμάτων 1:4, Ωσηέ 11:4). Ο Σταυρός του Χριστού ελκύει όλους τους ανθρώπους σε αυτόν, ως κεφαλή και εκπρόσωπό τους, επειδή σταυρώθηκε γι’ αυτούς, και τους προσφέρει την ελευθερία και τη σωτηρία τους από την παλιά ζωή (christianityart.gr).

Προς τους ευφυείς της γης, με την τετράγωνη λογική του αισθητού κόσμου, ισχύει το γεγραμμένο από τον Απόστολο των Εθνών (Κορ. 3,2): “ Γάλα ὑμᾶς ἐπότισα καί οὐ βρῶμα οὔπω γάρ ἠδύνασθε· ἀλλ΄ούτε ἔτι νῦν δύνασθε· ἔτι γάρ σαρκικοί ἐστε”.

Σας επότισα με γάλα. Σας εδίδαξα δηλαδή τας στοιχειώδεις χριστιανικάς αληθείας. Και δεν σας έθρεψα με στερεάν τροφήν. Διότι δεν είχατε τότε αρκετήν πνευματικήν δύναμιν. Αλλά ούτε και τώρα έχετε αρκετήν δύναμιν. Διότι έχετε ακόμη σαρκικά φρονήματα” (μετφρ. Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα).

Με ακράδαντη πίστη στον Θεό και η πύρινη λαίλαπα της θερινής περιόδου 2023 επιτυχώς θα παταχθεί.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

30-7-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου