Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Εμείς θα προλάβουμε;

                        

                                     Η σοδειά 2023 του κ. Θεόδωρου Ελ. Λινάρδου.
                                                 Φωτό: κ. Θεόδωρος Ελ. Λινάρδος


Η υπέροχη καλοκαιρινή σοδειά σε λογής-λογής κηπευτικά του κ. Θεόδωρου Ελ. Λινάρδου , συνταξιούχου αξιωματικού της Αστυνομίας στη Βαλύρα , πρόβαλε ποικιλόχρωμη στο fb και μαγνήτισε το βλέμμα όλων των επίδοξων ερασιτεχνών καλλιεργητών, αλλά και επώνυμων καλλιεργητών, με πολλά πτυχία και διακρίσεις στη γεωπονική επιστήμη, όπως της κας Ευρυδίκης Ελ. Λινάρδου-Παπαλαμπίδου, αδελφής του κ. Θεόδωρου και διευθύντριας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην όμορφη Ορεστιάδα Θράκης.

Η κα Λινάρδου-Παπαλαμπίδου, μετά του συζύγου της, κ. Δημήτρη Παπαλαμπίδου, συνταξιούχου διευθυντή γεωπονικής στην ίδια Διεύθυνση , θα πραγματοποιήσει στα μέσα Αυγούστου τις καλοκαιρινές της διακοπές. Συνηθίζει να κατεβαίνει στην όμορφη γενέτειρά της Βαλύρα, όπου αναπολεί την αξέχαστη νιότη της, μαζί με τα αγαπημένα πρόσωπα της πατρικής οικογενείας της, αλλά και με άσβεστη αγάπη προς εκείνα τα μέλη που πήρε μακριά και ανεπιστρεπτί ο αδηφάγος χρόνος. Θερμός συμπαραστάτης της σε αυτή τη διαδρομή είναι ο ευαισθητοποιημένος σύζυγός της, αλλά και τα τρία αδέλφια της που τους προσμένουν με χαρά να τους  δουν και φιλοξενήσουν στο πατρικό αρχοντικό, στον Δημόσιο δρόμο προς τη γέφυρα της Βαλύρας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός, κ. Γιάννης Ελ Λινάρδος , οικονομολόγος-δημοσιογράφος και ιδρυτής της ιστοσελίδας μας, διαμένει στην Καλαμάτα με την οικογένειά του, και περιστασιακά επισκέπτεται τη Βαλύρα και την όμορφη οικία που έκτισε με τα ίδια του τα χρυσά χέρια. Ο μικρότερος και περισπούδαστος αδελφός κ. Σταύρος Ελ. Λινάρδος, είναι ο οικοδεσπότης του πατρικού αρχοντικού και ο κ. Θεόδωρος ο δημιουργικός αγρότης και καλαίσθητος οικογενειάρχης που πάντα κρατεί τα καλύτερα από τη σοδειά του, για τη φιλοξενία των αγαπημένων του προσώπων και των φίλων του,  στην όμορφη αγροτική οικία του και στο παραδεισένιο περιβόλι του.


             Η Ευρυδίκη, ο Θοδωρής, ο Σταύρος, ο Γιάννης και η Μεταξία Ελ. Λινάρδου. 

                                                  Φωτό: κ. Γιάννης Ελ. Λινάρδος

Εύλογη ήταν η ερώτηση της κας Ευρυδίκης, όταν είδε τη λαχταριστή παραγωγή του αγαπημένου της Θοδωράκη επί τραπέζης:

-Εμείς θα προλάβουμε; ρώτησε αγχωμένη, αλλά η απάντηση του κ. Θεόδωρου παραμένει εγγύηση.

- Εσένα , Ευρυδίκη μου, σε περιμένουν τα καλύτερα!

Όχι ότι ποτέ έλειψαν τα καλύτερα στην οικογένεια του κ. Δημήτρη Παπαλαμπίδου, αφού κάθε χρόνο καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά και σταφύλια, μαζί με την άξια σύζυγό του Ευρυδίκη, στον κήπο, στο περιβόλι και στον αμπελώνα του στην καρποφόρα γη της Ορεστιάδας, όμως είναι  διαφορετική η γλύκα όταν κάποιος άλλος φροντίζει με αγάπη για σένα! Το τρυφερό και δυνατό χέρι της αείμνηστης μητέρας Βασιλικής Λινάρδου, που έπιανε στη χούφτα της σπόρο και έβγαζε βλαστό έχει κληρονομήσει ο κ. Θεόδωρος Ελ. Λινάρδος.

Παιδιόθεν ο Θοδωρής μυήθηκε στην παραδοσιακή μαγειρική της Βαλύρας. Διαθέτει μνήμη ελέφαντα και φαίνεται ότι σχεδόν τίποτα δεν του διαφεύγει από τα μυστικά των φαγητών της λατρεμένης γιαγιάς του Βασιλικής και αγαπημένης συνονόματης μητέρας του, που όταν ο άνεμος έφερνε τη μυρωδιά  της κατσαρόλας ή του φούρνου στον δημόσιο δρόμο , έστρωναν οι γείτονες τραπέζι και περίμεναν το φίλεμα....

-Έλα να σε φιλέψω, λέει με ένα πλατύ και εγκάρδιο χαμόγελο ο ώριμος κ. Θεόδωρος των ημερών μας, συνεχίζοντας την ανεκτίμητη παράδοση της Βαλύρας.

Πολλά και εύγευστα φαγητά παρελαύνουν κάθε ημέρα επάνω στο ευλογημένο τραπέζι της οικίας του, αλλά και στο σύγχρονο κατώγι του πολλά καλούδια περιμένουν τους τυχερούς της χρονιάς να τα γευτούν. Εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια των δεκαετιών 1960-70, που ο μικρός Θοδωρής κλωτσούσε τη μπάλα στη Δημοσιά με αντίπαλο τον γοργοπόδαρο αδελφό του Σταύρο και ο “μήνας είχε εννιά” - ο αείμνηστος πατέρας τους Ελευθέριος, που Ερρίκος ήταν το παρανόμι του, έφερε επάξια την ευθύνη της πολυμελούς οικογενείας του - μία αόρατη δύναμη έσπρωχνε το παιδί συχνά στην κουζίνα, και παρατηρούσε επιμελώς τα μαγειρέματα της μητέρας του. Ιδού το σημερινό αποτέλεσμα, με την πρόνοια του Θεού!

Από το φετινό οικογενειακό σκηνικό θα λείψει η κα Μεταξία Λινάρδου, φιλόλογος, η οποία διαμένει με την πολυμελή οικογένειά της στην Πάτρα και ανατρέφει τα όμορφα εγγόνια της. Ένα από τα πέντε δάκτυλα της δεξιάς χείρας της οικογενείας Ελευθερίου (Ερρίκου) Λινάρδου είναι η όμορφη Μεταξία , την οποία διακαώς επιθυμούν να δουν τα τέσσερα αδέλφια της, σε συχνότερη βάση....

-Δεν βλέπω την ώρα και τη στιγμή να κατέβω στα αγαπημένα μου μέρη, να βρεθώ με τα αδέλφια μου και τις οικογένειές τους, λέει η κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου -Παπαλαμπίδου. Ο καιρός πλησιάζει και σίγουρο είναι ότι όλοι αδελφωμένοι και αγκαλιασμένοι θα εορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο, με προσκύνημα της ιερής εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, της οδηγήτριας τω όρει Βουλκάνω, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, στην αγία γη της Ιθώμης. Θα ακολουθήσει μεγάλο παραδοσιακό γεύμα από τον πετυχημένο αγρότη και άξιο σεφ , τον αγαπημένο της οικογενείας Λινάρδου Θοδωρή!


                                              Πέντε κόκκινα κάλλα της αγάπης. 
                                 Φωτό: κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου

Η ανθισμένη με τις χάρες του Αγίου Πνεύματος Ευρυδίκη , που μία ζωή καλλιεργεί σπάνια φυτά με εντυπωσιακά άνθη , διάλεξε ένα να μάς στείλει μαζί με τις ευχές της για “καλή ξεκούραση, σωματική και ψυχική ανάπλαση, ημέρες χαρούμενες, γεμάτες υγεία και αισιοδοξία, με την ευλογία του Θεού ”.



Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28-7-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου