Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Το Όνομα του Αγίου Μηνά είναι Ελ Αλαμέιν στα Αραβικά

                     

                                                   Φωτό: κα Μαρία Ντούρου


Τον Μεγαλομάρτυ και θαυματουργό Άγιο Μηνά τιμά η Εκκλησία μας στις 11 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς έζησε επί βασιλέως Μαξιμιανού το 296 μ.Χ. και είχε καταγωγή από την Αίγυπτο , ήταν στρατιωτικός στο Κοτυαίο της Φρυγίας. Έφυγε στο βουνό μη ανεχόμενος να βλέπει συλλήψεις χριστιανών που δεν υπάκουαν στα βασιλικά διατάγματα και τα βασανιστήριά τους. Έμεινε μόνος εκεί με νηστεία , ηρεμία, αγρυπνία και συνεχή προσευχή. Όταν στερεώθηκε η πίστη του, κατέβηκε στην πόλη και ομολόγησε δημοσίως Χριστόν Αληθινό στον λαό. Όρμησαν επάνω του και μετά από μεγάλα βασανιστήρια απεκεφαλίσθη, και έλαβε τη χάρη της θαυματουργίας. Πριν αποδημήσει , ζήτησε από λιγοστούς κρυπτοχριστιανούς να μεταφέρουν το σώμα του στην Αίγυπτο (1)

Τόσο το όνομα Μηνάς, όσο και ο μην του μηνός, καθώς και το χριστιανικό αμήν (αληθώς), επίσης η λέξη νήμα,   έχουν σχέση με τα φωτεινά  στημόνια επάνω στα οποία ο Παντοδύναμος Θεός υφαίνει χωροχρονικά τη ζωή και υπογράφει με το έλεος της θείας Δόξης Του. Για να καταστεί αυτό αντιληπτό, χρειάζεται να υψωθεί το κέρας των χριστιανών Ορθοδόξων.... να φωτιστούν οι πιστοί με Άγιο Πνεύμα. Ο Άγιος Μηνάς είναι ο ίδιος ο Θεός σε όλο Του το μεγαλείο, που ουδέποτε εγκατέλειψε τον παράδεισο   στη γη μας,   που δημιούργησαν οι άγιες χείρες Του, και τα στάχυα που φύτεψε με την Σταυρική Του θυσία ο Υιός  του ο Μονογενής, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Η Αραβική λέξη Ελ-Αλ-αμέιν είναι παραφθορά του αμήν και Μηνάς.

Οι εμφανίσεις του Αγίου Μηνά, που υποστηρίζει και αποκαθιστά το δίκαιο κατά Θεώ, είναι αμέτρητες:

Το 1826 σώζει χριστιανούς από σφαγή στο Ηράκλειο της Κρήτης εντός του Ναού της Μητροπόλεως, αφιερωμένο στον Άγιο , όταν γιόρταζαν το Πάσχα.Οι Τούρκοι είχαν ανάψει φωτιές στην πόλη και περικυκλώσει τον ιερό ναό. Ο Άγιος όμως έφιππος, με γυμνό το ξίφος του, σε μορφή γέροντος, περιέτρεξε τον ναό και τους απεδίωξε (2).

Το 1942 στο Ελ Αλαμέιν όπου βρίσκονται τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου, κατ΄ άλλους ίσως και ο τάφος του, εμφανίστηκε ο Άγιος Μηνάς στο Γερμανικό στρατόπεδο όπου προκάλεσε τρόμο και συνέβαλε σε νίκη των συμμάχων. Οι λιγοστοί Έλληνες στρατιωτικοί ανέκοψαν τον προέλαση του Ρόμμελ, που είχε καταλάβει τη Βόρειο Αφρική, και έτρεψαν τις δυνάμεις του σε φυγή. Αν δεν είχε γίνει η θαυμασία αναστροφή στο Ελ Αλαμέιν, ίσως ήμασταν ακόμη δούλοι των εχθρών μας... του φασισμού (2)Στα ερείπια του ναού υπάρχει προφητική παράσταση στην οποία εικονίζεται ο Άγιος Μηνάς να οδηγεί καραβάνια και να τα σώζει από βέβαιο κίνδυνο. Οι παραμεσογειακοί λαοί προσκυνούσαν τον προστάτη τους Άγιο Μηνά, από αρχαιοτάτων - πρωτοχριστιανικών χρόνων. Κι όπως εικονίζεται στην   παράσταση στα ερείπια, έτσι και τη νύχτα, πριν τη μάχη στο Ελ Αλαμέιν, η προφητεία εκπληρώθηκε. Ο Άγιος Μηνάς εμφανίστηκε να σέρνει καραβάνια στο στρατόπεδο των Γερμανών καταρρακώνοντας το ηθικό τους. Νίκησαν οι εν Κυρίω χρηστές δυνάμεις, αλλάζοντας τον ρουν της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας.

Ο ναός του Αγίου Μηνά αναστηλώθηκε και ανηγέρθη μικρή Ιερά Μονή.

Στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο γραφικές παλιές εκκλησίες του Αγίου Μηνά, μία στην Πλάτσα, παραλιακά μετά την Στούπα, και μία στην Πολιανή ψηλά, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά και τον Άγιο Θεοδόσιο. Πολύ καλή ιδέα για μία Φθινοπωρινή, προσκυνηματική εξόρμηση!

Αγίου Μηνά Μεγαλομάρτυρος

Απολυτίκιον. Ήχος δ΄.

Ως των Ασωμάτων συνόμιλον, και των Αθλοφόρων ομόσκηνον, συνελθόντες εν πίστει, Μηνά ευφημούμεν σε, ειρήνην τω κόσμω αιτούμενοι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Η χάρη του Αγίου Μηνά είθε να συνοδεύει εκείνους που με ευλάβεια τιμούν τη μνήμη του.

Βιβλιογραφία

1. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον (2018). Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.

2. Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1950). Μην. Νοεμ. σ. 255-268.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/11/2923

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου