Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Η μνήμη του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως τιμάται στη Βαλύρα σήμερα

     

                              Ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,

                          Αγίου Νεκταρίου και Οσίου Δαβίδ Ευβοίας στη Βαλύρα. 

                                         Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομοπουλος

Στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα, τελέστηκε   θεία λειτουργία προς τιμήν της μνήμης  του προστάτη μας  Αγίου Νεκταρίου,  στον οποίο είναι επίσης αφιερωμένος ο  πέτρινος ναός,   ιερουργούντος του σεπτού πατρός κ. Ιωάννου Φωτεινού, σήμερα, 9/11/2023 .

Οι θεοσεβείς κάτοικοι της Βαλύρας προσήλθαν για να  εορτάσουν τον αγαπημένο τους Άγιο Νεκτάριο, την Ιερά Μονή  του  οποίου κάποιοι εξ αυτών επισκέπτονται συχνά, όταν πραγματοποιούνται ομαδικές εκδρομές στην Αίγινα.

Κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων και γεύτηκαν τους  άρτους που παρασκεύασαν στους παραδοσιακούς φούρνους τους, στην πλατεία του χωριού, οι δύο άξιες  κυρίες αρτοποιοί , κα Αγάπη Συκιωτάκη -Μπουρολιά και κα Ευθυμία Καρτερολιώτη.


                        Η κα Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά.Φωτό: κα Μαρία Ηλιοπούλου

Οι θρησκευτικές εορτές στη Βαλύρα είναι απόλαυση, όταν προσέρχονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες ευτυχισμένοι με τα παιδιά και εγγόνια τους στους ιερούς ναούς της όμορφης γενέτειράς μας. Θυμίζουν εκείνα τα  αλησμόνητα χρόνια των δεκαετιών 1960-70 που όλοι καθαροί, νηστεμένοι, και καλαίσθητα ενδεδυμένοι, αφού είχαν εξομολογηθεί,  προσήρχοντο για να τους κοινωνήσει ο μακαριστός πατήρ Δημήτριος Ξυδόπουλος. 


                                   Η Βαλύρα από τον ποταμό της Μαροζούμενας

Ο Άγιος Νεκτάριος, υπόδειγμα αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον, με την θεοσέβειά του μάς δίδαξε πολλά. Σημαντικά εξ αυτών είναι η ταπείνωση, ενσυναίσθηση και αγαθοεργία του, καθώς και η απάρνηση των υλικών αγαθών  και του κοσμικού βίου.

Η εκκλησιαστική μας παράδοση, την οποία παραδεχόταν   ο Άγιος Νεκτάριος,    υποστηρίζει θεόπνευστα ότι όταν ένας άνθρωπος δωρίζει χρήματα μη υπολογιστικά, συγχωρούνται οι αμαρτίες του, αν βέβαια αυτά τα χρήματα τα απέκτησε με νόμιμο τρόπο. Όταν δωρίζει τρόφιμα , ρουχισμό και άλλα απαραίτητα στους μη έχοντες, με αληθινή αγάπη , ανοίγουν οι πύλες της Βασιλείας των Ουρανών. Όταν οι πράξεις αγαθοεργίας είναι κρυφές από τους άλλους ανθρώπους τον ανταμείβει ο ίδιος ο Θεός, τις φανερές  τις ανταμείβουν με έπαινο και κοινωνική αναγνώριση μόνο οι  άνθρωποι!

Ο Άγιος Νεκτάριος, όταν ήταν διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή και διαφωνούσαν ποιός θα καθαρίσει το αποχωρητήριο, έδωσε το καλό παράδειγμα ταπείνωσης, καθαρίζοντάς το ο ίδιος. Όταν κάποιος προσήλθε χωρίς υποδήματα, δεν δίστασε να αφαιρέσει τα δικά του και να του τα  δωρίσει. Στην Ιερά Μονή στην Αίγινα, την εποχή που  κτιζόταν,  μία   ευκατάστατη κυρία, περιχαρής, του προσέφερε χρήματα. Δεν την ευλόγησε, ούτε είπε ευχαριστώ, σιωπηλά  είπε "τα δέχομαι". Κι αυτό όχι γιατί ήταν αχάριστος, αλλά για να της δώσει να καταλάβει και να μάθει να αρκείται μόνο στη χαρά της προσφοράς, προσφέροντας κρυφά, χωρίς υπερηφάνεια για την υλική της ευμάρεια, για να την ανταμείψει στο πολλαπλάσιο ο Ύψιστος, που βλέπει ανά απάσα στιγμή κάθε πράξη μας. Εντός του, στη γλώσσα της θείας σιωπής, ο αγιώτατος Νεκτάριος Αιγίνης προσευχόταν αδιάληπτα υπέρ πάντων, φίλων και εχθρών της Ορθοδοξίας μας.


                          Ο Άγιος Νεκτάριος δεξιά στην Αγία εικόνα στη Βαλύρα.

                                                     Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Ένα γεγονός, που έχουν θαυμάσει κατά καιρούς κάποιοι πιστοί Βαλυραίοι, από τα παλιά χρόνια, είναι ότι άκουσαν θόρυβο ,  κτύπους και τρίξιμο στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. Θυμάμαι παιδιά και γιαγιάδες να   συζητούν συγκλονισμένοι αυτή τους την εμπειρία στις αυλές των σπιτιών της Βαλύρας, κατά τη δεκαετία του 1970. Ο Παντοδύναμος Θεός, όταν υπάρχει λόγος, καταλύει τους φυσικούς νόμους και καθιστά αισθητή την παρουσία Του. Όχι μόνο το σώμα των Αγίων, μη ορατό στους ανθρώπους, κινείται, αλλάζει πλευρό, αλλά και η φωνή των αγίων ακούγεται καθαρά, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θείας αποκαλύψεως. Είναι πολλά τα παραδείγματα, όπως έχουν καταγραφεί στον Μέγα Συναξαριστή του Ορθοδόξου Εκκλησίας, στους βίους των Αγίων    μας. Για παράδειγμα, ο Ιερός Ιωάννης Χρυσόστομος, όταν το λείψανό  του επέστρεψε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη και ο βασιλεύς το ενθρόνισε,  λάληλε "ειρήνη πάσι". Στις ημέρες μας, το λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου αλλάζει πλευρό.

 Εντός των ιερών λειψάνων των Αγίων μας  είναι ενθρονισμένες, από την εποχή που ζούσαν, θείες, θαυματουργές δυνάμεις, αθάνατες αιωνίως, οι οποίες έχουν πλήρη μνήμη και αντίληψη του βίου του Αγίου που υπηρέτησαν.  Όταν υλοποιούνται,  δύνανται να παράγουν ήχο, κίνηση, εικόνα και ό,τι αφορά τις πέντες αισθήσεις μας, όπως θεία ευωδία μύρου, που αναβλύζει συχνά σε τάφους Αγίων. Ακόμη κι ένα μικρό τεμάχιο, όσο ο κόκκος της άμμου, από λείψανο Αγίου,  φέρει όλες τις θαυμαστές ιδιότητες, σαν να είναι ο Άγιος ολόκληρος εμπρός μας. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γνώριζαν καλά αυτή την ιδιότητα  της θείας  μεταμορφώσεως, όπως περιγράφεται στην Ελληνική μυθολογία και στα Ομηρικά έπη. Για παράδειγμα, ο Δίας έγινε χρυσή βροχή για να κατακτήσει τη Δανάη και κύκνος για να γονιμοποιήσει τη Λύδα. Ο Φώρκης στην Οδύσσεια άλλαζε πολλά πρόσωπα και ήταν άπιαστος. Ο Κύριος ημών ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε ως κηπουρός στην  Αγία Μαρία Μαγδαληνή και την Μεταμόρφωσή του τιμά η Εκκλησία μας. Μεταμορωτικές ιδιότητες έχουν οι θείες δυνάμεις κι εντός μας, γι΄αυτό όταν οδεύουμε προς το κατ΄ομοίωσιν με τον Πλάστη μας λαμβάνουμε από το φως της θείας  δόξης Του. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι  θείες εμπειρίες-αποκαλύψεις  δημιουργούν θαυμαστούς και υγιείς αύλακες στον  φλοιό  του εγκεφάλου του πιστού άνθρωπου. Όσο προσχωρεί η επιστήμη, τα έργα του Θεού-Δημιουργού ανακαλύπτει, μετά από πολλά ερωτήματα και χρόνια αδιέξοδα.

 Μακάριος είναι εκείνος που κατόρθωσε να μεταμορφώσει τον ευατόν του εν Κυρίω σε αυτήν την πρόσκαιρη ζωή.



Απολυτίκιον  Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης. Ήχος α΄.

Σηλυβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις φανέντα αρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού. Αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι: Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυματώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Η χάρις του Αγίου Νεκταρίου μετά πάντων ημών.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία η. Κοντοπούλου

9/11/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου