Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Οταν ο Λόγος του Αγίου Πνεύματος φώτιζε τον νου και την καρδιά των παιδιών

 

                  Οι μακαριστοί πατέρες από αριστερά Αμβρόσιος, Γρηγόριος, και Νικόδημος, 

                με τον Ηλία Α. Κοντόπουλο από τη Βαλύρα. Φωτό: Ευθυμία Η. Κοντοπούλου


Το σωτήριον έτος 1968, ο μακαριστός πατήρ Γρηγόριος εγκαταβιούσε στην Ιερά Μονή Βουλκάνου στην Ιθώμη. Μετά το δείπνο του Σαββάτου, 15 ημέρες πριν την εορτή της Μεγαλόχαρης τον Δεκαπενταύγουστο, και προτού αποσυρθεί στο φτωχικό κελλί του, εκμυστηρεύτηκα στον πατέρα μου , σε ηλικία 10 ετών το εξής:

-Θα ήθελα να ρωτήσω τον  παπά-Γρηγοράκο να μας πει πώς του μιλάει το Άγιο Πνεύμα μέσα του, γιατί αν μιλήσει και σε μένα, να γνωρίζω ότι είναι Αυτό και όχι ο πονηρός! Ο πατέρας μου χαμογέλασε αμήχανα, καθώς ο πατήρ  Γρηγόριος με κάρφωσε με το διαπεραστικό βλέμμα του - αδυνατούσε να απαντήσει ο μακαριστός γέροντας τη δεδομένη στιγμή για τους δικούς του λόγους-  αλλά έγνεψε δίνοντας τον λόγο στον μακαριστό πατέρα Αμβρόσιο, μάγειρο και τραπεζάρη της Μονής, που συνήθως αναλάμβανε την επικοινωνία με τα μικρά παιδιά , τους μαθητές των γύρω χωριών, που τους επισκέπτονταν κατά καιρούς,  όταν πραγματοποιούσαν προσκυνηματικές   εκδρομές.

-Το Άγιο Πνεύμα είναι η συνείδησή μας παιδί μου. Δεν βλασφημεί, δεν καυχάται, δεν παραπλανεί, δεν εντυπωσιάζει με σπουδαίους λόγους και πλούσια κοσμητικά επίθετα, επικοινωνεί μαζί μας με απλό και γλυκύ λόγο, τον λόγο της μητρικής μας γλώσσας, που είναι περισσότερο οικείος σε εμάς, και συγκλονίζει φωτίζοντας τα τρίσβαθα του νου και της καρδιάς μας. Ο Λόγος αυτός είναι η Αγάπη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας. Όμως, μερικές φορές, έρχεται ο Τριαδικός Θεός αρνητικά στον νου μας, ως τιμωρός για τις αμαρτίες που διαπράττουμε, προκειμένου να μας παιδεύσει και συνετίσει για να διορθώσουμε τα λάθη μας.

-Στο κατηχητικό μας, στο Άγιο Αθανάσιο στη Βαλύρα, είπε ο πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας ότι στον Απόστολο Παύλο, που ήταν διώκτης του Χριστιανισμού , αποκαλύφθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και κατοίκησε στην καρδιά και στον νου του , επίσης μάς εξήγησε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός  έφερε μέσα του τον Πατέρα του, γι΄ αυτό έλεγε δεν είμαι εγώ, αλλά ο Πατέρας εντός μου, το ίδιο και ο Απόστολος Παύλος έλεγε παππούλη μου! Εμείς οι απλοί Χριστιανοί ποιόν έχουμε μέσα μας;

- Εμείς, παιδί μου,  έχουμε αναδυθεί από την Αγία Κολυμβήθρα εν Κυρίω, είμαστε συσταυρωμένοι με τον Χριστό, το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας μεταλαμβάνουμε , βλέπουμε το φως το αληθινό και λαμβάνουμε Πνεύμα Επουράνιο της Σταυρωμένης Αγάπης Του. Βέβαια, αν και φέρουμε μέσα μας τον Χριστό, πάραυτα ο Παντοδύναμος Θεός μάς δίνει την ελευθερία να διαλέξουμε και να ακολουθήσουμε εκείνο που μάς αρέσει περισσότερο.... Επιτρέπει στο διάβολο να μάς δοκιμάσει και ταλανίσει στη ζωή με πολλούς πειρασμούς, ως μέρος της μαθητείας μας, ώστε ο κόσμος γύρω μας να μην είναι ομοιόμορφος, να έχει ποικιλία μορφών, και να αναδειχθεί άξιος ανάλογα με τον αγώνα του καθενός μας.

-Εσύ , παιδί μου, με τι ταυτίζεσαι; τι αγαπάς περισσότερο;

- Αγαπώ τη δασκάλα μου και θα ήθελα να της μοιάσω....όμως η δασκάλα μου δεν είναι Παναγία , είναι ένας απλός άνθρωπος....

- Ακριβώς! γιατί αγαπάς τη δασκάλα σου; τι έχει εκείνη που δεν το έχεις εσύ;

- Την αγαπώ γιατί είναι ευγενική, έξυπνη, όμορφη, προσεκτική στην ενδυμασία και στους τρόπους της, είναι μία πιστή Χριστιανή, φροντίζει την οικογένειά της και τους μαθητές της και πάντα έχει έναν γλυκό λόγο για όλους στο στόμα της.

-Τότε δεν αγαπάς ακριβώς τη δασκάλα σου, αλλά ταυτίζεσαι με  τα χαρίσματα   που την  κοσμούν ... αυτές οι χάρες που θαυμάζεις είναι θεάρεστες, δεν είναι άσχημες!

-Την αδελφή Μαρία από την Ιερά Μονή Καλογραιών στην Καλαμάτα την αγαπάς ; ρώτησε ο πατέρας μου.

-Την αγαπώ πολύ, γιατί λάμπει το βλέμμα της και όταν με αγκαλιάζει αισθάνομαι ότι είναι ίδια η Παναγία!

-Και ποια είναι πιο όμορφη από τις δύο; Η δασκάλα σου ή η αδελφή Μαρία; ρώτησε πειράζοντάς με ο πατέρας μου.

-Η δασκάλα μου έχει ομορφιά ανθρώπου και η αδελφή Μαρία είναι όπως η Παναγία, λάμπει ολόκληρη, απάντησα αυθόρμητα.

-Αυτό ακριβώς είναι η αδελφή Μαρία! Ο Κύριος την χαριτώνει, απάντησε ο πατήρ και συνέχισε:

Τις χάρες του Αγίου Πνεύματος τις έχετε διδαχθεί στο κατηχητικό με τον παπά-Κώστα;

-Όχι ακόμη.

-Αυτές είναι ...

-Παρακαλώ  παππούλη, μια στιγμή να βγάλω το μπλοκάκι μου να τις σημειώσω μην τις ξεχάσω!

 -Πολλά είναι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος παιδί μου, χρειάζεται όμως υπακοή και πίστη για να τα  δωρίσει ο Θεός. Ένα από   τα πολλά Του χαρίσματα δίνει ο Θεός και στο πνεύμα του ανθρώπου. Όμως, ο Σατανάς μιμείται αυτά τα χαρίσματα και παραπλανεί τους ανθρώπους αμαυρώνοντας και μετατρέποντας για παράδειγμα   την προφητεία σε αστρολογικό δαιμόνιο ή σε πνεύμα μάγων και τσαρλατάνων για κερδοφορία. Εσύ όμως να σημειώσεις   τον λόγο  του Αποστόλου Παύλου, όπως του δόθηκε από το Πνεύμα το Άγιο και αυτό να  ζητάς με δάκρυα στην προσευχή σου από  τον Κύριο όλη σου τη ζωή !


«Ἀδελφοί, ὁ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πραότης, ἐγκράτεια» (Γαλ. 5, 22).

Μια ζωή αγωνιζόμαστε να κατακτήσουμε και να παγιώσουμε εντός μας τις χάρες του Αγίου Πνεύματος, ιδίως σήμερα, το σωτήριον έτος 2023, σε μία λεκτικά βάρβαρη και άχαρη κοινωνία, με ιδιοτέλεια και αδιαφορία για τα ιερά και όσια , στην επιστημονικά ελεγχόμενη τεχνοκρατική εποχή που διανύουμε, με τα πολυμέσα επικοινωνίας, μεταφοράς και διαβίωσης. Εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια , το ηλεκτρικό ρεύμα δεν στόλιζε την ωραία πύλη , ούτε είχε επικαθήσει ως μικρόφωνο δίπλα στην Αγία Τράπεζα . Δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Ο πλανήτης δεν είχε καλωδιωθεί ανεπιστρεπτί, ούτε οι οφθαλμοί μας αγριέψει εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή, από την επίπλαστη επικοινωνία και κοινωνική αποξένωση. Τα αρώματα της φύσης μάς συνέπαιρναν σύγκορμους στον παράδεισο του τόπου μας, και η γαλήνη του φυσικού τοπίου λάξευε το κρύσταλλο της ψυχής μας.  Δυστυχώς, στην εποχή μας, η βλασφημία έχει εγκατασταθεί στον νου πολλών δυστυχισμένων συνανθρώπων μας, και η ματαίωση των ανεξέλεγκτων υλικών επιθυμιών τσακίζει τα κόκαλα των νέων μας. Ας είναι πνευματική και ψυχοσωματική θεραπεία μας   η επιστροφή στα ιερά και όσια της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας,  η διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου μας, η φροντίδα με φιλοπονία του φυσικού περιβάλλοντος, και ο σεβασμός της μάνας γης που μας εκτρέφει  ως πρωταρχικό μέλημά μας. Είθε η αγάπη του Χριστού να μάς σφιχταγκαλιάζει και απογειώνει σε ουράνια πνευματικά δώματα σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

  Είθε η αγάπη του Χριστού να μάς σφιχταγκαλιάζει και απογειώνει σε ουράνια πνευματικά δώματα σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου


1/11/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου