Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Οι ώριμοι καρποί του Φθινοπώρου στη Βαλύρα

               

                                          Ώριμοι λωτοί. Φωτό: κα Γωγώ Μαγκλάρα


Τα φύλλα άρχισαν να πέφτουν ένα-ένα και τον Χειμώνα προμηνούν, όμως τούτη η ζεστή περίοδος στο τέλος του Οκτώβρη έχει πολλά να μας δώσει, αφού η γη απλόχερα μάς προσφέρει αφθονία καρπών, ιδίως σε εκείνους που με φιλοπονία , κατά τη διάρκεια του έτους, καλλιέργησαν τους κήπους τους και ξύπνησαν τις παραγωγικές δυνάμεις της μητέρας γης στην όμορφη Βαλύρα μας.

 Αλλά και στην Καλαμάτα, κάποιες αδελφές ψυχές, συντονισμένες ρομαντικά στο κλίμα  αυτής της  ποιητικής και  πεποικιλμένης με  πορτοκαλόχρυσα χρώματα εποχής, πολλά και συμβολικά έχουν να μάς πουν....περί λωτού ο λόγος!

Η εμπνευσμένη φιλόλογος και ιστοριοδίφης κα Γωγώ Μαγκλάρα, τον μύθο του Πρίαπου  περιγράφει γλαφυρά στη σελίδα της στο fb, παραθέτοντας φωτογραφίες με ώριμους λωτούς της σοδειάς 2023, από το φυσικό αλλά και πνευματικό της καρπερό περιβόλι που καλλιεργεί αρμονικά , μαζί με τον Βαλυραίο σύζυγό της, κ. Θεόδωρο Χαρ. Σταυριανόπουλο, μαθηματικό , συγγραφέα και δεινό κηπουρό!


                           Η κα Γωγώ Μαγκλάρα. Φωτό: κα Γωγώ Μαγκλάρα στο fb

Ο Πρίαπος, λέγει η κα Μαγκλάρα, είχε αγαπήσει τη νύμφη Λωτίδα. Ο μύθος θυμίζει το μύθο του Πάνα και της Σύριγγας. Όπως ο Πάνας κυνηγούσε τη Σύριγγα για να την πιάσει και εκείνη μεταμορφώθηκε σε καλαμιά, έτσι και τη στιγμή που ο Πρίαπος νόμιζε ότι είχε φτάσει στο σκοπό του, η παρθένος μεταμορφώθηκε στο φυτό που έχει το όνομά της , το λωτό.


                                                Φωτό: κα Γωγώ Μαγκλάρα

Διηγούνταν επίσης πως η επιχείρηση του Πρίαπου είχε αποτύχει , επειδή τη στιγμή που ετοιμαζόταν να βιάσει την κοιμισμένη νύμφη, ο γάιδαρος βάλθηκε να γκαρίζει και έτσι ξύπνησε η Λωτίς και το έβαλε στα πόδια. Από το θυμό του ο Πρίαπος σκότωσε το γάιδαρο , που είχε καταστρέψει τα σχέδιά του”.


                                        Xρυσάνθεμα. Φωτό: κα Μαρία Ντούρου

Τα χρυσάνθεμα με λογής-λογής αποχρώσεις στολίζουν τις ασπρισμένες αυλές στη Βαλύρα, τις αγίες εικόνες στον Άγιο Δημήτριο και τα μαρμαρένια μνήματα στον Άγιο Γεώργιο. Τα λαχανικά των κ.κ. Θεόδωρου Ελ. Λινάρδου, Γιώργου Φωτεινού και τόσων άλλων άξιων συγχωριανών μας έχουν την πρωτοκαθεδρία στη δημιουργική κουζίνα τους. 


                                               Φωτό: κ. Θεόδωρος Λινάρδος


  Οι κολοκύθες, τα κυδώνια και τα ρόδια, παρελαύνουν στα  καλαμένια πανέρια των προκομμένων γυναικών της γενέτειράς μας καθώς τα εργατικά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, με καλλιτεχνική  διάθεση , ζωγραφίζουν με τα πινέλα τους στο χαγιάτι του σπιτιού.  Ετοιμάζουν Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, σχεδιάζοντας επάνω σε βότσαλα που μάζεψαν στις παραλίες το Καλοκαίρι , σε ξύλα , λείες πέτρες και καλάμια που έχουν συλλέξει κατά τους περιπάτους τους στη μαγευτική φύση του χωριού μας. Συμμετέχουν συχνά σε ομαδική πεζοπορία από τον κάμπο της Βαλύρας και τις όχθες του Παμίσου, μέχρι ψηλά στην Τσούκα, κι από την Αγία Τριάδα και τις κατάφυτες όχθες της Μαυροζούμενας, μέχρι στου Τσαγκάρη τη βρύση με τα παλιά πλινθόσπιτα της γιαγιάς Αλεζαγούς , και τις τσακιστές σε καρπό ελιές του αείμνηστου Φώτη Ηλιόπουλου.



                                             Φωτό: κ. Γιώργος Δ. Καπότης στο fb

Οι περίπατοι στα ελαιοπερίβολα είναι συχνοί αυτή την εποχή, αφού τον επόμενο μήνα θα αρχίσει μαζικά το τίναγμα. Με καμάρι και ανακούφιση οι παραγωγοί βλέπουν τα δένδρα τους πλούσια σε καρπό και χαίρονται, αφού η τιμή στο ελαιόλαδο φέτος είναι διπλάσια στην αγορά, συγκριτικά με το περασμένο έτος. Εκείνοι που σίγουρα δεν θα στερηθούν το χρυσάφι της μακαρίας γης μας είναι οι καλλιεργητές στα χωριά της Μεσσηνίας!


                                    Φωτό: κ. Stasinos Bovis στο fb

Ο δραστήριος νεαρός Στασινός Αθ. Μπόβης, έτοιμος με χαμόγελο αυτοπεποίθησης προετοιμάζεται για την εξαγωγή παρθένου ελαιόλαδου της νέας σοδειάς του, το οποίο παράγει βιολογικά στους πλούσιους ελαιώνες του στη Βαλύρα.


                                          Φωτό:κ. Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος

Οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στην πλατεία, αναπολώντας τα παλιά και αναλύοντας το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, καθώς ο ανήσυχος και αήττητος στον χρόνο κ. Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος, στη φάρμα του στο Παρασπόρι, καμαρώνει το μικρό του πόνυ, και τις γατούλες του που κουλουριάζονται χαριτωμένα στην αυλή, ζεσταίνοντας η μία την άλλη στο ξαφνικό φύσημα του φθινοπωρινού αγέρα.


                                      Φωτό: κ. Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος

Στην Παναΐτσα καίει άσβεστο το καντήλι της Μεγαλόχαρης .... ο Κύριος ο Παντογνώστης εξομολογεί τις προσερχόμενες ψυχές και δίνει ελπίδα σωτηρίας για το αύριο.


              Ιερός Nαός Παναΐτσας στη Βαλύρα. Φωτό: Lyrasi.blogspot.com

Καθώς ο ήλιος γέρνει το δειλινό σε πορφυρούς ορίζοντες, υπάρχει ακόμη το φως της αγάπης και της σύμπνοιας για να βρει όλους ο Χειμώνας κάτω από θερμά σκεπάσματα....

Φωτό: tripadvisor.gr


Βαλύρα μου, να χαίρεσαι το  μεγαλείο  των θείων φίλτρων σου!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Γωγώ Μαγκλάρα, για την περί λωτού έμπνευση, στην κα Μαρία Ντούρου και κ.κ. θεόδωρο Ελ. Λινάρδο, Γιώργο Δ. Καπότη, Στασινό Αθ. Μπόβη, κ. Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλο και κ. Ιωάννη Δ. Λύρα για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου