Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

H δύναμη της προσευχής ενός παιδιού!

 

                                        Φωτό: Love Teaching 



Ίσως εκπλαγείτε όταν ακούσετε ότι ένα παιδάκι,  μόλις 6 ετών, πριν αρκετά χρόνια, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια να κάνει ο Θεός καλά τη μητέρα του, που ήταν πολύ άρρωστη και κινδύνευε στο νοσοκομείο. Ράγισε η ψυχή του Θεού, εμπρός στην καλοσύνη του μικρού παιδιού, και αναστήθηκε η μητέρα του ... παρέμεινε ζωντανή για να το μεγαλώσει με αγάπη και στοργή, μέσα στη ζεστή της αγκαλιά....Είναι τόσο δυνατό το συναίσθημα της πίστης στον Θεό και της άδολης αγάπης των παιδιών που όρη μετακινεί, όταν οι ενήλικες , λόγω της νοητικής και συναισθηματικής τους διάβρωσης αδυνατούν να συνδεθούν αποτελεσματικά με το θείον, δηλαδή δεν μπορούν να πείσουν τον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα Θεό -με τον μη κεκαθαρμένο λόγο τους και τους αρνητικούς κραδασμούς της καρδιάς τους - ώστε να εισακούσει την προσευχή τους και να ικανοποιήσει το αίτημά τους. Βασική προϋπόθεση είναι η ταπείνωση του πιστού.

Ένας μαθητής γυμνασίου, που αγαπούσε πολύ τη γιαγιά του, ξενυχτούσε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2020. Ούτε που έλεγε να την αφήσει από τα μάτια του. Στο ισόγειο του νοσοκομείου υπάρχει ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής που μεγάλα θαύματα επιτελεί.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού επικάθονται επάνω στα αγνά χέρια των παιδιών...είναι βάλσαμο το άγγιγμά τους.. Γεμίζει η καρδιά των ενηλίκων με τη χάρη του Κυρίου, του Θεραπευτή των σωμάτων και των ψυχών ημών .


                                            Φωτό: Orthodoxia online

Αδιαμφισβήτητα το Άγιο Πνεύμα κατοικεί εντός μας, αλλά για να ανακαλύψουμε το θείο φως χρειάζεται να καθαρθούμε, με ταπείνωση και αγάπη εμπρός  τον Παντοδύναμο Θεό,   και να παραδώσουμε ολότελα τον εαυτόν μας στον Κύριο, προκειμένου να κερδίσουμε τη σωτηρία μας. Δεν αρκεί όμως μόνο η πίστη μας, χρειάζεται να συνοδεύεται και από θεάρεστες-ανιδιοτελείς πράξεις, μη υπολογιστικές, όχι σαν των Φαρισαίων, σε σταθερή βάση, ως μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για εκείνους που αγαπάμε και για εκείνους που μας έβλαψαν από το να προσευχόμαστε. Προσευχόμαστε ο Θεός να προστατεύσει αυτούς που αγαπάμε και να φωτίσει τους εχθρούς μας , να τους οδηγήσει στην οδό της σωτηρίας. Αυτή είναι η μέγιστη δικαίωσή μας!



                          Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. Φωτό: Αντώνης Σουέρεφ
                                         

Λέγει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1):

Ο Κύριος θα κάνει το θαύμα Του και στον αμαρτωλό, αμέσως μόλις ταπεινωθεί η ψυχή του. «Ο Κύριος, δεν ευαρεστείται με την προσευχή των υπερηφάνων. Όταν όμως θλίβεται η ψυχή του ταπεινού ανθρώπου, ο Κύριος πάντα την εισακούει. Ένας γέρος ασκητής, που ζούσε στις πλαγιές του όρους Άθω, είδε ότι οι προσευχές των μοναχών ανέβαιναν στους ουρανούς· και εγώ δεν εκπλήττομαι γι’ αυτό. Ο ίδιος γέροντας, όταν ήταν μικρός και έβλεπε την στεναχώρια του πατέρα του για την ανομβρία που απειλούσε να καταστρέψει την συγκομιδή, απομακρύνθηκε στο βάθος του κήπου και προσευχήθηκε: «Κύριε, Εσύ είσαι Ελεήμων, Εσύ μας δημιούργησες, Εσύ μας τρέφεις και μας ενδύεις όλους. Βλέπεις, Κύριε, πώς στενοχωριέται ο πατέρας μου για την ανομβρία. Ρίξε τώρα βροχή στην γη!».Και τα σύννεφα κάλυψαν τον ουρανό και κατέβηκε η βροχή και πότισε την γη. Ένας άλλος γέροντας που ζούσε κοντά στην θάλασσα, μου διηγήθηκε το εξής:

«Ήταν μια νύχτα σκοτεινή… Ο αρσανάς, ήταν γεμάτος από ψαρόβαρκες. Ξέσπασε θύελλα και πολύ γρήγορα δυνάμωσε. Οι βάρκες, άρχισαν να χτυπούν η μία την άλλη. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τις συγκρατήσουν, αλλ’ αυτό ήταν αδύνατον μέσα στην βροχή και την θύελλα. Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Οι ψαράδες, φώναζαν με όλη τους την δύναμη και ήταν φοβερό να ακούς κραυγές φοβισμένων ανθρώπων! Λυπήθηκα τον λαό του Θεού και άρχισα να προσεύχομαι με δάκρυα:«Κύριε, κάνε την θύελλα να κοπάσει! Σταμάτησε τα κύματα! Λυπήσου τους πονεμένους ανθρώπους Σου και σώσε τους!».Και σταμάτησε η θύελλα, γαλήνεψε η θάλασσα, και οι άνθρωποι, με ειρήνη πλέον, ευχαριστούσαν τον Θεό. Υπήρξε εποχή που νόμιζα ότι ο Κύριος κάνει θαύματα μόνο με τις προσευχές των αγίων. Τώρα όμως έμαθα ότι ο Κύριος θα κάνει το θαύμα Του και στον αμαρτωλό, αμέσως μόλις ταπεινωθεί η ψυχή του. Γιατί, όταν ο άνθρωπος μάθει την ταπείνωση, τότε ο Κύριος εισακούει τις προσευχές του.

Πολλοί λένε, από έλλειψη πείρας, ότι «ο τάδε άγιος έκανε θαύμα», αλλά εγώ έμαθα ότι το Άγιο Πνεύμα που ζει μέσα στον άνθρωπο κάνει τα θαύματα. Ο Κύριος «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι» (Α΄ Τιμ. β΄ 4) για να μένουν αιώνια μαζί Του. Γι’ αυτό και ακούει τις προσευχές του αμαρτωλού ανθρώπου και, αυτό, ή για το όφελος των άλλων ή για αυτού του ιδίου που προσεύχεται».

Ας προσευχόμαστε όλοι για όλους και ας φθάσει η προσευχή μας στα πέρατα της οικουμένης....

Βιβλιογραφία

1. https://mhterapanagiamou.blogspot.com/2023/10/blogpost_11.html?

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

14/10/2023




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου