Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Τ’ αηδόνια του Έλληνος λόγου στο δένδρο της ζωής με σταυροβελονιά

  



Αφιερωμένο σε όσους αγαπούν και ασκούν την Ελληνική χειροτεχνία

Εννέα μούσες, σε γεωμετρικά κεντημένη απεικόνιση αηδονιών, κάθονται επάνω σε εικοσιτέσσερα γαλάζια άνθη στο δένδρο της ζωής και άδουν θείο άσμα! Το όμορφο μαξιλάρι που το βάπτισα “ Οι Μούσες του Έλληνος Λόγου”, κεντήθηκε πριν από 50 χρόνια με   σταυροβελονιά...  Το εργόχειρο μεταπωλήθηκε σε ένα κατάστημα με παραδοσιακά κεντήματα, χαλιά και αντίκες στο Μοναστηράκι, στην Αθήνα, όπου το αγόρασα πριν από 20 χρόνια, σε έναν προσκυνηματικό περίπατο στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών και   στον ευρύτερο χώρο. Από την πρώτη ματιά το λάτρεψα, γιατί είδα επάνω του κεντημένο ένα υπέροχο κομμάτι θείας μουσικής, με πέντε αηδόνια  με κλίση προς τα δεξιά και τέσσερα προς τα αριστέρα άδοντας ουρανία μουσική, και  γέμισα ψυχική ευχαρίστηση , γι΄αυτό το κρατώ ως πολύτιμη ανάμνηση .



H συμβολική σημασία του χειροτεχνήματος

Είναι γεγονός ότι ο σχεδιαστής του μαξιλαριού “ Οι Μούσες του Έλληνος Λόγου” είχε μεγάλη έμπνευση! Το χιλιοτραγουδισμένο δένδρο της ζωής παρουσιάζεται μέσα από μία άλλη δημιουργική και άκρως συμβολική διάσταση, με τις εννέα μούσες σε σώματα  αηδονιών και τον Έλληνα λόγο με τη μορφή γαλάζιων λουλουδιών. Το σχέδιο περιλαμβάνει εικοσιτέσσερα πεντάφυλλα άνθη (παραπέμπουν στον έρωτα του θείου λόγου) , επάνω στο δένδρο της ζωής, που άδουν οι εννέα μούσες άσμα ουρανίας αποκαλύψεως . Ο έμψυχος Έλλην λόγος ανθίζει και τα κλαδιά του δυναμώνουν θεϊκά.Το δένδρο της ζωής είναι ζωντανό και όμορφο.Οι ρίζες του χαίρονται το χώμα και το νερό, απολαμβάνει φως θείο στο δισδιάστατο πλαίσιο, χωρίς φόντο, που έχει κεντηθεί, λές και είναι Βυζαντινή αγιογραφία, αφήνοντας το βλέμμα του ανθρώπου να συμπληρώσει δημιουργικά το δικό  του προσωπικό πλαίσιοΌλα τα στοιχεία που τρέφουν το δένδρο είναι θαυμάσια εναρμονισμένα μεταξύ τους .

Τα πτηνά, καθένα στο είδος του, έχει και τον ανάλογο συμβολισμό του, σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλά εξ αυτών αποτελούν έμβλημα πόλεων και χωρών.Μία Κινέζικη παροιμία λέει « φρόντιζε το δένδρο σου, κράτησέ το ανθισμένο και πού ξέρεις, μιά ημέρα θα έλθει και θα καθίσει ένα πουλάκι (της αγάπης) επάνω του».Έτσι και το δένδρο σε αυτό το Ελληνικό μαξιλάρι , με τα εννέα αηδόνια , είναι στολισμένο για να καθίσετε επάνω του, αφού πρώτα επιλέξετε να το κεντήσετε ...



Η βελονιά που έχει χρησιμοποιηθεί , όσον αφορά τα αηδόνια και το δένδρο της ζωής , είναι η μισή σταυροβελονιά (half cross stitch) από αριστερά προς  δεξιά , που σημαίνει κίνηση προς το φως του θείου ελέους, ενώ το υπόλευκο φόντο έχει κεντηθεί με μισή σταυροβελονιά από δεξιά προς  αριστερά, που σημαίνει κάθοδος του θείου φωτός στη ζωή. Αγγίζει το φως του Ουρανίου Πατρός τα κλαδιά του δένδρου και γεννιούνται ευωδιαστά άνθη του Έλληνος λόγου   στον νου, στην ψυχή και στο σώμα του ανθρώπου.



Το σχέδιο περιλαμβάνει, μαζί με τη μπορντούρα, 167 βελονιές οριζόντια και 196 βελονιές καθέτως. Είναι κεντημένο με μάλλινη κλωστή , πάχους όπως η κοτόν περλέ, πριν από μισό αιώνα, σε εκρού χοντρό λινό , με πυκνότητα ύφανσης 5 τετράγωνα στο εκατοστό.Το πλάτος του είναι 37,5 εκ. και το ύψος του 40 εκ.



Οι αποχρώσεις του κεντήματος στο πτέρωμα και στα άκρα των πτηνών είναι ουράνιες ροζ και μoβ αντικέ , ενώ στο σώμα τους φέρουν γήινα χρώματα , όπως το καφέ που συμβολίζει τη στερεά ύλη και τη γη. Οι τρεις αποχρώσεις του πρασίνου στα φυλλώματα δένουν αρμονικά με τους αντίστοιχους χρωματισμούς των γαλάζιων λουλουδιών, που έχουν στην περίμετρο του πυρήνα τους γήινα χρώματα , όπως αντίστοιχα στο πτέρωμα των πουλιών. Το συνολικό σχέδιο εκπέμπει μία όμορφη αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και θετικής ενέργειας στο χώρο που στολίζει.

Μπορείτε  αν θέλετε να   αντιγράψετε και να κεντήσετε το μαξιλάρι του Έλληνος Λόγου με σταυροβελονιά ή με ελεύθερες βελονιές, όπως πλακέ, μεταξοβελονιά ή ανεβατή, πισοβελονιά και αλυσιδωτή , στα χρώματα και στο ύφασμα της αρεσκείας σας.

Καλές και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως εσείς τις φαντάζεστε!


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου