Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Ο έρως της ζαχαροπλαστικής και η ικανοποίηση της προσφοράς!

                      

                               Πίσω από τις μαργαρίτες στον σταθμό της Βαλύρας.

                                       Φωτό: κα Ευθυμία ξεν. Καρτερολιώτη

Ακατανίκητος ο έρως και ποιους δεν έχει τυλίξει στα δίκτυα του, άλλωστε τι νόημα θα είχε τούτη η πρόσκαιρη ζωή αν δεν αισθανόμασταν εσωτερική έλξη προς  εκείνο που για εμάς προσωπικά έχει ιδιαίτερο νόημα στη ζωή μας, και  σφραγίζει την ταυτότητά μας;

Στις παρειές της δραστήριας Ευθυμίας Ξεν. Καρτερολιώτη έπεσε από μικρή ηλικία και έκλεψε τον νου και την καρδιά της ο έρως της ζαχαροπλαστικής, γι΄ αυτό και ολόκληρη είναι μία γλύκα!

Η αξιόλογη νεαρή ζαχαροπλάστης της Βαλύρας, έχει απογειώσει ποιοτικά την ζαχαροπλαστική τέχνη στον φούρνο του πατέρα της, καλύπτοντας πολλές και απαιτητικές ανάγκες του χωριού μας.

Την  έχουμε συνηθίσει στην παραγωγή της μοναδικής παραδοσιακής δίπλας με τα 40 φρέσκα αυγά, στα εντυπωσιακά και ποικίλα γλυκίσματα που ετοιμάζει για διάφορες περιστάσεις, όπως γάμους , βαπτίσεις και εορτές, καθώς και για καθημερινή κατανάλωση, επίσης στο χόμπι της που είναι η κηροπλαστική.


                                            Οι διάσημες δίπλες της Ευθυμίας!

                                        Φωτό: κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη

Προσωπικά δεν είχα μέχρι σήμερα εικόνα των καλλιτεχνικών της δεξιοτήτων στην  παρασκευή της παραδοσιακής κουλούρας γάμου και εντυπωσιάστηκα με τις αναρτήσεις της κας Καρτερολιώτη στο fb.


                                        Φωτό: κα Ευθυμία  Ξεν. Καρτερολιώτη

Περίτεχνα στολίδια επάνω στις γαμήλιες κουλούρες, που θυμίζουν τα παραδοσιακά σχέδια των αείμνηστων γιαγιάδων μας, γέμισαν με χαρά και νοσταλγία τα μάτια μου, αλλά και με μία μεγάλη ικανοποίηση την καρδιά μου, γιατί δεν χάθηκε η πολύτιμη μαγιά και γνώση των αγαπημένων μας προσώπων που έφυγαν ανεπιστρεπτί, αλλά βλάστησε ξανά με δυνατά και εύοσμα άνθη.


                                         Φωτό: κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη

Πολύ μεγάλη χαρά κάνουν τα υπέροχα παιδιά της Βαλύρας, όταν γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή ή τα γενέθλιά τους,  και η προκομμένη κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη προετοιμάζει μοναδικά και άρτια διακοσμημένα ατομικά παιδικά γλυκίσματα και όχι μόνο.... Κρίνοντας από τις πετυχημένες κουλούρες γάμου, είμαι σίγουρη ότι οι νεόνυμφοι και οι καλεσμένοι τους ευχαριστήθηκαν πολύ και θα τους μείνουν αξέχαστες!


                                         Φωτό: κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη

Βαρύ είναι το επταήμερο πρόγραμμα εργασίας της δημιουργικής Ευθυμίας, αφού πρέπει να είναι στο πόδι από 1:00π.μ. έως 15:00μ.μ. Πάραυτα, στερείται κάπου-κάπου του πολύτιμου ύπνου της για να καθιερώσει ευχάριστα επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να απολαύσει τις ομορφιές του χωριού μας.

 Γεμάτη αισιοδοξία , είναι μία ανοιχτή καρδιά που δεν εμπορεύεται απλά είδη ζαχαροπλαστικής και κηροπλαστικής, το περιτύλιγμά τους είναι πιο πολύτιμο, αφού συνοδεύεται από τις ολόθερμες ευχές της, ως ελιξήριο ζωής ενάντια στην κατάθλιψη, έλλειψη ικανοποίησης και ανάγκη για χαρά, γιατί τα βάσανα της καθημερινότητας βαραίνουν την ψυχή και αναζητά έστω μία στιγμιαία νότα ανεμελιάς και εσωτερικής γαλήνης.


                                         Φωτό: κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη


Οι αείμνηστοι παππούδες μας όταν αισθάνονταν το στόμα τους πικρό από τη στενοχώρια , αγόραζαν και κερνούσαν τους πάντες γλυκά, τα κατανάλωναν με μέτρο βέβαια, γιατί η υπερκατανάλωση οδηγεί σε άλλα , μη επιθυμητά μονοπάτια!


                                      Φωτό: κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη

Χαρούμενες και δημιουργικές ημέρες, γεμάτες υγεία , αγάπη, εκτίμηση και προσωπική καταξίωση, με τις ευλογίες του Ελεήμονα Θεού,  εύχονται με ευγνωμοσύνη   οι κάτοικοι της Βαλύρας στην κα Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη.



Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου