Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Η Βαλύρα εορτάζει τον Άγιο Δημήτρη τον Μυροβλήτη

                         

                         Παλιά τρισδιάστατη εικόνα  του Αγίου Δημητρίου στη Βαλύρα του 1960.

                                                         Φωτό: Aris Spiliotis στο Fb

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος είναι ένας από τους αγαπημένους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που εορτάζει τη μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου .

Η Βαλύρα σήμερα τιμά τη μνήμη του θαυματουργού της Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο ιερό ναό του και στο ύψος της οδού που φέρει το όνομά του. Σύσσωμη η όμορφη γενέτειρά μας, προστρέχει για να λάβει θεία ευλογία , ιερουργούντος του σεπτού πατρός κ. Ιωάννου Φωτεινού.

                       Πανοραμική  θέα της Βαλύρας. Φωτό: κ. Στασινός Μπόβης

Οι γυναίκες της Βαλύρας τηρούν κάθε χρόνο την παράδοση,   ζυμώνουν άρτους και πρόσφορα, τα οποία προσκομίζουν σε παραδοσιακά πανέρια στον ιερό ναό, στολισμένα με λευκά χειροποίητα λινά κεντήματα και δαντέλες, όπως οι αείμνηστες γιαγιάδες μας. Η συγκεκριμένη εορτή είναι μία από τις μεγαλύτερες του έτους, και έχει αφήσει ανεξίτηλες μνήμες σε όλους μας, που είχαμε την ευτυχία να δούμε το φως της ζωής στην όμορφη Βαλύρα μας.

                                  Φωτό. Κώστας Μητρόπουλος

Ο Άγιος Δημήτριος (280 -306) είναι άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Τιμάται, επίσης, από τον Λουθηριανισμό και την Αγγλικανική Εκκλησία.

Σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού. Λόγω προβλημάτων της αγιολογικής παράδοσης, για τις απαρχές και την προέλευση της λατρείας του έχουν διατυπωθεί από το 19ο αιώνα διάφορες θεωρίες, επικρατέστερη των οποίων μεταξύ των μελετητών είναι ότι δεν υπήρξε Δημήτριος που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η λατρεία του προέρχεται από το Σίρμιο της Παννονίας . Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί Βασιλική προς τιμήν του. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους τον τιμούσαν ως θαυματουργό προστάτη της πόλης από εχθρούς πολιορκητές της και κατά την εορτή του πραγματοποιούνταν θρησκευτική και εμπορική πανήγυρις, τα Δημήτρια, που αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960, ως πολιτιστική διοργάνωση (βλπ. Βικιπαίδεια).



Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Βαλύρας. Φωτό: lyrasi . blogspot.com

Οι Βαλυραίοι της Αθήνας παρακολουθούν δια ζώσης ή μέσα από το διαδίκτυο ανελλιπώς τα “Δημήτρια” που οργανώνει κάθε χρόνο ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) Αττικής. Πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες έλαβαν και φέτος χώρο, εντός του ιερού ναού, με εκλεκτά στελέχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε αυτές τις ομιλίες στο διαδίκτυο, στις οποίες περισσότερο από 30.000 πιστοί συνδέονται και συμμετέχουν κατά μέσο όρο καθημερινά, όταν αρχίζουν τα Δημήτρια, με τις ευλογίες του αγαπημένου Αγίου της Ορθοδοξίας μας.

Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδυvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 H χάρις του Αγίου Δημητρίου είθε να φωτίζει και να προστατεύει όλους όσους προστρέχουν με ευλάβεια και τιμούν τη μνήμη του.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

26/10/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου