Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Φθινοπωρινή Αρμονία

                       

                                              Φωτό: κα Σοφία Στεφ.Ροζμαράκη

Στον αγρό τούτης της πρόσκαιρης ζωής είχα  την τιμή να συναντήσω μία κόρη με χρυσή κόμη και ροδοστόλιστη καρδιά, την κα Σοφία Στεφ. Ροζμαράκη, γνωστή και δημοφιλή καθηγήτρια κλασικής μουσικής και πιάνου στην Αθήνα, με λαμπρή καριέρα εντός και εκτός Ελλάδας, στολισμένη με τις χάρες του Αγίου Πνεύματος, συνδυαστικά με το μοναδικό μουσικό ταλέντο της.

Η κλασική μουσική ανά τους αιώνες μάς παρέδωσε αριστουργηματικά ακούσματα, ορισμένα εξ αυτών συνάδουν με την φθινοπωρινή εποχή.... Δεν είναι μόνο ο καιρός, τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα, τα φθινοπωρινά ρούχα μας, αλλά ιδίως η ψυχοσυναισθηματική μας εναρμόνιση με μουσικά και λογοτεχνικά ερεθίσματα , καθώς και η έκφρασή μας μέσα από την τέχνη, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο....

Μετά το καλοκαιρινό ξεφάντωμα, μια νότα μελαγχολίας αγγίζει την καρδιά μας, εσωστρέφεται η ψυχή, τυλιγμένη με την ανατριχίλα της εποχής , καθώς το βλέμμα εκστασιάζεται προσηλωμένο στα χρυσοκκόκκινα φύλλα, που αποχαιρετούν τα κλαδιά τους, για να δώσουν χώρο σε νέα γεννήματα την ερχόμενη Άνοιξη. Σαν στοργικοί προπάτορες προσκυνούν και λιπαίνουν τις ρίζες του δένδρου τους τα χρυσά φύλλα της βελανιδιάς και του πλατάνου, και οι πορτοκαλόχρυσες συνθέσεις των λουλουδιών έχουν το μονοπώλιο στα παρτέρια και στα ανθοπωλεία της γειτονιάς.


                                         Η αισθαντική κα Σοφία Στεφ. Ροζμαράκη

Χρωστώ πολλά στη ρομαντική κα Σοφία Στεφ. Ροζμαράκη, την αισθαντική πιανίστρια με το καθηλωτικό παίξιμο,  που ανέλαβε την μοναχοκόρη μου Ευτυχία και πολλά άλλα παιδιά, από τη νηπιακή τους ηλικία, και τα οδήγησε στην ενηλικίωση μουσικά, με Θεού αγάπη και στοργή , καλύτερα από φυσική μητέρα. Αρίστευσαν μαζί της στην κατάκτηση της κλασικής μουσικής και του πιάνου, καλλιέργησε παράλληλα τις νοητικές τους ικανότητες και δεξιότητες, ανέδειξε τον συναισθηματικό τους πλούτο, και λάξευσε τον κρύσταλλο της ψυχής τους.

Μπορεί στην απέναντι πολυκατοικία νεαροί ερωτευμένοι , απογοητευμένοι, παντρεμένοι και/ή μοναχικοί τύποι, κατά βάθος απογοητευμένοι γιατί δεν πέτυχαν αυτό που “ ιδανικά” ονειρεύονταν στη ζωή τους, να αποσύρονται μελαγχολικά και να βυθίζονται σε δολερά ακούσματα, για να ικανοποιήσουν ή να καταστείλουν την επανάσταση της καρδιάς τους και της σαρκικής ηδονής, αλλά στο σπίτι της Σοφίας ο σπόρος του Κυρίου απέδωσε θεάρεστους ανθούς. Ο Joseph Hayden (autumn from the seasons), o Tchaikovsky (the seasons) και ο Vivaldi (autumn the four seasons) έχουν την πρωτοκαθεδρία, μαζί με ατομικές επιλογές και συνθέσεις της διακεκριμένης μουσικού...που εναρμονίζονται με το κλίμα της φθινοπωρινής εποχής.

Έξω τα ρυάκια της βροχής κυλούν κελαρύζοντας στους δρόμους της Αθήνας, τα δένδρα θροΐζουν στο φθινοπωρινό αγέρι, και ο βασιλικός στο παρτέρι σουφρώνει τα τρυφερά φύλλα του και ζητά επειγόντως ζεστασιά, κρυμμένος πίσω από μία εντυπωσιακή κολοκύθα. Νοστιμιές αναδύονται από τη μανιταρόσουπα στην κουζίνα της Σοφίας και τη μηλόπιτα στον φούρνο, φθάνοντας μέχρι το παραθύρι της αξιοπρεπούς και μοναχικής κας Βασιλικής, που κι εκείνη, όπως η αγαπητή Σοφία, διανύουν την ευλογημένη δεκαετία των 60 χρόνων τους , σκληρά εργαζόμενες στην  απαιτητική πόλη της Αθήνας.

Με το ένα πόδι είμαστε πλέον στον Χειμώνα... ας λείπουν τα μελαγχολικά βράδια, Parla con me-Eros Ramazzotti, μπαλάντες στην κρύα βροχή....November Rain -Guns N Roses, Autumn Leaves -Eric Clapton, και Dance me to the end of love-Leonard Cohen , σκέφτηκα. Η Σοφία διαισθητικά συνέλαβε τη διάθεσή μου και με προσγείωσε ευχάριστα στη δική της πραγματικότητα...στη γοητεία της κλασικής φθινοπωρινής μουσικής!

Μπορεί με την κλασική μουσική να ηρεμούν τα πνεύματα και η ψυχή να αποκτά ευγένεια, μπορεί με τη Βυζαντινή μουσική το πνεύμα να συναντά τον Θεό του, και με “ αλλότρια ακούσματα” να θέλει ο άνθρωπος, λόγω απελπισίας, να κόψει τις φλέβες του ημέρα φθινοπωρινή.... όμως στην ευλογημένη μουσική οικία της Σοφίας όλα είναι θεάρεστα, με το μέτρο επιτρεπτά, ανθισμένα και καλόγουστα....γιατί η κα Σοφία Στεφ. Ροζμαράκη είναι ένας μοναδικός και αληθινός άνθρωπος!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

17/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου