Η όμορφη Ελένη Ι. Καρανάνου, εκτός από απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου στην Κοινωνιολογία, είναι μία θεοσεβής και σκληρά εργαζόμενη Βαλυραία, που ζει μόνη της στην Πρωτεύουσα.
Εκτονώνει δημιουργικά τόσο το άγχος όσο και την καθημερινή ένταση της εργασίας της, εκτελώντας διάφορες πρωτότυπες κατασκευές και ζωγραφίζοντας τοπία και άλλα σχέδια, ιμπρεσιονιστικού χαρακτήρα, με ζωντανά χρώματα και ευχάριστες αντιθέσεις. Κατά τα τελευταία δύο έτη ανακάλυψε και μία νέα μορφή τέχνης, τη τεχνική του Felt, και ενθουσιάστηκε πολύ.... γέμισε η μορφή της από πετούμενα ανθάκια, πεταλούδες και καρδούλες!
Κάποτε, ένας πολυάσχολος ιατρός ακτινολόγος, μου εμπιστεύθηκε ότι φρόντιζε και διατηρούσε την ψυχική υγεία του χάρη στη δημιουργική του απασχόληση εκτός νοσοκομείου. Με τις παλιές ακτινογραφίες έφτιαχνε πρωτότυπα κολάζ και λάμβανε μέρος σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Το ίδιο μοιράστηκε μαζί μου πρόσφατα μία φωτισμένη νεαρή ιατρός ογκολογίας , του νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα. Παρακολουθεί ανελλιπώς μαθήματα αγιογραφίας και αναπληρώνει θεάρεστα το κενό του χαμού των γονιών της, παράλληλα βοηθεί αφιλοκερδώς όσους μπορεί ασθενείς.
Το άγχος έχει γενικευμένο χαρακτήρα (trait), δηλαδή αποτελεί ένα πάγιο γνώρισμα της προσωπικότητας του ατόμου, σε χαμηλό ή υψηλό βαθμό , παράλληλα χαρακτηρίζει και μία δεδομένη στιγμή (state) στη ζωή, γι΄ αυτό εκτιμάται συνδυαστικά. Συνήθως, η υπερβολική αφοσίωση στην εκπλήρωση των καθημερινών καθηκόντων και η παραμέληση της ξεκούρασης, φροντίδας , χαλάρωσης και τροφοδότησης του εαυτού με νέα ενέργεια και θετικά συναισθήματα, προκαλούν έξαρση του άγχους. Όταν παγιωθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, δύσκολα αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Απαιτείται προσοχή, όσον αφορά την εξισορρόπηση της προσωπικότητας του ανθρώπου (ego- εγώ) μεταξύ αυτών που πρέπει να κάνει ( superego-υπερεγώ) και αυτών που επιθυμεί για τον εαυτό του (id-εκείνο). Πολλές δραστηριότητες έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα και αρκετές εξ αυτών είναι ανέξοδες.
Οι αείμνηστοι παππούδες μας, που σκληρά εργάζονταν στους αγρούς, λούζονταν και στολίζονταν κάθε Κυριακή, παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στη Βαλύρα και κάθονταν με όλη την οικογένεια αδελφωμένοι σε κοινό τραπέζι. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πνευματική και ψυχοσωματική τροφοδοσία τους, αδιαμφισβήτητα η θεάρεστη ανάπαυλά τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η κα Ελένη Ι. Καρανάνου, αν και έχει αρκετές φίλες και είναι δημοφιλής στις παρέες της, δεν παύει να περνά αρκετές ώρες μόνη, μακριά από την πατρική της οικογένεια. Ως αναπλήρωση του κενού, επενδύει δημιουργικά σε ευχάριστες και αβλαβείς δραστηριότητες, προσφέροντας στον εαυτό της άπλετη χαρά , αναπτερώνοντας την ελπίδα της και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.
Φωτό: κα Ελένη Ι. Καρανάνου
Η ξενόφερτη τεχνική του Felt ( αίσθησης του απαλού) έχει κατακτήσει τις Ελληνίδες και κάποιες εξ αυτών συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Όπως παρατηρούμε στη φωτογραφία με την Ελένη, επάνω σε μία παχιά βούρτσα προσαρμόζει έγχρωμα και ξασμένα μαλλάκια, τα οποία κτυπά με τρεις βελόνες, μέσα σε ένα πλαστικό καλούπι. Με την τεχνική της συμπίλησης ενώνονται οι τρίχες των μαλλιών μεταξύ τους και λαμβάνουν το σχήμα του καλουπιού. Στο τέλος ενώνει 4 μικρά , 4 μεσαία και 4 μεγάλα ροδοπέταλα, συναρμολογώντας ένα τριαντάφυλλο. Στο κάτω μέρος κτυπά με τις βελόνες και προσθέτει δύο πράσινα φύλλα. Όταν το τριαντάφυλλο ολοκληρωθεί, στερεώνει στην πίσω πλευρά μία μικρή παραμάνα και είναι έτοιμο για στολισμό! Η Ελένη διακόσμησε το τριαντάφυλλό της στις καινούργιες κουρτίνες που αγόρασε πρόσφατα. Τη θρησκευτική της παιδεία , καθώς και το ταλέντο της στα οικοκυρικά κληρονόμησε από τη γιαγιά της Ελένη και τη μητέρα της Διονυσία, γεννήματα και θρέμματα όπως και η ίδια της Βαλύρας.
Πρόσφατα διαπίστωσα ότι μπορούμε να κάνουμε υπέροχες κατασκευές με τα παλιά, σχισμένα ολόμαλλα πουλόβερ, αφού τα πλύνουμε σε καυτό νερό στους 90ο. Μαζεύει το ρούχο και είναι όμοιο με τα έτοιμα κομμάτια υφάσματος felt του εμπορίου.
Μπορείτε να κόψετε φύλλα για ανθάκια , για παιδικές κατασκευές και διακοσμητικά για τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Ακόμη κι ένα πρωτότυπο πορτοφόλι ή μικρή τσάντα felt με κορδόνι γύρω-γύρω μπορείτε να φτιάξετε! Πολλά διακοσμητικά χώρου μπορούν να προκύψουν από τα παλιά μάλλινα ρούχα σας, αυτά που δεν είναι σε καλή κατάσταση για να τα δωρίσετε σε άλλους, γι΄ αυτό ας μην ξεχνάμε τη συνήθεια των γιαγιάδων μας, που αξιοποιούσαν σχεδόν τα πάντα που είχαν στη διάθεσή τους.
Καλές και δημιουργικές δραστηριότητες!
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
1/9/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου