Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Τα παιδια του Δημοτικού Σχολείου συναντούν τον Θεό

         


                       Φωτό: Κέντρο Νεότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου


Πολλά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου έχουν και φέτος τη δυνατότητα στις ενορίες τους να παρακολουθήσουν μαθήματα κατηχητικού και να συμμετέχουν ομαδικά σε ευχάριστες δραστηριότητες, με την ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους μαθητές πολλών ενοριών στην επαρχία, ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ενορία της Βαλύρας, του Δήμου Μεσσήνης.

Από το έτος 1976 έχουν να παρακολουθήσουν μαθήματα κατηχητικού τα παιδιά στο χωριό μας και αυτό σίγουρα δεν είναι προς τιμήν μας. Παρά τις παρακλήσεις και προτάσεις , κατά το παρελθόν, του σεπτού πατρός κ. Ιωάννου Φωτεινού, δεν στάθηκε δυνατόν ένας καλά  καταρτισμένος  χριστιανός στη Βαλύρα να αναλάβει τα μαθήματα του κατηχητικού και να γεμίσει με φως τις  καρδιές των μικρών μαθητών μας. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά ξοδεύουν ατέλειωτο χρόνο εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή , στην τηλεόραση, ή στο κινητό τηλέφωνο των γονιών τους, παρακολουθώντας προγράμματα και εκπομπές αμφιβόλου αξίας, που ουσιαστικά δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και στη διαμόρφωση της θρησκευτικής και εθνικής τους συνείδησης, δεν εξελίσσουν κατάλληλα τις νοητικές τους ικανότητες , ούτε εμπλουτίζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Περισσότερο  αποπροσανατολίζουν τα παιδιά και υποβαθμίζουν τις δυνατότητές τους, καθώς τα απασχολούν άσκοπα, προκειμένου να μην ενοχλούν και αγχώνουν τους γονείς τους , όταν εκείνοι  εκτελούν διάφορες εργασίες, και/ή χρειάζονται ησυχία και απομόνωση για να ξεκουραστούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι γονείς, που όντως αγαπούν τα βλαστάρια τους, απορρίπτουν άθελά τους τα  τέκνα τους, και σταδιακά αποδυναμώνουν την ψυχική τους υγεία, εμποδίζοντας τη συναισθηματική τους εξέλιξη και την κοινωνική τους ωριμότητα, λόγω της αδιαφορίας τους και/ή μη κατάλληλης και καίριας επέμβασης.

Οι παλιότεροι σταθήκαμε τυχεροί, γιατί ο μακαριστός πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας, ως διάκονος, λειτούργησε το κατηχητικό σχολείο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, κατά τις δεκαετίες 1960-1970. Πολλά διδαχθήκαμε, τα οποία δεν ξεχάσαμε με την πάροδο των ετών και σίγουρα λάξευσαν την προσωπικότητά μας.

Μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, όσον αφορά τη λειτουργία τηλεοπτικού κατηχητικού σχολείου, έπεσε στην αντίληψή μου πρόσφατα, η οποία υποστηρίζεται από το Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτολοακαρνανίας. Όχι ότι δεν υπάρχουν πολλές  παρόμοιες και αξιόλογες εκπομπές στο διαδίκτυο.... Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κατηχητικό σχολείο ξεκίνησε πριν από δύο έτη, με μεγάλη επιτυχία, και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, στις 10:15 π.μ. από  το Αχελώος Τ.V. 

 Συντροφιά με τον Χριστό, οι μαθητές της Βαλύρας, μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό , συνδεδεμένοι στο YouTube, μπορούν να συμμετέχουν και να ακούουν όμορφα χριστιανικά άσματα του κατηχητικού σχολείου,  να  διδαχτούν τον λόγο του Ευαγγελίου, με απλό και άκρως κατανοητό τρόπο, να κατανοήσουν τη δημιουργία του κόσμου από τα εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης, και να γνωρίσουν την Ορθόδοξη διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και των Αγίων Πατέρων μας. Επίσης, επιλεγμένα ομαδικά παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται στην εκπομπή.

Την όμορφη την πλάση την έφτιαξε ο Θεός

ο όμορφος και Παντοδύναμος Δημιουργός”,

τραγουδούν με χαρά  οι μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου, του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας.... ας συμμετέχουμε κι εμείς ενεργά μαζί  τους, σε αυτό ή σε άλλο παρόμοιο τηλεοπτικό κατηχητικό σχολείο της αρεσκείας σας.

 Οι γονείς, ας φροντίσουν κάθε Κυριακή, αν όχι πρωινή ώρα, μπορεί να είναι κάποια άλλη βολική ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και άλλη ημέρα της εβδομάδας, τα παιδιά   στη Βαλύρα να παρακολουθούν μαθήματα κατηχητικού σχολείου τηλεοπτικά, ως μία μορφή αναπλήρωσης του μεγάλου κενού που έχει δημιουργηθεί στην ενορία μας, ευχόμενοι ότι η  γενέτειρά μας θα αποκτήσει σύντομα τον κατηχητή της!  

 Εκείνα που με την πάροδο του χρόνου θα επιτευχθούν, από τη σταθερή συμμετοχή των παιδιών της Βαλύρας σε μαθήματα κατηχητικού σχολείου, σας διαβεβαιώνω, ως θρησκευόμενη ψυχολόγος, και με βάση διαχρονικές μελέτες εντός και εκτός Ελλάδας, είναι τα ακόλουθα:

-Θα αυξηθεί η ακουστική και οπτική τους αντίληψη, κρίση και διάκριση.

-Θα βελτιωθούν αισθητά οι λεκτικές τους ικανότητες, θα εμπλουτιστεί το λεξιλόγιό τους.

-Θα αποκτήσουν θρησκευτική και εθνική παιδεία.

-Η κοινωνική συμπεριφορά τους θα παρουσιάσει σημαντική   βελτίωση σταδιακά.

-Θα αποκτήσουν άποψη για θρησκευτικά θέματα και αυτοπεποίθηση  στην έκφραση του λόγου και του συναισθήματος στο  σχολικό και κοινωνικό  τους  περιβάλλον.

-Η   επανάστασή  τους κατά τα χρόνια της εφηβείας θα είναι σχετικά ήπια, γιατί θα έχουν απόθεμα ψυχικών αντοχών για να ανταπεξέλθουν με σωστή κρίση, υπομονή και πραότητα, στις προκλήσεις της απόκτησης της ταυτότητάς τους, πάντα με τη βοήθεια  της παρουσίας του Θεού εντός τους.

-Η συναισθηματική και κοινωνική τους ωριμότητα θα διαφέρει σημαντικά και συγκριτικά με άλλα συνομήλικα παιδιά κατά την εφηβεία τους, που δεν διαθέτουν υποδομή, όσον αφορά τη θρησκευτική και κοινωνική τους παιδεία.

-Η ζωή τους θα είναι μία λαμπρή πορεία ήθους, με τις αρετές του Αγίου Πνεύματος.

Αγαπητοί γονείς, 

Πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη της  Ορθοδόξου  Κατηχήσεως,  αυτής της  τόσο σημαντικής  ευκαιρίας, που εδραιώνει τη θρησκευτική, εθνική, γλωσσική και κοινωνική   παιδεία, στα κρίσιμα χρόνια της διαμόρφωσης και ισορροπίας της προσωπικότητας, κατά την παιδική ηλικία.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

9/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου