Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Λαδάκι με το σταγονόμετρο!

                     

 

                                                Φωτό: κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης

Οι δραστήριοι ελαιοπαραγωγοί της Βαλύρας τίναξαν και φέτος έγκαιρα τα δένδρα τους, εξασφαλίζοντας πρώτης ποιότητας  λάδι, με χαμηλή οξύτητα. Οι εργάτες πανηγυρίζουν, αν και κοπιάζουν πολύ καθημερινά, αφού αυτή η εποχή ενδείκνυται για ευκαιριακή απασχόληση και μερική βελτίωση των οικονομικών τους . Όμως, τι συμβαίνει στις πόλεις με την αύξηση της λιανικής τιμής του ελαιόλαδου;

Η Μεσσηνία , με τις ευλογίες της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, πάντα είχε πλούσιο τον ελαιόκαρπο και το λάδι της χρυσό. Ακόμη και στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, ποτέ δεν έλειψε από τα χωριατόσπιτα κι ούτε τα παιδιά γνώρισαν άλλη γεύση, πέραν του ευλογημένου ελαιόλαδου της οικογενείας τους. Σήμερα, που η ζωή έγινε πολύπλοκη, με τα πανάκριβα χημικά λιπάσματα, το κόστος συντήρησης των ελαιοπερίβολων, την ενοικίαση των μηχανημάτων τινάγματος, και τα εργατικά χέρια για το μάζεμα της ελιάς, είναι πλέον ακριβό άθλημα η παραγωγή ελαιόλαδου, αφού το κέρδος μετριάζεται σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ελαιόδενδρα καρπίζουν κάθε δεύτερο χρόνο .

Δίκαια η τιμή του ελαιόλαδου πήρε τα ύψη φέτος, ανήλθε στα 7 ευρώ ανά κιλό για τους παραγωγούς . Μία μικρή οικονομική ανακούφιση είναι για τους αγρότες, που μοχθούν κατά τη διάρκεια όλου του έτους, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, αλλά βαθύς αναστεναγμός είναι η λιανική τιμή των 10 ευρώ το κιλό για τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα της χώρας, αφού το λαδάκι του Θεού το βλέπουν πλέον, όσοι ζουν σε πόλεις και δεν είναι γαιοκτήμονες, με το σταγονόμετρο!

-Αδειάζουν μέρα παρά μέρα τα ράφια μας με το ηλιέλαιο, στην “υποφερτή” τιμή των 1,89 ευρώ το κιλό, μου είπε ένας καταστηματάρχης, γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ στην Αθήνα. Μία γιαγιά που άκουσε τη συζήτησή μας, πρόσθεσε ότι παρακαλεί την Παναγιά, εμπρός στο εικονοστάσι της, να βαπτίσει το ηλιέλαιο ελαιόλαδο, για να κατέλθει η θεία ευλογία, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, στο σπίτι της.

-Ξεχάστε τους λουκουμάδες και τις τηγανίτες, τις Μανιάτικες λαλαγγίδες και τους χαλβάδες, τα λαδοκούλουρα, τους κεφτέδες και τις πλούσιες τηγανιές. Μόνο λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα μας καθημερινά...όσο το κουταλάκι του γλυκού, για να λαδώσουμε το έντερό μας , να μην καταρρεύσει που είμαστε αλλιώς μαθημένοι, πρόσθεσε φουριόζα μία μεσήλικη πελάτισσα.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, νοσταλγοί της γενέτειράς τους, ζητούν διακαώς πρόσβαση απευθείας σε ελαιοπαραγωγούς του τόπου τους, για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς, στη νέα τους πατρίδα. Ορισμένοι αξιόλογοι παραγωγοί από την όμορφη Βαλύρα μας, όπως ο κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης, δρομολογούν τις εξαγωγές τους στις Η.Π.Α. κυρίως, αλλά και στην Ευρώπη, προμηθεύοντας επαρκώς τους συμπατριώτες μας. Όπως μάς πληροφορούν κάποιοι ξενιτεμένοι μας στις Η.Π.Α., περιμένουν το λαδάκι της χρονιάς ως θείο δώρο. Βελτιώνει σημαντικά την υγεία τους , ανεβάζει τη συναισθηματική τους διάθεση, και ξυπνά τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Γιορτή κάνουν, προσκαλώντας και άλλους Βαλυραίους , στην πόλη που διαμένουν, στο σπίτι τους, για να γευτούν όλοι μαζί αδελφωμένοι το λάδι τη νέας χρονιάς, ενθυμούμενοι παλιές, ευτυχισμένες ημέρες, γεμάτες παιδική ανεμελιά. Παράλληλα φροντίζουν, ώστε οι Ορθόδοξοι ιεροί ναοί της περιοχής τους να έχουν επάρκεια ελαιόλαδου καθ΄ όλο το εκκλησιαστικό έτος.


                                              Φωτό: κ. Γιώργος Δημ. Καπότης

Στην αρχαιότητα, οι ένθεοι πρόγονοί μας, το 10% της σοδειάς τους το δώριζαν στους θεούς .Οι αείμνηστες γιαγιάδες μας στη Βαλύρα, πρώτα πήγαιναν τα μπουκάλια τους με το καινούργιο λάδι στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου και στον Άγιο Γεώργιο, στο Κοιμητήριο του χωριού, και μετά έφτιαχναν τις παραδοσιακές τηγανίτες και τον χαλβά, για να γλυκαθούν οι δικοί τους και να φιλέψουν τη γειτονιά, προς ανταπόδοση των ειλικρινών ευχών τους.

Δόξα τω Θεώ, τα καντήλια στη Βαλύρα παραμένουν άσβεστα !Στην Αθήνα, με τη γενναιοδωρία κάποιων παραγωγών από την επαρχία, καίει το ευλογημένο ελαιόλαδο στις καντήλες των ιερών ναών, βάλσαμο και θεραπευτικό μέσον, θείο και αήττητο εις τους αιώνας των αιώνων.

Για όλους έχει ο Θεός, και το πολύ ελαιόλαδο, στη διατροφή μας καθημερινά, δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τη σωματική μας υγεία, γιατί αυξάνει το λίπος, υποστηρίζουν οι διαιτολόγοι. Με πίστη και αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, προσφέροντας ένα μπουκάλι λάδι στον συνάνθρωπο, όταν μπορούμε, και/ή ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές των δήμων της χώρας μας, ας προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε και τούτη τη δύσκολη χρονιά.

Ευλογημένο και καλοφάγωτο το καινούργιο λαδάκι σας!

Θερμές ευχαριστίες στους ελαιοπαραγωγούς κ. Στασινό Αθαν. Μπόβη και κ. Γιώργο Δημ. Καπότη, για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό, από τους ελαιώνες της Βαλύρας, που δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο fb.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

20/11/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου