Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Το υδραγωγείο των Πατρέων με την ευλογία του Αγίου Ανδρέου και την επιστασία του Αγίου Αρτεμίου

               

     

Την μνήμη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου τιμά η Εκκλησία μας σήμερα, 30η Νοεμβρίου, 2023, και η Πάτρα λιτανεύει με ευλάβεια τον προστάτη της Άγιο.

Το υδραγωγείο της , η πόλη των Πατρών, οφείλει στον Άγιο Ανδρέα , και την επιστασία της ταχείας κατασκευής του στον Άγιο Αρτέμιο. Το γεγονός αυτό, καταγεγραμμένο στον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1950), έχει ως ακολούθως:

Ως γνωστόν, ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε τρεις υιούς, τον Κώνσταντα που έλαβε τη Ρώμη, τον Κωνσταντίνο που βασίλευσε στη Γαλλία , και τον Κωνστάντιο που ανήλθε στον θρόνο του πατρός του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κωνστάντιος επιθύμησε να φέρει στην Πόλη τα ιερά λείψανα των Αγίων και ενδόξων Αποστόλων Ανδρέου, Λουκά και Τιμοθέου, έργο το οποίο ανέθεσε στον Άγιο Αρτέμιο, τοπάρχη της Αλεξάνδρειας και όλης της Αιγύπτου.

Μετέβη ο Άγιος Αρτέμιος στην Έφεσο και παρέλαβε το ιερό λείψανο του Αποστόλου Τιμοθέου, το ίδιο έπραξε και στη Θήβα της Βοιωτίας, όπου παρέλαβε το λείψανο του Ευαγγελιστή και Αποστόλου Λουκά. Στην παλαιά πόλη των Πατρών ήλθε αντιμέτωπος με την αντίσταση και άρνηση των Πατρέων, που δεν ήθελαν να υπακούσουν στην εντολή του βασιλέως και να παραδώσουν το τίμιο λείψανο τού προστάτη Αγίου τους. Αρνήθηκαν να δεχθούν τα δώρα του βασιλέως, ούτε πτοήθηκαν από την επιμονή του Αγίου Αρτεμίου. Στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι αν επιμείνουν, ο βασιλεύς θα παραλάβει δυναστικά το θαυματουργό λείψανο του Αγίου Ανδρέου, παράλληλα είχαν ανάγκη πόσιμου ύδατος, γι΄ αυτό ανέφεραν προς τον βασιλέα ότι τότε συμφωνούν να δώσουν το άγιο λείψανο, εάν με δικά του έξοδα, εκείνος, μεταφέρει με υδραγωγείο το άφθονο πόσιμο νερό στις υπώρειες του Παναχαϊκού όρους εντός της πόλης τους.

Ο Άγιος Αρτέμιος έλαβε δεύτερη εντολή από τον βασιλέα Κωνστάντιο να αναλάβει ο ίδιος την φροντίδα για την κατασκευή του υδραγωγείου. Διέταξε και έστησαν σκηνές στη θέση Σαμακεάς, άνωθεν του Προφήτου Ηλιού , όπου βρίσκεται η ιερά Μονή του Γηροκομείου. Προσέλαβε επιστάτες για τα αναγκαία και φρόντισε για τη διατροφή των τεκτόνων και όλων των εργαζόμενων ανθρώπων. Όταν πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη πλουσίων τροφών οι ενδεείς στην πόλη των Πατρών, και οι τυφλοί και χωλοί στα γύρω χωριά, προσέτρεχαν στην σκηνή του Αγίου Αρτεμίου και λάμβαναν γενναιόδωρα ελεημοσύνη. Γι΄ αυτό η θέση αυτή ονομάστηκε Γηροκομείο και κτίστηκε Ιερά Μονή. Αυτό το τόσο σημαντικό έργο, σε ανώμαλο και κρημνώδη τόπο περατώθηκε εντός μικρού χρονικού διαστήματος, και στη συνέχεια παρεδόθη το τίμιο λείψανο του Αγίου Ανδρέου στον Άγιο Αρτέμιο. Ο Κωνστάντιος με τιμές το τοποθέτησε στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, προς το δεξιό μέρος του Αγίου Βήματος. Η κατάθεση αυτή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Ανδρέου εορτάζεται την 20η Ιουνίου. Όταν κατακτήθηκε η Κωνσταντινούπολη από αλλοφύλους, τα ιερά λείψανα περιήλθαν σε διάφορα μέρη, στα χέρια ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών. Στην πόλη των Πατρών σώζεται ο δάκτυλος του Αγίου Ανδρέου, που κόπηκε υπό του ασεβούς στη Σινώπη, προς προσκύνηση από τους πιστούς, στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου.

Στην μνήμη του ευλαβούς παππού μου Ανδρέα Κοντόπουλου, που αποδήμησε το 1940 και ήταν άριστος μηχανικός και σιδηρουργός στη Βαλύρα, ολοκλήρωνε τάχιστα και με ακρίβεια δύσκολα έργα , όπως έχει καταγραφεί στα λαογραφικά αρχεία της γενέτειράς μας, εύχομαι φώτιση στον Πρόεδρο και στο συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, και σύντομη αποκατάσταση των προβλημάτων του χωριού μας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, χρειάζεται να αντικατασταθούν οι σωλήνες ύδρευσης από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τη γέφυρα του χωριού, αυτό είναι ένα από τα έργα που αφορούν την καλή λειτουργία του υδρευτικού συστήματος της Βαλύρας....

Είθε η προστασία του Αγίου Ανδρέου να συνοδεύει όσους τιμούν με ευλάβεια την μνήμη του.

Απολυτίκιον. Ήχος δ΄.

Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος, και του κορυφαίου αυτάδελφος, τω Δεσπότη των όλων Ανδρέα ικέτευε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Βιβλιογραφία

Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1950), μην. Νοεμ. σ. 690-691.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

30/11/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου