Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

H κάθαρση του ενδιάθετου-εσωτερικού λόγου του ανθρώπου

 


                                 Ιερά Μονή Αγίου Iωάννου Θεολόγου Παπάγου. Φωτό: iKivotos

Την 26η Σεπτεμβρίου, 5 ημέρες μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία, εορτάζει η Εκκλησία μας τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννου,  του Ευαγγελιστού και Θεολόγου, τιμά τη θαυμαστή εκδήμηση του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Με τις ευλογίες του Ευαγγελιστού της αγάπης , με τον Λόγο που  « εν αρχή είναι… και Θεός είναι ο Λόγος», ο σπόρος που πέφτει στη γη αποκτά νέα ζωή , διαμορφώνοντας θεία υπόσταση κατά το νέο  έτος, μέχρι να έλθει το θέρος και ως ώριμος στάχυς και βότρυς πέπειρος , άρτος και οίνος, σώμα και αίμα του Χριστού, επί του θυσιαστηρίου να διαμελιστεί προς βρώσιν και πόσιν εκείνων που τον Κύριο, τον Θείο Λόγο ποθούν με κραδασμούς ψυχής να εγκαθιδρυθεί εντός τους και να λαμπρύνει τα πέριξ τους.

 Πού όμως  πραγματοποιείται η θεία μετάσταση του Αγίου Ιωάννου; Στη βασιλεία των ουρανών ανήλθε ο μέγας Θεολόγος, εκεί που κατοικεί το Πνεύμα το Άγιον του Τριαδικού Θεού. Και πού πίπτει κατά την περίοδο της σποράς ο  λόγος του Χριστού προς νέα καρποφορία; Μήπως στον νου και στην καρδιά εκείνων των ανθρώπων που με έρωτα ψυχής ζητούν ταπεινά από τον Ουράνιο Πατέρα τους τη φώτιση και σωτηρία τους;

Λέγει ο Μέγας Βασίλειος, ότι  στην εποχή του οι πιστοί κοινωνούσαν κάθε φορά που εκκλησιάζονταν και συχνά  κατά το μέσον της εβδομάδας. Διότι, όταν ο Κύριος καλεί τον πιστό να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων και εκείνος δεν προσέρχεται λόγω έλλειψης αδυναμίας και/ή κατάλληλης προετοιμασίας, τον Κύριο και Θεό του απορρίπτει , στερώντας τη θεία χάρη στον εαυτόν του , λόγω σύμπλευσης με  τους δαίμονες των παθών της υλικής προσκόλλησης.

Οι άνθρωποι στην εποχή μας μαστίζονται από σοβαρές ψυχικές νόσους, η Αθήνα έχει καταντήσει Πρωτεύουσα χαπάκηδων, αφού για κάθε πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής  υγείας υπάρχει το θαυματουργό χάπι για την καταστολή του. Πάραυτα, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις δεν φαίνεται να καταστέλλονται διαχρονικά καθώς και οι οπτικές, αφού ο ακατάλληλος ήχος μεταμορφώνεται σε εφιαλτική εικόνα ή σε άλλες και ποικίλες παραισθήσεις. Η θεραπεία είναι βραχείας διαρκείας και η ανακούφιση προσωρινή. Συχνά ο οργανισμός ξεπερνά την επήρεια συγκεκριμένων φαρμάκων που λαμβάνει κατ΄ επανάληψη και χρειάζεται χορήγηση πιο δραστικών ουσιών, μέχρι να καταστεί φυτό ήρεμο και ακίνδυνο προς το περιβάλλον του, που σημαίνει κατά τα ψυχιατρικά δεδομένα ότι θεραπεύτηκε!

Αρκετοί πιστοί ακολουθούν την υγιή οδό της αληθείας εν Κυρίω, διδάσκονται πώς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον εσωτερικό-ενδιάθετο λόγο τους, πώς να αποφεύγουν τις νοητικές παγίδες των παθών και  να ζητούν ο Λόγος του Τριαδικού Θεού να πληρώσει τον νου και την καρδιά τους, φωτίζοντας διάπλατα την ψυχή τους. Η πίστη προς τον Ιησού Χριστό, η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον και η ελπίδα της σωτηρίας της ψυχής είναι  αήττητες θείες δυνάμεις κατά των δαιμόνων της ψυχοπάθειας. Δραστικό φάρμακο αποτελεί η ταπείνωση και η αναγνώριση της προσωπικής πνευματικής πτώχειας, μαζί με την αδιάλειπτη προσευχή, που διακόπτουν τον καταθλιπτικό κύκλο των αρνητικών σκέψεων και αντικαθιστούν τις μιαρές ιδέες, έννοιες, λέξεις και φράσεις με τον φωτισμένο λόγο της εσταυρωμένης αγάπης του Χριστού. Όλα τα εκκλησιαστικά ακούσματα , οι υμνωδίες και τα κηρύγματα, έχουν μεγάλο θεραπευτικό χαρακτήρα, αρκεί αυτή τη μορφή της εκ Θεού θεραπείας να την αποζητά επίμονα η ψυχή του ανθρώπου και να την ακολουθεί σταθερά και  αβίαστα.


                             Η μετάστασις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Φωτό: Romios.gr

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είθε να φωτίζει τα βήματα προς τη σωτηρία κάθε ανθρώπου, ειρηνεύοντας τα κύματα της θαλάσσης του ενδιάθετου λόγου μας, και οδηγώντας τον θαλασσοδαρμένο νου και την καρδιά μας  σε ηλιόλουστα ακρογιάλια.

Μετάστασις Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Απολυτίκιον ήχος δ΄.

Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπημένε, επιτάχυνον ρύσαι λαόν αναπολόγητον, δέχεται σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα των στήθει καταδεξάμενος, όν ικέτευε Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνη και το μέγα έλεος.

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

26-9-2024

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου