Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Νέος Ενιαυτός της Ορθοδοξίας στο γραφικό εξωκκλήσι της Παναΐτσας στη Βαλύρα

            

                                                             Φωτό: lyrasi.blogspot.com



 Στο παλιό πέτρινο εξωκκλήσι της  Παναΐτσας λειτούργησε σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2024,  ο σεπτός πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, πλαισιωμένος από πλήθος πιστών και εύγευστους άρτους , που ετοίμασαν τα ευλογημένα χέρια των γυναικών της Βαλύρας, ευλογώντας το νέο εκκλησιαστικό έτος της πνευματικής άθλησης του ποιμνίου του.  Μετά το 1930, όταν το Βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου έλαβε το ιερό όνομα της Θεοτόκου,  όσες  κοπέλες  έφεραν το όνομα Χάιδω ή Λάμπρω, κατηφόριζαν την 1η Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής,  από τους λόγγους και τα κορφοβούνια της Μεσσηνίας, με πρόσφορα μέσα στο υφαντό ταγάρι τους και πανέρια με άρτους  διπλωμένους περίτεχνα σε λευκές   δαντελωτές πετσέτες, για να λάβουν την ευλογία της Παναΐτσας , να πάει καλά η νέα χρονιά, με  άφθονο καρπό επί γης και υγεία στα κοπάδια τους, να έχουν καλή πορεία στη ζωή  και πλούσια πνευματικά δώρα από τον Ύψιστο. Η παράδοση   συνεχίζεται με ευλάβεια από τους κατοίκους της Βαλύρας και τις εορτάζουσες νέες κόρες του χωριού μας.

                                                                     Φως εκ φωτός! 
                                                Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης, Σεπτ.2024

Σε τρεις αιτίες στηρίχθηκε ο ορισμός του νέου εκκλησιαστικού  ετούς, η Ίνδικτος (1): Στην ετήσια είσπραξη φόρου που επέβαλαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για τη συντήρηση του στρατεύματος, στον εορτασμό των Σαλπίγγων, όπου οι Ιουδαίοι προσέφεραν θυσίες στον Θεό για ευφορία της γης, και στο σημαντικότερο, στην ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στη Συναγωγή των Ιουδαίων της Ναζαρέτ και την ανάγνωση του χωρίου από το βιβλίο του Προφήτου Ησαΐου «πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ…κηρύξαι ενιαυτό Κυρίου δεκτό».

Επίσης, ο νέος μυστηριακός ενιαυτός στα ιερά κράσπεδα της Ελευσίνος άρχιζε τον μήνα Σεπτέμβριο με την θεά Εστία στο ζώδιο του Ζυγού, και ολοκληρωνόταν με τη θεά Δήμητρα στο ζώδιο της Παρθένου.

Πόσο μεγαλειώδης και άκρως αληθινός είναι ο λόγος του Προφήτου Ησαΐου «πνεύμα Κυρίου επ΄εμέ!».

Ποιος όμως βρίσκεται σε αυτό το πνευματικό ύψος ώστε με θεία διάκριση αλλά και άκρα ταπείνωση να αντιληφθεί τούτον τον ιερό λόγο; Σε 14 ημέρες θα υψωθεί ο Τίμιος Σταυρός και οι πνευματικοί αθλητές της χρονιάς θα κληθούν στην ενορία τους για  ετήσια άσκηση με ακράδαντη πίστη και αγάπη, θεία φώτιση και ανιδιοτελή προσφορά προς τον πλησίον, με διδάσκαλο τον Λόγο του Ευαγγελίου και τους Αγίους Πατέρες της Ορθοδοξίας μας.


                                                 Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης, Σεπτ. 2024


Σήμερα , παράλληλα εορτάζουν 40  αγίες γυναίκες,  αθλήτριες του Χριστού, και ο διδάσκαλος αυτών Αμμούν. Ζούσαν στην Ανδριανούπολη το 303 μ.Χ.  Επειδή τιμωρήθηκαν από τον Βάβδο, προσευχήθηκαν και ο ιερεύς των ειδώλων έμεινε μετέωρος πολλές ώρες και όταν έπεσε ξεψύχησε. Ο Αμμούν δέχθηκε υπερικεφαλαία πυρακτωμένη. Οι αγίες στην Ηράκλεια της Θράκης ετελειώθησαν  με πολλούς τρόπους. Τα ονόματά τους είναι: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αρηβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ερασμία, Ερατώ, Ευτέρπη, Ερμηνεία, Ελπινίκη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Θεοφανή, Θεονόη, Καλλίρβη, Κλεονίκη, Κλειώ, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Καλλιρόη, Λάμπρω, Μαριάνθη, Μόσχω, Μελπομένη, Μαργαρίτα, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Χαρίκλεια, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάιδω και Χαρίκλεια (1).


                                                Φωτό: κα Σταυρούλα Κάρλου, Σεπτ. 2024

Επάνω στο μουσικό μέτρο του 40 εκδηλώνεται ο  Λόγος του Θεού και κινεί όλο τον ζωδιακό τροχό,  αντιλαμβάνονταν οι σοφοί ημών πρόγονοι -μύστες,  κατ΄ επέκταση, και οι σαράντα αγίες της εκκλησίας μας, σαν θείες νότες   του Λόγου του Τριαδικού Θεού  ευφραίνουν την ψυχή μας με την υπέρτατη θυσία τους, και μάς στολίζουν με φως εκ φωτός, εκ Θεού αληθινού, όταν τιμάμε τη μνήμη τους!

                                                                                                          Φωτό: lyrasi.blogspot.com


Όσες  γυναίκες στη Βαλύρα ακούν  στα παραπάνω ονόματα σήμερα έχουν την τιμητική τους, ανάμεσα σε αυτές είναι η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη και ιδιαιτέρως η κα Ασπασία Αγραπίδη-Καπότη, την οποία τιμά η αγαπημένη της πεθερά κάθε έτος, ζυμώνοντας με μεγάλη δεξιοτεχνία άρτους και προσφέροντάς τους υπέρ υγείας της όμορφης οικογενείας του γιου της Γιώργου , της συζύγου του Ασπασίας και της μικρής  κόρης τους  Βασιλικής. Σήμερα η Παναΐτσα μας, λουσμένη στο φως, περιμένει όλο  τον κόσμο που τιμά τη μνήμη της.


                                                          Φωτό: lyrasi.blogspot.com


Το Απολυτίκιον της Ινδίκτου. Ήχος δ’

Ο των αιώνων Ποιητής και Δεσπότης, Θεέ των όλων Υπερούσιε όντως, την ενιούσιον ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει σου, τω απείρω Οικτίρμων, πάντας τους λατρεύοντας, σοι τω μόνω Δεσπότη, και εκβοώντας φόβω Λυτρωτά. Εύφορον πάσι το έτος χορήγησον.


                                                   Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης, Σεπτ. 2024


 Χρόνια σας Πολλά!

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Μάριο Κλειώτη που με ευσυνειδησία απαθανάτισε το φως της όμορφης Παναΐτσας μας σήμερα, και στην ευλαβή κα Σταυρούλα Κάρλου για το φωτογραφικό υλικό.

Πηγή:

1. Αγιολόγιον-ημερολόγιον 2018. Αθήνα, Εκδόσεις Σαΐτης.


Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

1-9-2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου