Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Εθελοντισμός: Η Κοινωνική Επανάσταση της Αγάπης στη Μεσσηνία

                                  

                                                  Φωτίζοντας τη γη και τις στέγες μας!

                                                            Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

 

Ο αθάνατος Αναστάσης Τζαμαλής,  τον οποίο  Τζάμαλη  έλεγαν μέχρι το 1970 στη Βαλύρα- οι παλιοί που θυμούνταν από  τους παππούδες τους την κοινωνική επανάσταση στη Μεσσηνία- έδωσε αιματηρή μάχη στον Ασλάναγα το 1834, σημερινό Άρι, ενάντια στη Βαυαρική καταδυνάστευση του Ελληνικού λαού από τους Γερμανούς κηδεμόνες του Βασιλέα Όθωνα.  Ο τόπος ποτίστηκε με τίμιο  αίμα και σφραγίστηκε με τη χρυσή σφραγίδα της υπέρτατης θυσίας του ιδίου του νεαρού οπλαρχηγού , ο οποίος χωρίς νομικές διαδικασίες εκτελέστηκε στις φυλακές της Πύλου.   Ο  άνισος αγώνας των Ελλήνων πατριωτών αγίασε τον  τόπο και  έκτοτε ανθίζουν κρίνα ακράδαντης πίστης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, κρίνα   εθελοντικής προσφοράς, με αήττητο όπλο την αγάπη του Χριστού στη μακαρία   Μεσσηνία, μέχρι να δικαιωθεί ο τίμιος αγώνας των Ελλήνων υπέρ της υπεράσπισης των ιερών και οσίων   της πονεμένης Πατρίδος μας.

Στο Αριοχώρι, όχι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον Άρι, μία σύγχρονη "Τζαμαλού"...

η κα Τίνα Πετρουλάκη, καθηγήτρια Ορθοφωνίας, Γλωσσολογίας , ειδικευμένη στο Θέατρο κινεί τα νήματα, μαζί με τον σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Αριοχωρίου, κ. Παντελή Καράμπελα, και χαμόγελα  φωτίζουν τα πρόσωπα των μικρών και μεγάλων παιδιών…. Μαθήματα Ορθοφωνίας παραδίδει και στη Βαλύρα η αγαπημένη μας «Τζαμαλού», για να βρει διέξοδο ο λόγος της αληθείας και να φωτίσει τα πέριξ. Σε ομαδική συμμετοχή καλεί όσους έχουν καταφέρει να σηκώσουν το κεφάλι τους από τον χρόνιο λήθαργο, να δουν ότι  ο εσωτερικός οίκος τους βάλλεται  αλύπητα και να αναλάβουν υγιή δράση, μαζί με τους συμπατριώτες τους, υπέρ του εαυτού τους ως μέρους του κοινωνικού συνόλου.

Ποιος είπε ότι πέθανε το Ελληνικό φιλότιμο; Αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του!


                                                Αριοχώρι Μεσσηνίας στο You Tube

Στα περισσότερα χωριά της Μεσσηνίας θροΐζουν τα στάχυα της εθελοντικής προσφοράς…στο Δεσύλλα, ψηλά στην Αρχαία Ιθώμη, στο Μελιγαλά που ετοιμάζεται για το πανηγύρι του αυτές τις ημέρες (4-10 Σεπτεμβρίου), από την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη μέχρι την Πύλο, κι από την Πύλο μέχρι την Κυπαρισσία, τον Αυλώνα και τη Νέδα, παντού αναδύονται της Κοινωνικής Προσφοράς των Μεσσηνίων τα βλαστήματα!


                                                             Φωτό: Ηotelsline.gr

 Στην  ανιδιοτελή αγάπη προς τον πλησίον μάς καλεί να  επενδύσουμε σταθερά το νέο εκκλησιαστικό έτος, στη  φροντίδα προς τον  συνάνθρωπο, για να λάμψει η εσταυρωμένη αγάπη του Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού στις καρδιές και στον νου όλων μας. Θεία όπλα μας είναι η αγάπη, η πίστη και η ελπίδα,    εχθροί  η ακηδία, η αδιαφορία, η μισανθρωπία, η απιστία, ο εγωισμός, η ιδιοτέλεια, η προσήλωση στις υλικές απολαβές, η παραπλάνηση και καταδυνάστευση του αμύητου νου του ανθρώπου από γητευτές-ειδήμονες, η αποστροφή της κοινωνικής προσφοράς, η έλλειψη ταπείνωσης εμπρός στο θείο μεγαλείο, το σκότος του πνεύματος. Εχθροί ύπουλοι που με  τον θεόπνευστο λόγο του Ευαγγελίου , καθώς και την  κοινωνική υποστήριξη από  τους πνευματικούς αθλητές-συνανθρώπους μας,  που   εν Κυρίω οδεύουν προς την οδό της αληθείας,  καταπολεμούνται αποτελεσματικά της ψυχής τα παθήματα, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα.

Σεπτέμβρης 2024,  εποχή εθελοντικής προσφοράς!


                            H Κλεψύδρα Πηγή της Αρχαίας Μεσσήνης. Φωτό: Wikipedia

Κόρες της Μεσσηνίας , φέρτε μια στάμνα με νερό της μνημοσύνης από την πηγή της Αρχαίας Μεσσήνης, από εκείνη που έπινε ο Αριστομένης και η Βασίλισσα Μεσσήνη, από εκείνη που πληρώνει την Αγία Κολυμβήθρα στον Ιερό Βουλκάνο, για της νέας χρονιάς μας  το κοινωνικό βάπτισμα . Στο τέλος κι αυτού του ενιαυτού, είθε να είναι μόσχος ο οίνος στα διψασμένα χείλη μας!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ρόζυ Καρύδη,  ελεύθερο επαγγελματία, για τη φωτογραφική έμπνευση!

Ο Θεός μεθ΄ ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου