Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Κώστας Γ. Αδαμόπουλος: Άλλοι τσικνίζουν και άλλοι τυροκομούν!

 

                                            Φωτό: κ. Κώστας Γ. Αδαμόπουλος στο FB

 

 
 


Αλησμόνητα είναι εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι κτηνοτρόφοι παππούδες μας άρμεγαν τα γιδοπρόβατα και οι γιαγιάδες μας, με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο, έπηζαν τυρί, έφτιαχναν άσπρο τυρί, φέτα, σφέλα, μυτζήθρες και μυρωδάτο βούτυρο πρόβειο. Όχι ότι παραμελούσαν τα σφαχτά τους, αλλά τα τυροκομικά προϊόντα, με σεβασμό στη νηστεία της Τετάρτης , Παρασκευής και κατά τη Σαρακοστή, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής, τόσο όσο για να φθάσει η ποσότητα για ολόκληρους μήνες, όπως είχε προγραμματίσει η οικογένεια.

Με νοσταλγικούς χτύπους καρδιάς, ο κ. Κώστας Γ. Αδαμόπουλος, περιγράφει την τολμηρή απόφαση που έλαβαν σε οικογενειακό επίπεδο φέτος, για την ερασιτεχνική επένδυση στην τυροκομική.

Βέβαια, αν το γάλα κοστίζει περισσότερο από το τυρί που θα παραχθεί, κανείς το σκέπτεται να ασχοληθεί, εκτός και τον ελκύει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη τέχνη. Η τυροκομική είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία και γνώση ή ο σωστός καθοδηγητής, ώστε να μην ματαιωθεί άδοξα η επένδυση και τολμηρή προσπάθεια των αρχαρίων.Αν ζούσαν οι αείμνηστες γιαγιάδες μας, που τους άρεσε πολύ να τυροκομούν, σίγουρα θα κάναμε διαγωνισμό τυριού, κατά την εβδομάδα την Τυρινή, στην όμορφη πλατεία της Βαλύρας μας!

Ας δούμε όμως τι λέγει ο Κ. Κώστας Γ. Αδαμόπουλος:

Άλλοι “Τσικνίζουν” τούτες τις μέρες, και άλλοι “Τυροκομούν”. Ναι έγινε και αυτό.... Λήφθηκε η απόφαση να ασχοληθούμε φέτος με την τυροκομική.

Τον πρώτο λόγο τον είχε η φίλη μας Σοφία,  που έχει εμπειρία σε αυτά, ακολούθησε και η Βούλα, με έντονο ενδιαφέρον και ζωντάνια για την στήριξη της προσπάθειας.

Τρεις ημέρες πήρανε τα κορίτσια το γάλα (ανάμικτο πρόβειο και κατσικίσιο) από Τσοπάνη της περιοχής.


                                                Φωτό: κ. Κώστας Γ. Αδαμόπουλος στο FB

Τυρί και μυτζήθρες ήταν το αρχικό σχέδιο. Έπεσε όμως η ιδέα να φτιάξουνε δοκιμαστικά και Γραβιέρα. Για τα πρώτα υπήρχε η εμπειρία της Σοφίας, και οι αναμνήσεις της Βούλας από τα παιδικά της χρόνια, που έβλεπε την μητέρα της να τυροκομεί.

Ξεσκονίστηκε το site της Τυροκομικής Σχολής Ιωαννίνων και η βοήθεια ήταν σημαντική. Το ανακάτωμα, η σωστή θερμοκρασία που θα γίνει η πήξη, το αλάτισμα , και πάνω από όλα ο σωστός χώρος που θα γίνει η ζύμωση και η ωρίμανση, είναι κάποια από τα μυστικά για να έχουμε καλό αποτέλεσμα.


                                             Φωτό: κ. Κώστας Γ. Αδαμόπουλος στο FB

Η δική μου συμβολή στο επιχείρημα, εκτός από την υψηλή εποπτεία, είχα και το τεχνικό κομμάτι (κατασκευή μηχανισμού που θα σφίγγει την γραβιέρα, πάγκο εναπόθεσης και προετοιμασία της αποθήκης ).

Το αποτέλεσμα εμφανισιακά υπέροχο, τα υπόλοιπα θα τα ξέρουμε σε δύο τρεις μήνες, που τα προϊόντα θα είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Υγεία να έχουμε και καλή Σαρακοστή να περάσουμε!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου