Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Για να βλέπεις καλύτερα μικρή μου Ελλάδα!

                        

                         Ο κ. Ζήσης Δ. Παπαλαμπίδης. Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, με την κόρη του. 

                                  Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου στο Fb


Δεν γνωρίζω πόσες τιμές θα πρέπει να αποδώσουμε στη Βαλυραία κόρη Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου-Παπαλαμπίδου και στην όμορφη, συνονόματη εγγονή της! Ξύπνησαν και τις πέτρες στη μυθική Βαλύρα Μεσσηνίας  και στην ιστορική Ορεστιάδα Θράκης με το παλιό κοντογούνι, που πρωτοφόρεσε το 1968 η Ευρυδίκη Ελευθερίου (Ερρίκου) Λινάρδου στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, και παρέλασε με υπερηφάνεια, όπως και η άξια εγγονή της σήμερα , την 25η Μαρτίου 2024, στην Ορεστιάδα της πονεμένης Θράκης μας, που κρατά με γενναιότητα τις “Επάλξεις” του γένους  των Ελλήνων.

Πολύτιμο απόκτημα στην προίκα της κας Ευρυδίκης Ελ. Λινάρδου -Παπαλαμπίδου ήταν και το μαθητικό κοντογούνι της , που φύλαξε ως κόρη οφθαλμού, για να το παραδώσει αλώβητο στις επόμενες γενιές τής νέας οικογενείας της .


                            Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου, 25η Μαρτίου 1968, στη Βαλύρα

Κι ενώ η δεινή γεωπόνος, και πολυάσχολη διευθύντρια,  στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα, ασκούσε κατά τα προηγούμενα έτη και τις ραπτικές της ικανότητες -ετοιμάζοντας παιδικές στολές για τη λατρεμένη εγγονή της τα βράδια μετά την εργασία της- αυτή τη σχολική χρονιά, που η μικρή Ευρυδίκη Παπαλαμπίδου έφθασε στο έννομο της ηλικίας, φόρεσε της γιαγιάς της το χρυσοποίκιλτο κοντογούνι , κεντημένο στο χέρι από έμπειρη μοδίστρα της εποχής του 1960, στη γενέτειρά μας Βαλύρα .


           Η μικρή Ευρυδίκη ανάμεσα στην όμορφη μητέρα της  και στη  σοφή γιαγιά της 


Ο παππούς του πατέρα της Βαλυραίας Ευρυδίκης ήταν Δήμαρχος Δερρών (περιοχή σημερινής Βαλύρας), ο πατέρας της ήρωας του 1940 και ο πρώτος  γιος της σήμερα , ο πατέρας της μικρής Ευρυδίκης Παπαλαμπίδου , εξελέγη πρόσφατα Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας.


               Η  Ελληνοπούλα με τον πατέρα της και τον γεωπόνο παππού της Δημήτρη

Την κόρη του , την μικρή Ελλάδα, σήκωσε στο ύψος της κεφαλής του ο κ. Ζήσης Δ. Παπαλαμπίδης, Πολιτικός Μηχανικός και Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, όπως σηκώνει καθημερινά με υπευθυνότητα και σύνεση τα βάρη στον Δήμο της αγαπημένης πόλης του, καθώς εκείνη η πανέξυπνη και ευγενής, με απορία τον ρώτησε:



-Μα... επιτρέπεται δημοσίως  μπαμπά μου;

-Για να βλέπεις καλύτερα μικρή μου Ελλάδα, της απάντησε!



Το ένδοξο κατά Θεόν γένος των Ελλήνων περνά μέσα από Συμπληγάδες πέτρες, αντιμετωπίζει Λαιστρυγόνες , παλεύει με Κύκλωπες, αλλά ουδέποτε εκλείπει.




Ξύπνησε η μάνα Ελλάδα-Παναγιά, του Χριστού η Ευρυδίκη, στο κάλεσμα των  νέων θυγατέρων της, και τις ευλόγησε δαφνοστεφανωμένη!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

26/3/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου