Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ουρανία Μαυρίκη -Μπόβη: Ελευθέρωση από την ισχυρογνωμοσύνη και ανάπτυξη της πνευματικότητας

                                

Κοινωνικές δραστηριότητες στη Βαλύρα , μαζί με τον σύζυγο.
Φωτό: κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη στο FB


Δεν είναι υπερβολή να πω ότι πνευματικοί άνθρωποι, όπως η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη,  είναι σαν τα πρωτολούλουδα της Άνοιξης, που φέρουν το μήνυμα ότι υπάρχει  αληθινή ζωή και θα ανθίσει στα λιβάδια  του νου και της  καρδιάς όλων.

Σε αυτήν την ανάρτηση, η κα Μαυρίκη- Μπόβη, η αγαπητή φιλόλογος της Βαλύρας μας, βγάζει με γλυκύτητα το μαχαίρι από το θηκάρι και ευθαρσώς λέγει, επικαλούμενη τον λόγο της Ρόμπιν Νόργουντ, συγγραφέως του βιβλίου “Γυναίκες που αγαπούν πολύ”: “Η ανάπτυξη της πνευματικότητάς μας ... σημαίνει βασικά να ελευθερωθούμε από την υπερβολική ισχυρογνωμοσύνη, από την επιθυμία να αλλάξουμε τα πράγματα και να τα κάνουμε όπως εμείς τα θέλουμε."

Η συγγραφέας αναφέρεται κυρίως στις γυναίκες που επιθυμούν διακαώς να αλλάξουν τη συμπεριφορά του συντρόφου τους και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά του στα δικά τους μέτρα και σταθμά, σε μία ύστατη προσπάθεια να εναρμονιστούν και συμπορευτούν μαζί τουθεωρώντας ότι αυτό είναι το καθήκον τους.

Τι σημαίνει ισχυρογνωμοσύνη

Ισχυρογνωμοσύνη σημαίνει δυνατή πεποίθηση ότι κατέχουμε τη σωστή απάντηση. Η επιβολή της προσωπικής άποψης στον άλλο αφορά την ισχυρογνωμοσύνη, την αδιαλλαξία μας σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, την έλλειψη διαισθητικής και ενορατικής ικανότητας, καθώς και αδύναμης πίστης στην πανσοφία του Δημιουργού, που  συνδέεται με την πνευματική μας φτώχεια. Η ισχυρογνωμοσύνη ενέχει και τη διάσταση της υποτίμησης και απόρριψης του άλλου, περιλαμβάνει έντονη κριτική , εγωισμό και προσωπική έπαρση, ακόμη και ματαιοδοξία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, όταν  ένας σύζυγος επιμένει ότι προτιμά τη γυναίκα του χωρίς μακιγιάζ και εκείνη τον αγνοεί και βάφει το πρόσωπό της γιατί αισθάνεται ανασφαλής, υπάρχουν επιλογές: Η γυναίκα να σταματήσει να μακιγιάρεται αλλά θα αισθάνεται καταπιεσμένη, να συνεχίσει να μακιγιάρεται αλλά θα παραμένει δυσαρεστημένος ο σύζυγος , να μακιγιάρεται επιλεκτικά και όχι συχνά σε ορισμένες κοινωνικές εκδηλώσεις , κατόπιν συμφωνίας με τον σύζυγο, ή να σταματήσει να μακιγιάρεται συνειδητά, επειδή η ίδια κατανόησε ότι μπορεί να σταθεί κοινωνικά και χωρίς την επίπλαστη persona της και αυτό δεν την καταπιέζει, οπότε επιτυγχάνεται η προσωπική της  ελευθέρωση από τέτοιου είδους κοινωνικά δεσμά.

Συμβουλεύοντας οι ψυχολόγοι τα νέα ζευγάρια, τους προτείνουμε να κρατούν γερά και από κοινού ένα καλάθι, μέσα στο οποίο θα τοποθετήσουν τις νέες συμφωνίες που θα διαμορφώσουν ως ζεύγος, όσον αφορά τις στάσεις, αξίες , απόψεις και συμπεριφορές τους για τη λειτουργία της δικής τους οικογένειας. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν εκκλησιαζόταν κατά το παρελθόν και η σύζυγός του εκκλησιάζεται τακτικά, υπάρχουν επιλογές: Να εκκλησιάζονται με κοινή συμφωνία πλέον και οι δύο, να μην εκκλησιάζεται κανένας, να κάνει ο καθένας ό,τι του αρέσει χωρίς να καταπιέζει τον άλλο, να συνειδητοποιήσει ο σύζυγος την ωφελιμότητα του εκκλησιασμού άνευ καταπίεσης από τη σύζυγό του, με τις ευλογίες του Θεού να επέλθει φώτιση στο ζεύγος και να προχωρήσουν από κοινού πνευματικά, χωρίς καταπίεση, αλλά με πολλή αγάπη και αλληλοϋποστήριξη.

Το θέμα της ισχυρογνωμοσύνης περιλαμβάνει κι έναν ευρύτερο χαρακτήρα , δεν αναφέρεται μόνο σε προσωπικό, αλλά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η πρόοδος ολόκληρης της ανθρωπότητας βάλλεται από την ισχυρογνωμοσύνη των δυνατών και άτομα με υψηλή πνευματική ανάπτυξη δεν τυγχάνουν αναγνώρισης και κοινωνικής αποδοχής.

Πώς επιτυγχάνεται η πνευματική ανάπτυξη

Όσον αφορά την πνευματική ανάπτυξη, δεν δυνάμεθα να την ορίσουμε με ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Ο άνθρωπος συνήθως κινείται στα όρια της δικής του φαινομενικής πραγματικότητας, μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται και την πνευματική του ανάπτυξη. Ταυτίζεται, αποδέχεται και/ή απορρίπτει διαχρονικά ό,τι τον ελκύει νοητικά και συναισθηματικά, εκτός και πιστεύει σταθερά στον μακρόθυμο και ελεήμονα Θεό και Πατέρα του, στον οποίο θέλει να μοιάσει. Η ανάπτυξη της πνευματικότητας προϋποθέτει πρωτίστως την αποδοχή της πνευματικής φτώχειας. Ο Σωκράτης με σοφία έσωσε το γένος των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας ότι “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”. Τα Σόδομα καταστράφηκαν από την ισχυρογνωμοσύνη των κατοίκων τους, η οποία τους οδήγησε στην αθεΐα και εκφυλισμό του γένους τουςΟ Θεός δεν βρήκε στην πόλη τους ούτε έναν που να είναι πιστός και να αγαπά τον Ύψιστο Δημιουργό του, να θέλει να ταυτιστεί μαζί Του, γιατί αν εύρισκε έστω και έναν πνευματικά ανεπτυγμένο, θα υπήρχε πιθανότητα να σωθεί ένα ολόκληρο γένος!

Πλαστήκαμε κατ΄ εικόνα Θεού και προς το κατ΄ ομοίωση οδεύουμε, το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι μία σταθερή αξία και φωτεινή οδός για την ανάπτυξη της πνευματικότητας. Όμως αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν, γιατί ο Χριστός δεν  είναι ισχυρογνώμων, δεν  κόβει κεφάλια με το Κοράνιο, αλλά ως Υιός Θεού φώτιζε και φωτίζει το είναι και το γίγνεσθαι της ανθρωπότητας , με τον ιερό λόγο του Ευαγγελίου, τον λόγο της αγάπης , ειρήνης, αληθείας και ζωής αιωνίου. Μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος, αν ποτέ εκδηλώσει επιθυμία να ακολουθήσει τη Χριστιανική οδό για να αναπτυχθεί πνευματικά, σίγουρα θα ανακαλύψει μέγα και θείο θησαυρό και θα δικαιωθούν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.


                                    Το ζεύγος Αθανάσιος και Ουρανία Μπόβη.

                                   Φωτό: κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη στο FB

Ας δούμε όμως ποιο απόσπασμα από το βιβλίο της Ρόμπιν Νόργουντ,  διάλεξε να μοιραστεί μαζί μας η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη:

“ Πρέπει να δεχτείτε το γεγονός ότι ίσως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι καλό και τι όχι σε μια δεδομένη κατάσταση, είτε αφορά εσάς είτε τον σύντροφό σας. Μπορεί να υπάρχουν διέξοδοι και λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί.

Μπορεί ακόμα οι λύσεις που σας φαίνονται δύσκολες και που φοβάστε να είναι οι καταλληλότερες για την περίπτωσή σας.

" Ισχυρογνωμοσύνη " σημαίνει ότι μόνο εσείς γνωρίζετε τις απαντήσεις.

Το να απελευθερωθείτε φανερώνει ότι θα χαλαρώσετε, θα ανοιχτείτε και θα ζητήσετε καθοδήγηση. Σημαίνει ακόμα ότι θα διώξετε τον φόβο ( όλα εκείνα τα "αν δεν...") και την απογοήτευση ( όλα εκείνα τα " τι κρίμα...') και θα τα αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις για τη ζωή σας......

Χωρίς την ανάπτυξη της πνευματικότητας είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσετε να έχετε την τάση να ελέγχετε τους άλλους και να πιστεύετε ότι όλα πρέπει να γίνουν όπως θέλετε εσείς.....

Όταν σας πνίγουν τα αρνητικά συναισθήματα και οι δύσκολες συνθήκες χρειάζεστε μια δύναμη μεγαλύτερη από τη δική σας για να τα ξεπεράσετε...

Χωρίς την ανάπτυξη της πνευματικότητας είναι σχεδόν αδύνατον να εγκαταλείψετε την ισχυρογνωμοσύνη σας.....

Δεν θα μπορείτε, δηλαδή, να πάψετε να ελέγχετε και να καθοδηγείτε τον σύντροφό σας, γιατί θα συνεχίζετε να πιστεύετε ότι αυτό είναι το καθήκον σας...

Καθώς θα έχετε κερδίσει σε πνευματικότητα, η ζωή και η ευτυχία σας θα εξαρτώνται περισσότερο από εσάς την ίδια και λιγότερο από τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των άλλων....”

Εσωστροφή, χαλάρωση και αυτογνωσία για την πάταξη της ισχυρογνωμοσύνης και τη μείωση του ελέγχου των άλλων γύρω μας προτείνει η έμπειρη φιλόλογός μας.  

 Η πνευματικότητα, σε όλο της το μεγαλείο,  ανθίζει στη γενέτειρα Βαλύρα μας.


Ο Θεός μεθ΄ημών 

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

7/3/2024





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου