Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Χειμερινή εξόρμηση...με νόημα!

                                               

                                                   Ο κ. Γρηγόρης Μασούρας . 

                                             Φωτό: Γρηγόρης Μασούρας στο fb.

Ο κ. Γρηγόρης Μασούρας , με τις υπέροχες φωτογραφίες που ανάρτησε στο fb από τη γενέτειρά του, το Κακαλέτρι Μεσσηνίας, έφερε στη μνήμη μας μία προσκυνηματική εκδρομή της δεκαετίας του 1970, που πραγματοποιήθηκε από Βαλυραίους , τέτοια εποχή, στο ήσυχο και γραφικό χωριό του, με τους 40 κατοίκους , στα όρια μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας, που βρίσκεται κοντά στις πηγές του ιστορικού ποταμού Νέδα, και η γη φυλάσσει θησαυρούς αρχαίους , από την εποχή του Αριστομένη και τον Β΄ Μεσσηνιακό πόλεμο .

Οι εκδρομείς,    όταν ήμασταν μαθητούδια  Δημοτικού Σχολείου, συνδύαζαν το τερπνό μετά του ωφελίμου, γι΄ αυτό οι κάτοικοι της Βαλύρας, καθώς και των γειτονικών χωριών, φρόντιζαν οι επισκέψεις και εμπειρίες τους να έχουν και προσκυνηματικό χαρακτήρα. Τα Νικολοβάρβαρα γιόρταζαν τον μήνα Δεκέμβριο οι παππούδες μας, με ψυχική παρρησία και πίστη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γρηγόρης Μασούρας, που ήταν μαθητής το 1970, φρόντισε να παρευρίσκεται και φέτος (4/12/2023) στην εορτή της μνήμης της Αγίας Βαρβάρας, στην όμορφη γενέτειρά του.

                                            Φωτό: Γρηγόρης Mασούρας στο fb.

Επάνω από την κοιλάδα του ποταμού Νέδα, σε υψόμετρο 700 μέτρων, βρίσκεται το γραφικό Κακαλέτρι, με τον ευλογημένο- αιωνόβιο του πλάτανο. Όσοι κάθισαν κάτω από αυτό το δένδρο, θεραπεύτηκε η ψυχή τους, απέκτησε ειρήνη το πνεύμα τους , και ουδέποτε λησμόνησαν αυτή τη μοναδική και άκρως ευχάριστη εμπειρία.


                                          O αιωνόβιος πλάτανος στο Κακαλέτρι. 

                                             Φωτό: Γρηγόρης Mασούρας στο fb.

-Γρηγόρη, έχω καθίσει κάτω από τον πλάτανο, είναι πολύ ωραία εκεί! γράφει η πολυταξιδεμένη κα Αγγελική Τζαβάρα.

Στο γειτονικό χωριό Πέτρα, κάτω από έναν βράχο, στο προαύλιο της Εκκλησίας Αγία Ανάσταση , αναβλύζουν οι πηγές της Νέδας. Δίπλα στο ποτάμι υπάρχει ένα γραφικό μονοπάτι με βόρεια κατεύθυνση, μήκους 3 χιλιομέτρων, που οδηγεί στο πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας στο Κακαλέτρι.


                                 Φωτό: Γρηγόρης Mασούρας στο fb.


Οι διψασμένοι απολαμβάνουν το κρυστάλλινο νερό, που σαν αγίασμα αναβλύζει από την πηγή στη βάση του ιερού ναού. Όμορφος χώρος αναψυχής έχει διαμορφωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας,  με παγκάκια και δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες...ουσιαστικά το ποτάμι περνά ακριβώς από κάτω.


                                 Φωτό: Γρηγόρης Mασούρας στο fb.

Ιστορικά ευρήματα στον λόφο στα νότια του χωριού, όπως λείψανα οχυρώσεων και οικισμού, είναι εμφανή και οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι πρόκειται για την Ακρόπολη της Είρας, που είχαν ιδρύσει οι Μεσσήνιοι, υπό την αρχηγία του Αριστομένη. Μετά από 11 έτη πολιορκίας, κατά τη διάρκεια του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου (685-668 π.Χ.), οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν την Ακρόπολη της Είρας.


                                  Φωτό: Γρηγόρης Mασούρας στο fb.

Οι λιγοστοί και διαλεχτοί κάτοικοι του χωριού, έχουν το προνόμιο του ήσυχου και θεάρεστου αγροτικού βίου, σε ένα  θεϊκό  τοπίο, προικισμένο με μοναδικά σκηνικά της φύσης, δροσιά με τρεχούμενα νερά το Καλοκαίρι, και δρόμους στρωμένους με χρυσοπόρφυρα πλατανόφυλλα το Φθινόπωρο. Αυτή η εποχή, που δεν έχει ακόμη μπει για τα καλά ο Χειμώνας, διατηρεί την αίγλη του φθινοπώρου, με θερμοκρασία που είναι υποφερτή, κάτω από τα ζεστά πουλόβερ και τις μάλλινες ζακέτες.

Μεγάλη χαρά είναι η συνάντηση φίλων και γνωστών στην εκκλησία του χωριού, άλλωστε όπως έλεγε ένας φωτισμένος ιερέας, στην Εκκλησία πηγαίνουμε να βρεθούμε με τα άλλα μέλη του χριστεπώνυμου πλήθους, γιατί όλοι μαζί είμαστε ένα σώμα , με κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό . “Αγαπήσωμεν αλλήλους ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν”,  μας εύχεται από το Άγιο Βήμα ο σεπτός ιερέας της ενορίας μας,  στο πρόσωπο του οποίου κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα και εμφαίνεται ο ίδιος ο Χριστός.


                                            Ανθισμένος Γάλανθος στο Κακαλέτρι.

                                              Φωτό: Γρηγόρης Μασούρας στο fb.


Με τον γάλανθο,   τον πάναγνο ανθό του πνεύματος, που δεν φοβάται τον Χειμώνα και ανθίζει με τη χάρη του Θεού,  με το οποίο έλυσε ο Ερμής τα μάγια της Κίρκης, της προσκόλλησης στη σαρκική ηδονή και απόρριψης της πνευματικής ανάπτυξης, μάς αποχαιρέτισε ο κ. Γρηγόρης Μασούρας από το μοναδικό Κακαλέτρι.

Καλές χειμερινές εξορμήσεις ..με νόημα!


Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γρηγόρη Μασούρα, που μοιράστηκε μαζί μας εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον παράδεισο της γενέτειράς του.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

9/12/2023




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου