Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Κάντε το, θα αισθανθείτε τη μεγάλη χαρά της προσφοράς και θα με ευγνωμονείτε!

        

                               Ελληνικά κάλαντα στο εξωτερικό. Φωτό: Skroutz



Αγαπητοί Συμπατριώτες


Μετά την άκρως ευχάριστη και αναζωογονητική εμπειρία μου κατά την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου συμμετείχα στην 15μελή ομάδα των καλαντιστών της περιοχής μας, στο Warwick Road Island των Η.Π.Α., έρχομαι να σας ευχηθώ ολόψυχα με το καλό να δεχθείτε το νέο έτος 2024, και να σας διαβεβαιώσω ότι πολύ καλό και θεραπευτικό είναι για το σώμα και την ψυχή, να θυμόμαστε τα κάλαντα που λέγαμε κατά τα παιδικά μας χρόνια. Τρέχαμε από τα ξημερώματα στις πάνω και κάτω ρούγες της γενέτειράς μας Βαλύρας για να μαζέψουμε τα φιλοδωρήματα της χρονιάς. Έτσι και την παραμονή των Χριστουγέννων 2023, βγήκαμε στο σεργιάνι στη δεύτερη πατρίδα μας. Αν και μεγάλα πλέον παιδιά, με χιονισμένα μαλλιά, ο νους , το σώμα και η ψυχή μας , μέσα από το έθιμο των καλάντων, δέχθηκε μηνύματα αιώνιας νιότης και αισιοδοξίας, όποια και αν είναι τα βάσανα της προχωρημένης ηλικίας του ανθρώπου. Ο σκοπός μας είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα χρήματα διατέθηκαν για τις ανάγκες του Κρητικού Συλλόγου.

Σας εύχομαι να αφήσετε τα καφενεία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να πάτε να πείτε τα κάλαντα, κάνοντας έκπληξη στα σπίτια των φίλων και συγχωριανών μας...πιστέψτε με ότι πολύ θα το εκτιμήσουν!

Εδώ, στην περιοχή που διαμένουμε, ο Ελληνισμός είναι αρκετά οργανωμένος και διατηρεί με ευλάβεια τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, μέρος εξ αυτών είναι και τα κάλαντα των μεγάλων εορτών του έτους.


                                               Φωτό: ekriti


Ένας καλός μου φίλος εκ Κρήτης, με την ξακουστή λύρα του ανά χείρας, και άλλους τρεις ενήλικες, πλαισιώσαμε μία δεκαμελή ομάδα παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, που έχουν αποφοιτήσει από το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,  στο Road Island και τραγουδήσαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Η Εκκλησία μας διαθέτει μεγάλη κτιριακή υποδομή, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Περιλαμβάνει αίθουσα κινηματογράφου και δεξιώσεων, χωρητικότητας 300 ατόμων. Οι μαθητές διδάσκονται και κάνουν εντατική πρακτική και στα κάλαντα, όχι μόνο στα κοινά, αλλά και από διάφορα μέρη της πατρίδος μας , συμμετέχοντας ενεργά και σταθερά στην χορωδία του σχολείου τους. Μαθαίνουν να εκτιμούν και να συνεχίζουν με ευλάβεια την Ελληνορθόδοξη παράδοση , μαζί με την αθάνατη Ελληνική γλώσσα.

Ξεκινήσαμε στις 11:00 π.μ., όταν είχαν ανοίξει τα Ελληνικά εστιατόρια της περιοχής , και τελειώσαμε αργά το απόγευμα. Όλοι μάς καλοδέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση. Είπαμε τα κάλαντα ανάλογα με την περιοχή από την οποία κατάγεται ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τραγουδήσαμε τα κοινά κάλαντα. Οι Αμερικανοί έμειναν κατάπληκτοι!  Μέσα σε λίγη ώρα έπεσαν τα τηλεφωνήματα βροχή, δεχτήκαμε προσκλήσεις να πάμε να τα πούμε και σε Ελληνικά σπίτια. Δεδομένου ότι στην περιοχή μας κατοικούν περίπου 2.000 χιλ. Έλληνες, ήταν αδύνατον να προλάβουμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες, έχουμε όμως μπροστά μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων....

Τα χρήματα που λάβαμε , διατέθηκαν για τις ανάγκες του Κρητικού Συλλόγου, ικανοποιώντας τον στόχο του φίλου λυράρη μας.

Πολύ όμορφη ήταν η εμπειρία αυτή, ο Θεός να μας έχει καλά να την επαναλάβουμε και του χρόνου...ξεμούδιασαν τα πόδια μας από την καθιστική ζωή και την άνεση του αυτοκινήτου.

Γι΄ αυτό, ανεπιφύλακτα προτείνω στους φίλους μου στη Βαλύρα, να βγουν στο "μεροκάματο" παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και να ενισχύσουν τις δράσεις του ιερέως του χωριού μας, προσφέροντας στις ανάγκες του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου της γενέτειράς μας Βαλύρας .

Κάντε το, θα αισθανθείτε τη μεγάλη χαρά της προσφοράς και θα με ευγνωμονείτε!

Χρόνια πολλά, ευλογημένο το έτος 2024.


Με θερμούς χαιρετισμούς


Γιώργος Παρ. Φειδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου