Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Τούτη η όμορφη ψυχή....

            




   Η κα Σοφία Μπεκρή αριστερά, φιλόλογος-θεολόγος και η κα Κυριακή από την Καλαμάτα δεξιά, μέλος της χορωδίας των Επάλξεων.

Τούτη η όμορφη ψυχή, που προσκυνά την Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, από την τρυφερή παιδική της ηλικία, με τα μάτια καρφωμένα στην Εσταυρωμένη αγάπη, ερωτευμένη αμετάκλητα με τον λόγο της αγάπης του Κυρίου μας, όπως τον συλλαμβάνουν τα ώτα του κεκαθαρμένου νου της, χαρά σκόρπισε σε όσους είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την θεόπνευστη ομιλία της με τίτλο, "η Γέννηση της Ειρήνης", στις  21/12/2023,  στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αθηνών.

Πολλά λαμπιόνια και φαντασμαγορικά σχήματα φωτίζουν την Αθήνα, προσμένοντας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, για να λαμπρύνουν τον υλικό κόσμο στον οποίο ζούμε και κινούμαστε, να φτιάξουν τη διάθεση μας, και να σκορπίσουμε απλόχερα το δώρο των Χριστουγέννων για την απόκτηση υλικών αγαθών, με σκοπό να ανέβει έστω και πρόσκαιρα η διάθεσή μας.  Όμως το ζητούμενο είναι αδιαμφισβήτητα ο φωτισμός του νου στον μεσοχώρο της ψυχής μας, είναι η θέωσή μας , είναι η πορεία μας προς το κατ΄ ομοίωση με τον Θεό και Πατέρα μας, γι΄ αυτό η ψυχή μας δεν μπορεί με άλλο, παράταιρο και επίπλαστο σκοπό ζωής να είναι αληθινά ευτυχισμένη.


                                                      Η κα Σοφία Μπεκρή

Να χαρεί η θλιμμένη ψυχή μας και να αναγεννηθεί με θεία φώτιση και αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, ήταν το νόημα της θεόπνευστης ομιλίας της, καθώς και η ευχή τής καταξιωμένης φιλολόγου-θεολόγου , κας Σοφίας Μπεκρή.


                                   Η χορωδία  του Ορθοδόξου Συλλόγου "Επάλξεις"

Η χορωδία του Ορθοδόξου Συλλόγου “Επάλξεις”, υπό την διεύθυνση της κας Δήμητρας Μποζά-Μπαμπίλη, τραγούδησε τα κάλαντα των Χριστουγέννων από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδος. Τα όμορφα παραδοσιακά ακούσματα ακολούθησε κέρασμα με  εύγευστα μελομακάρονα . Πλατιά χαμόγελα  άνθισαν σε πικραμένα χείλη, καθώς ο εαυτός έλαβε το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι μόνος του σε αυτόν τον κόσμο, όλοι έχουμε τον Θεό εντός μας, φύλακα Άγγελο από την βάπτισή μας, και τους εν Χριστώ αδελφούς μας, για να συμπορευθούμε ολόψυχα. Το χριστώνυμο πλήθος της Εκκλησίας μας, με κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό , είμαστε όλοι μας , και ούτως χρειάζεται να πορευόμαστε ειρηνικά, για την ενίσχυση και του προσωπικού αγώνα του καθενός μας, καθώς και την ευόδωση της πνευματικής μας άθλησης.

Χαρούμενοι είναι πραγματικά εκείνοι που για 40 ημέρες αγωνίστηκαν τον καλό αγώνα της μετανοίας, της προσευχής και της νηστείας των τροφών και των παθών, που παρακολούθησαν τις παρακλήσεις προς την Θεοτόκο, που ευλογήθηκαν με το ιερό Ευχέλαιο, και που   είναι πανέτοιμοι για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ανήμερα της Γεννήσεως του Κοσμοσωτήρος Ιησού Χριστού, και να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Εκείνοι που δεν είναι καρφωμένοι επίπλαστα στον σύγχρονο Άγιο-Βασίλη του εμπορίου, ούτε στα πανάκριβα εντυπωσιακά στολίδια του πλαστικού Χριστουγεννιάτικου δένδρου, που αρνούνται να υποκρίνονται ευγενικά, αλλά αγαπούν ολόκαρδα. Τους μάγους καλούνται να μιμηθούν οι σύγχρονοι επιστήμονες, τεχνολόγοι και έμποροι των εθνών, να αφήσουν τις άψυχες μηχανές που κρατούν εξαρτημένο τον νου τους και ορίζουν τον σκοπό της υπάρξεώς τους, να ψάξουν εντός τους για να βρουν και να προσφέρουν τα δώρα της ψυχής τους στον Κύριο. Κι αν προς λύπην τους διαπιστώσουν ότι τα δώρα αυτά είναι σαθρά, γιατί δεν ταιριάζουν σε έναν εξ ουρανού Βασιλέα, ας απαρνηθούν την ψυχή των παθών και της καθήλωσης στην ύλη, για να κερδίσουν εν Κυρίω την αληθινή ζωή, χωρίς προσκολλήσεις στο γίγνεσθαι, αλλά στο άχρονο “είναι” της αιωνίου Βασιλείας του Παντοδύναμου Τριαδικού Θεού.

Με δέος προσκυνούμε, όπως οι ταπεινοί ποιμένες, τον νεογέννητο Χριστό, και τον δοξολογούμε όπως οι Άγγελοι εξ ουρανού. Η εσωτερική μας έρημος φωτεινή φάτνη γίνεται, και ο λαμπρός αστέρας χαράσσει τον δρόμο τής δική μας, μετά Χριστόν θέωσης....

Καθώς κρατούσα τα αβρά και τίμια χέρια της.... για να στηριχθεί γονατισμένη εμπρός στην όμορφη φάτνη του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, τους έλεγα  με παρρησία, “ιδού ο αναγεννηθείς Χριστός”... τον κρατώ ανά χείρας.... αλλά οι απαιτήσεις των κινητών τηλεφώνων , η κατάλληλη λήψη και απαθανάτιση της όμορφης σκηνής, που ήταν το ζητούμενο, είχε απορροφήσει την αγνή, σαν των μικρών παιδιών σκέψη ....

Θερμές ευχαριστίες στην κα Βάσω Η. Ηλιοπούλου, για την προώθηση του φωτογραφικού υλικού.


Καλά Χριστούγεννα!


Ο Θεός  μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/12/2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου