Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

H θεάρεστη Οικοτεχνία

                   .

                                                               Φωτό: Cool Home


Όταν ο κ. Παναγιώτης παντρεύτηκε με την κα  Μαρία στην Αθήνα, πριν από 40 χρόνια, στα πλαίσια εναρμόνισης του ζεύγους για μία κοινή και ευτυχισμένη συζυγική ζωή,  τοποθέτησαν, συν τοις άλλοις,  και μία κοινώς αποδεκτή   συμφωνία μέσα στο καλάθι των όρων λειτουργίας της νέας τους οικογένειας. Συμφώνησαν, ό,τι τους αρέσει και δεν είναι περιττό για προσωπική ή οικογενειακή επένδυση αλλά αναγκαίο για τη ζωή, πρώτα να δοκιμάζουν αν μπορούν να το κατασκευάσουν , παρασκευάσουν ή καλλιεργήσουν μόνοι τους και αν όχι  να καταλήγουν στη συνέχεια σε έτοιμα προϊόντα το εμπορίου.

Η κα Μαρία είναι μία ευπαρουσίαστη κυρία, συχνά ανανεώνει την εμφάνισή της χωρίς υπερβολές, πάντα στα όρια του μέτρου, και κυκλοφορεί ως μία θεοσεβής και πολυδιαβασμένη αρχόντισσα  στην Αθήνα. Το ζεύγος από κοινού, όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκε και συνεχίζει την άθληση της οικοτεχνίας. Κατά την πορεία  απέκτησε πολλές δεξιότητες που έχουν σχέση με την  αυτάρκεια, όσον αφορά την επιβίωση του ανθρώπου.  Το όμορφο ζεύγος θυμίζει τους αείμνηστους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, καθώς και τον έντιμο αγώνα τους για  αντιμετώπιση της φτώχειας σε καιρούς δύσκολους.

Η κα Μαρία κυκλοφορεί με καλόγουστες τσάντες Χειμώνα -Καλοκαίρι. Όλες είναι μελετημένες και δουλεμένες με τα χρυσά της χέρια, κατασκευασμένες είτε στη ραπτομηχανή της είτε πλεγμένες με το βελονάκι. Μπορεί πολλές γυναίκες γύρω της να  περιφέρονται ατημέλητες ή με κακόγουστα ρούχα, αλλά η κα Μαρία  ράβει μόνη της τα δικά της φορέματα, τα οποία είναι πλούσια σε μανίκια αλλά και σε μήκος, με διαλεκτά υφάσματα , μοτίφ , και αποχρώσεις  ανά εποχή.


                                                                 Φωτό: About Made

Το αρχοντικό τους είναι παραμυθένιο…. Κι όμως μέχρι και από τους κάδους των αχρήστων έχει κατά καιρούς παραλάβει πεταμένα παλιά έπιπλα ή αντικείμενα ο  κ. Παναγιώτης και τα έχει μεταμορφώσει σε κομψοτεχνήματα, έτοιμα για έκθεση σε μουσείο! Εκείνος, αν και είναι  δάσκαλος στο επάγγελμα, διδάχθηκε ξυλογλυπτική, είναι άριστος μαραγκός, και πλέκει με μεγάλη δεξιοτεχνία καρέκλες με σκυρόδεμα.  Έμαθε να κατασκευάζει μουσικά όργανα και  διατηρεί έκθεση στο υπόγειο της μονοκατοικίας που διαμένουν με κιθάρες, μπουζούκια, λύρες και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, κάποια εξ αυτών τα έχει δωρίσει σε νέους επαγγελματίες μουσικούς. Ο κήπος τους είναι ένας Παράδεισος με τα λαχανικά κάθε εποχής και η αυλή τους μοσχοβολά γιασεμιά και νυχτολούλουδα.

                                                              Φωτό: Dreams Time





Η χαρά της δημιουργίας και παράλληλα της προσφοράς γεμίζει τις ημέρες τους και δυναμώνει την πίστη τους….ευχαριστούν τον Θεό που τους χαρίζει υγεία και δεν καταδυναστεύονται από την απάθεια, οκνηρία, ακηδία και κοινωνική αδιαφορία. Όταν ο ήλιος δύει, ηρεμούν από τη σχόλη της ημέρας, διαβάζουν και γράφουν. Ο Παναγιώτης και η Μαρία θυμίζουν τους αρχαίους ημών προγόνους που κάθε μήνα  διδάσκονταν και ασκούσαν και άλλο επάγγελμα….όχι ότι επιφανειακά προσεγγίζουν το καθετί, επιμένουν με ενδιαφέρον μέχρι να κατακτήσουν τις βασικές γνώσεις , ενώ  στη συνέχεια τις  εξελίσσουν σε επίπεδο εφαρμογής.

-Πρώτες ύλες κυρίως αγοράζουμε, μάς εξήγησε η κα Μαρία, τα περισσότερα πράγματα περνούν από τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε ποιος θα κάνει τι στο σπίτι, η αγάπη οδηγεί τα βήματά μας …συναγωνιζόμαστε ποιος θα  αναλάβει τα πιο πολλά για να ξεκουράσει τον άλλο σύντομα!

Ο Θεός δεν τους χάρισε απογόνους, ούτε όμως κι εκείνοι θέλησαν να προχωρήσουν στην απόκτηση τέκνων με τεχνητή γονιμοποίηση ή να υιοθετήσουν  παιδί.

-Το σπίτι μας είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά του κόσμου, διατείνονται και μετά παρρησίας  ευχαριστούν τον Θεό που τους κρατεί μεταξύ τους αγαπημένους .


                                                                    Φωτό: Queen.gr

 Ο κ. Παναγιώτης έχει μετατρέψει μέρος του υπογείου της  οικογενειακής εστίας σε εργαστήριο και συχνά καλεί ομάδες μικρών παιδιών και εφήβων, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του με αφοσίωση και πίστη στις δυνατότητες της   νέας γενιάς. Η χαρά της προσφοράς   χαρίζει στο ζεύγος υγεία και ελπίδα για τη ζωή. Με ενθουσιασμό παραδέχονται ότι θα συνεχίσουν, όσο  τους επιτρέψει ο Θεός, και ευελπιστούν μέχρι τα προχωρημένα τους γεράματα!

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28-8-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου