Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Συμφωνική Συναυλία, με μελοποιημένα ποιήματα και αφηγήσεις, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, ανοιχτή προς όλους!

                

                                        Φωτό: Αρχαίο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στο FB


Ανταπόκριση: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου

 Με ελευθέρα είσοδο για το κοινό, έλαβε χώρα ένα μεγάλο αφιέρωμα στον καθηγητή αρχαιολογίας και ανασκαφέα της Αρχαίας Ιθώμης, Πέτρο Θέμελη, που  διοργάνωσαν   στις 2 Αυγούστου 2024, ημέρα Σάββατο, στο Αρχαίο Θέατρο, ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συμφωνική συναυλία της Πηγής Λυκούδη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα και ερμηνεία του βαρύτονου Σπύρου Κλείσσα, αφηγήσεις και απαγγελίες από τον  Γρηγόρη Βαλτινό και μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου από την Ελένη Πέτα. Συνέπραξε η "Ορχήστρα των Στιγμών" με την συνθέτιδα Πηγή Λυκούδη στο πιάνο, σε μουσική διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε στο κατάμεστο θέατρο της Αρχαίας Ιθώμης στις  εννέα το βράδυ…και έγινε το αδιαχώρητο!

Την όμορφη εκδήλωση χαιρέτησαν ο "οικοδεσπότης" της βραδιάς, δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γιώργος Η.  Αθανασόπουλος, ο νησιώτης περιφερειάρχης Πελοποννήσου  κ. Δημήτρης Πτωχός   τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, και ο Ιθωμίτης αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αθανασακόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου…   

 Αξίζει  να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Μεσσήνης διοργάνωσε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, στο αναστηλωμένο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης,

 στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που με γνώση, όραμα και μεράκι ανέστησε την Αρχαία Ιθώμη ,πριν τέσσερις δεκαετίες. Ο “πατέρας” της Αρχαίας Ιθώμης, Πέτρος Θέμελης, επανειλημμένα στις συνεντεύξεις του και στις επιφυλλίδες του δήλωνε ότι η επιθυμία του, η στόχευσή του ήταν τα μνημεία μετά την αναστήλωσή τους να βρούνε μία νέα χρήση.  

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια Συμφωνική Συναυλία με έργα της βραβευμένης διεθνώς Ελληνίδας σκηνοθέτιδος  Πηγής Λυκούδη,  παράλληλα   με τρεις ενότητες:

Περί ανασκαφής, Έρωτας και φιλοσοφία,  Σπαράγματα.

Θέσεις, απόψεις και βιογραφικές στιγμές του Πέτρου Θέμελη, με τις πλέον ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ζωής του, την φιλοσοφία της ανασκαφής και τον έρωτα της αγαπημένης του Αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάστηκαν στο κοινό, που συγκινήθηκε και μετείχε ενεργά.

Αφηγητής ήταν  ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με την παρουσίαση αποσπάσματος ποιήματος του Πέτρου Θέμελη, που είχε δημοσιευθεί στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Ακολούθησε το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Η Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα.

Ερμήνευσε ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και  απήγγειλε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

 Χρ. ΠΑΠ

 

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου για την σταθερότητα της συνεργασίας του με την ιστοσελίδα μας και την ενδελεχή ενημέρωση.

 Η αξιέπαινη  πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης να επιτρέψει την δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της Μεσσηνίας και όχι μόνο, είναι μία θεάρεστη πράξη,  που δηλώνει σαφώς το ενδιαφέρον του  Δημάρχου και του Συμβουλίου του, παράλληλα  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για την πολιτιστική ανάπτυξη όλων των πολιτών  του όμορφου τόπου μας.


                              O αείμνηστος Πέτρος Θέμελης επί του θρόνου του αρχιερέως

 Αυτό ήταν το πνεύμα της αυτοθυσίας του αείμνηστου Πέτρου Θέμελη, και μία τέτοια ενέργεια σίγουρα ανακούφισε τις ψυχές των προγόνων μας και τον νέο αθάνατο υιό  τους!

 Και σε άλλα πολλά, που να ενώνουν το  αρχαίο πνεύμα το αθάνατο των προγόνων μας με την Ορθοδοξία μας ( είναι ένα και το αυτό) με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, και μέγιστη συνειδητότητα των πράξεών μας…. γιατί οι  ψυχές των Ελλήνων είναι παίδες αγνοί, τον κύκλο του νοητού ηλίου βιώνουν, την ειρήνη επί γης φέρουν, και τον αθάνατο νόμο της αιωνίου ζωής του Πανόπτου Θεού υπηρετούν.


                                         Φωτό: Αρχαίο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στο FB

Βεβαίως, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τις θεατρικές πολιτιστικές τους εκδηλώσεις πραγματοποιούσαν στα αρχαία θέατρα με την θυμέλη επί του ρόμβου, που σημαίνει κάθοδο φωτός, πριν την ανατολή του ηλίου, (το βαρυτικό πεδίο εκείνη την ώρα δεν ζορίζει το πνεύμα και την ψυχή) με το φως του Αυγερινού και όχι με τη μαγεία της Πούλιας το βράδυ…άλλωστε και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είπε ότι είναι ο Πρωινός Αστήρ!  Βεβαίως, μία τέτοια καινοτομική προσέγγιση για την εποχή μας θα έφερνε τον σημερινό κόσμο ανάστατο, γιατί ειλικρινά ποιος υπναράς τύπος έχει  όρεξη για πρωινή ανάταση και κάθαρση μέσω της ψυχικά ωφέλιμης «τραγωδίας», εκτός από εκείνους που παρακολουθούν με πίστιν αληθή  τον Όρθρο στους ιερούς ναούς μας;

Και σε άλλα πολλά  κύριε Δήμαρχε...για όλον τον κόσμο!

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6-8-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου