Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Γκιουζέλης Δημήτριος: Η ευχή του Αγίου Πατροκοσμά του Αιτωλού

                          


Την 24η Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Ο Άγιος Πατροκοσμάς και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι δύο από τα κορυφαία παραδείγματα Οσίων, που ο πιστός λαός μας καλούσε Αγίους, όταν ακόμα ζούσαν ανάμεσα του!

Στο Κοσμάτο Γρεβενών, στο χωριό καταγωγής από την πλευρά της μητέρας μου, που πήρε το όνομα του, αφού ο Άγιος όπως συνήθιζε, κήρυξε, εξομολόγησε και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, καθώς κίνησε για να φύγει, οι γυναίκες του χωριού για να παρατείνουν την παραμονή του, του έλεγαν παρακλητικά, πες μας κάτι ακόμα Άγιε, πες μας κάτι ακόμα Άγιε!

Τότε ο Άγιος στάθηκε σε ένα ύψωμα, ευλόγησε το χωριό, δάκρυσε και είπε: "Καλό χωριό, καλοί άνθρωποι, αλλά θα το φάει η αρκούδα"!



Η προφητεία του εκπληρώθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν όλα τα παλικάρια του χωριού και τα οδήγησαν στο προαύλιο της Εκκλησίας. Ήταν βέβαιο πως δεν θα άφηναν κανέναν ζωντανό. Τότε ο προππάπος μου ο Στέργιος, είπε σε έναν συγχωριανό του: μόλις δώσω το σύνθημα, θα πηδήξουμε τον φράχτη - από κάτω ήταν κατηφορικός γκρεμός - και θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε!

Σκοτώστε με Γερμαναράδες, φώναξε και πήδηξε! Ο συγχωριανός του την τελευταία στιγμή φοβήθηκε και δεν τον ακολούθησε. Έτρεξαν τότε οι Γερμανοί και άρχισαν να πυροβολούν με τα αυτόματα όπλα τους! Κάποια στιγμή ο παππούς μπλέχτηκε στα αμπέλια που υπήρχαν εκεί και έπεσε. Νόμιζαν πως τον σκότωσαν. Τελικά κατάφερε να διαφύγει και έφτασε στην Πολωνία. Μόνο η γιαγιά πίστευε πως ήταν ζωντανός! Γύρισε μετά τον πόλεμο πίσω στο χωριό! Είχε την ευχή του Αγίου Πατροκοσμά, αληθινός Έλληνας!

Εμείς τι κάνουμε σήμερα αδελφοί μου που η αρκούδα πάλι προσπαθεί να μας κατασπαράξει;... Μόνο ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται! Αυτά τα δύο να κρατήσετε! Τα άλλα όλα δώστε τα δεν είναι δικά σας, είναι τα λόγια που μας άφησε παρακαταθήκη ο Πατέρας του Γένους μας, ο Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός!

Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν επίσης ότι ο Άγιος Κοσμάς φεύγοντας επάνω σ’ ένα δένδρο του λόφου απέναντι από το χωριό, άφησε ένα σταυρό, που σωζόταν έως τελευταία.

Είναι συγκλονιστικό γεγονός πως η απέραντη αγάπη του Θεού έστειλε αυτό το Σκεύος Εκλογής να σώσει το Γένος μας!!!

Σε μια εποχή που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, ο Πατέρας του Γένους μας, ατρόμητος, γενναίος και έμπλεος Αγίου Πνεύματος, ως ο νέος Απόστολος Παύλος επέτυχε με τη Χάρη του Θεού, να σώσει ένα ολόκληρο Γένος από τον πλήρη αφανισμό του.

Λυγίζει η καρδιά σκεπτόμενη αυτό το ανυπολόγιστης αξίας δώρο του Θεού για όλους εμάς. Πώς ένας άνθρωπος τόσο μικρός το δέμας, έγινε ο αγαπητός του Θεού και ο Θεός τον προίκισε με όλα τα μεγάλα χαρίσματα! Πώς άφησε το δικό του καλό και πήρε όπως ο Κύριος μας τους δρόμους, για να σώσει τα χαμένα πρόβατα.

Κυνηγήθηκε όπως ο Κύριος! Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως πολλάκις δάρθηκε όπως και ο Απόστολος Παύλος και μάλιστα από τους Έλληνες τσιφλικάδες της Λάρισας που είχαν συμμαχήσει με τον τούρκο και είχαν για δούλους τους ραγιάδες στα χωράφια τους, γιατί τους έλεγχε και ζητούσε να σεβαστούν τα αδέλφια τους και να μην χάσουν την ψυχή τους για τον εφήμερο πλούτο.

Εκείνος όμως απτόητος, έως το μαρτύριο του, όργωσε για 20 ολόκληρα χρόνια την Ελλάδα, δίδαξε, εξομολόγησε, ευλόγησε, θαυματούργησε και έβαλε το σπόρο που κάρπησε την λευτεριά!

Δεν μπορεί αδελφοί μου να μετρηθεί με τα ανθρώπινα μέτρα το έργο του Πατέρα του Γένους μας, ο οποίος φρόντισε ακόμα και για εμάς! Πάντοτε μιλούσε για το Ποθούμενο που θα ρθει, γιατί δεν ήρθε ακόμα. Το ποθούμενο είναι να γυρίσουμε πισω στα πάτρια εδάφη, στην Πρωτεύουσα μας την Κωνσταντινούπολη και αυτή του η προφητεία θα εκπληρωθεί στις μέρες μας.

Όμως το μεγαλύτερο ζητούμενο, ο λόγος του αγώνα του, το πραγματικό ποθούμενο του Αγίου Πατροκοσμά, είναι να μας δει στον παράδεισο, στην αγκαλιά του Θεού και γι' αυτό τον σκοπό συνεχίζει να κοπιάζει από εκεί ψηλά και να μας καθοδηγεί με τις Διδαχές του και με τις Προφητείες του!

Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του, να προσπαθήσουμε να εγκολπωθούμε τους λόγους του, για να μην τον λυπήσουμε, να μην πάει χαμένος ο κόπος του, αλλά να του δώσουμε τη χαρά που ένιωσε ο Θεός Πατέρας όταν ο άσωτος υιός γύρισε κοντά Του!

Αμήν! Γένοιτο! Την ευχή σου Άγιε μου ηγαπημένε! 

Απολυτίκιο. Ήχος γ’.Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, την Εκκλησία, ζηλωτής των Αποστόλων γενόμενος και κατασπείρας τα θεία διδάγματα, μαρτυρικώς τον αγώνα ετέλεσας. Κοσμά ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

Πηγή: Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός στο FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου