Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Η μουσική αρμονία εντός και εκτός μας!

                                  

                                 H "Διακοπή Εργασίας" του William-Adolphe Bouguereau, 1891

Μουσικοθεραπεία χρειαζόμαστε,  υποστηρίζει η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η φιλόλογος της Βαλύρας, περιγράφοντας στη σελίδα της στο FB μία εμπειρία της στο νοσοκομείο της Καλαμάτας που η  χαλαρωτική και ευχάριστη (για την ίδια βεβαίως) μουσική την προδιέθεσε συναισθηματικά θετικά.

 Ο εσωτερικός-ενδιάθετος λόγος , επίσης ο εξωτερικός λόγος και τα διάφορα ακουστικά ερεθίσματα που συλλαμβάνουμε και εκπέμπουμε,  αναλύνται σε ήχο , εικόνα και όχι μόνο....   επιδρώντας σε πνευματικό, ψυχικό, νοητικό , συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο, τόσο σε εμάς τους ιδίους όσο και στους άλλους, επίσης επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον γύρω μας.  Τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός λόγος παρουσιάζουν στάδια εξέλιξης. Για παράδειγμα, προκειμένου να αντιληφθούμε σε ποιο πνευματικό στάδιο του λόγου βρίσκεται ένας  κοσμικός άνθρωπος, παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, ομιλεί και εκφράζεται (λεκτικά και μη λεκτικά) τι τον ελκύει ακουστικά και  οπτικά, τι του αρέσει να διαβάζει ή να γράφει για ψυχική ευχαρίστηση, αν ασχολείται με κάποιο είδος μουσικής ή κάποια άλλη δραστηριότητα που ενισχύει την ανάπτυξη του λόγου του, εξετάζουμε τις θρησκευτικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, και κοινωνικές του εμπειρίες , στάσεις , τάσεις, απόψεις ,  προδιαθέσεις του κ.α.

 Ο εσωτερικός λόγος,  καθώς και τα εξωτερικά λεκτικά - ακουστικά  ερεθίσματα που δεχόμαστε   καθημερινά, από το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον μας, επίσης εκείνα που εκπέμπουμε προς  τους άλλους,   επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα τέσσερα στοιχεία εντός μας, τη θερμότητα, τον αέρα, το ύδωρ και την στερεά ουσία του σώματός μας και προκαλούν άπειρους συνδυασμούς αντιδράσεων στο  πνευματικό και ψυχοσωματικό μας οικοσύστημα,  διαμορφώνοντας  την ποιότητα της υγείας μας σε πολυεπίπεδο πλαίσιο.

Ο Ιάπωνας Μasaru Emoto μελέτησε τις αντιδράσεις του μορίου του ύδατος σε διάφορα ακούσματα και φωτογράφισε τις εικόνες που διαμόρφωσε το νερό. Άκουγε το ύδωρ τη λέξη Χίτλερ και έφτιαχνε εικόνα μαύρης  μορφής, ενώ αντίστοιχα για τη φράση αθώο παιδάκι  μορφοποιούσε ροζ πανέμορφες νιφάδες, σαν διαμάντια. Δεν έλεγαν οι παππούδες μας τυχαία, σταμάτα να βρίζεις και να φωνάζεις παιδάκι μου, μας τάραξες τα ύδατα (εντός τους). Το ύδωρ συμπεριφέρεται ως  νοήμον γιατί  το Πνεύμα του Θεού είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

 Ο Πυθαγόρας, λέγουν οι μελετητές της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, άκουγε εντός του τη μουσική των σφαιρών. Το πώς όμως την άκουγε   δεν έχει ευρέως μελετηθεί και κατανοηθεί. Γεγονός είναι ότι ο ακριβοδίκαιος  Θείος Επιστάτης     αποδίδει ανάλογα με αυτό για το οποίο σκληρά εργάζεται ο καθένας, τον ελκύει και καθημερινά μοχθεί για την απόκτησή του. Αρκετοί μουσικοί έχουν μοιραστεί μαζί μου ότι στον ύπνο τους ακούνε απείρου κάλλους θείες μουσικές, τέτοιες που δεν έχει ακόμη συλλάβει κανένας επί γης καλλιτέχνης, αλλά το πρωί που ξυπνούν δεν τις θυμούνται για να τις καταγράψουν.  Ο θαλασσοδαρμένος Οδυσσέας, μετά από σκληρό αγώνα ετών, έφθασε συνειδητά στην Ιθάκη του, που πνέουν ψυχοτρόφες αύρες και οι σειρήνες της   παραπλάνησης σώπασαν δια παντός. Αλλά και ο Υιός του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μετά τον Γολγοθά των παθών και τη σταύρωσή Του,  γεύτηκε τη νίκη  του Άδου,  την  λαμπροφόρο  Ανάσταση και Ανάληψή Του στους ουρανούς της Πατρικής Βασιλείας. Επιστατεί επί  του ψυχοπνευματικού φορέα του ανθρώπου,  σε εκείνους βεβαίως που επιζητούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και ο αναμάρτητος Θείος Λόγος καθαγιάζει το σώμα του ανθρώπου.

Κάποτε ρώτησα έναν γέροντα του Αγίου Όρους, που έλαμπε ολόκληρος και τον συνάντησα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, πώς ονομάζεται και μου απάντησε Παΐσιος. Ήταν υπερκόσμιο το άκουσμα και έβγαινε βαθιά από τα σωθικά του, ήταν τέτοιο που άλλο παρόμοιο δεν είχα ξανακούσει. Ένα απαλό άκουσμα με μουσικότητα, σαν τη φωνή ενός ευλογημένου μικρού παιδιού. Άρχισα να αναρωτιέμαι σε ποιο ψυχοπνευματικό στάδιο βρισκόταν ο σεπτός γέροντας με την απάρνηση των εγκοσμίων, την αδιάλειπτο προσευχή, τις ψαλμωδίες και όλα εκείνα που λέγει ο Ευαγγέλιο και περιγράφει στην Κλίμακα ο Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης. Θυμήθηκα κι ένα πείραμα που έκαναν οι Αμερικανοί πριν από 40 χρόνια. Σε ένα μεγάλο κτήμα με καλαμπόκια εξέπεμπαν μουσική heavy metal σταθερά κατά την ανάπτυξή τους και σε ένα άλλο αντίστοιχα ευχάριστη κλασική μουσική. Παρατήρησαν ότι τα καλαμπόκια με την κλασική μουσική διπλασίασαν το ύψος τους και ότι ο καρπός τους ήταν υγιέστερος, όπως αναφέρει ο Lyall  Watson Οι λάτρεις του heavy metal ενδεχομένως να έβρισκαν την κλασική μουσική ως άκρως εκνευριστική γιατί δεν βοηθά στην εκτόνωση της δυσαρέσκειας και επιθετικότητας που  συσσωρεύουν εντός τους....

Γιατί το εσωτερικό μου παιδάκι γελά και φτερουγίζει στο μουσικό άκουσμα του ονόματος του σεπτού γέροντα Παϊσίου  αναρωτήθηκα, και έλαβα την απάντηση από το πόνημα του  Ιερομονάχου Γρηγορίου, του Αγίου Όρους, με τίτλο Θεία Λειτουργία (σελ. 33),  που λέγει το εξής:

Ικετεύουμε τον Πατέρα να στείλει τον Παράκλητο (Άγιο Πνεύμα) για να καθαγιάσει την προσφορά του Υιού. Ο Παράκλητος έρχεται ως φωνή αύρας λεπτής και μας χαρίζει τον Χριστό. Τα πάντα γεμίζουν με το φως της Τρισηλίου Θεότητος.

Λόγια γλυκά και τρυφερά της θείας αληθείας, γεμάτα από τη μουσικότητα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας, που σαν χάδι  θωπεύουν τον πόνο, Παναγία Παραμυθία, που χαρίζει πραγματική υγεία και ελπίδα για ζωή, χρειάζεται ο  άνθρωπος  σταθερά για να τραφεί και να ορθοποδήσει...αν βεβαίως το κατανοήσει και ζητήσει!


                                                        Φωτό: Παλιές Αναμνήσεις στο FB

Συντονίστηκαν με πίστη αληθή και μεγάλη αγάπη αρκετοί αλησμόνητοι παππούδες μας,  γι΄ αυτό έλεγαν ακόμη και στα βαθιά γεράματά τους,  σε αυτούς που πολύ αγάπησαν και απαρνήθηκαν τον εαυτόν τους για χάρη τους :

«μη με κοιτάς μέσα στα μάτια αγάπη μου, γιατί  ακούω τι  μου λες και λιώνω!

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

9-8-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου