Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Αυτού ακούετε....εντός και εκτός σας!

                          


                                                                 Φωτό: Βικιπαίδεια


Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος,  που εορτάζει η εκκλησία μας την 6η Αυγούστου, είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του ενσαρκωμένου λόγου του Θεού, τα άλλα αφορούν την βάπτιση, σταύρωση, ανάσταση και ανάληψη του Κυρίου μας. Επίσης, είναι σημαντική εορτή όσον αφορά την προσωπική μας μεταμόρφωση, ιδίως ως χριστεπώνυμο πλήθος.

Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος αναφέρεται στα Ευαγγέλια Ματθ. 17:1-8, Μαρκ.9:2-8, Λουκ. 9:28-36, στην Β ΄Επιστολή Πέτρου 1:16-18, επίσης θεωρείται ότι η αρχή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου  αφορά τη μεταμόρφωση του   Ιησού Χριστού ως λόγου του Θεού. Ο Κύριος ανέβηκε με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο (  υιούς του Ζεβεδαίου) για να προσευχηθούν στο όρος Θαβώρ όπου μεταμορφώθηκε και έδειξε ο Πανόπτης Θεός τη δόξα  του Μονογενούς Υιού Του  σε όλο της το μεγαλείο.

Οι τρεις μαθητές ξαπόστασαν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού Χριστό να λάμπει το πρόσωπό Του και να φωτοβολεί εντός λευκού ενδύματος,  καθώς συνομιλούσαν μαζί Του ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας, ο μεν Μωυσής εκπροσωπώντας τον Νόμο και ο  Ηλίας τους προφήτες.

 Καθώς απομακρύνθηκαν οι δύο άγιοι άνδρες από την σκηνή, ο Πέτρος ρωτά τον Κύριο αν θα έπρεπε να έχουν τρεις σκηνές για να μείνουν και οι προφήτες μαζί τους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να παρατείνει την παρουσία τους κοντά τους. Ξαφνικά,  κάλυψε τους προφήτες ένα νέφος και ακούστηκε εξ ουρανού ο λόγος του Θεού: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε»,   αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε.

 Αναφέρει ο Θωμάς Ακινάτης,  ότι η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος συμπλήρωσε την βάπτιση και έδειξε την τελειότητα της αιωνίου ζωής στον Παράδεισο , παράλληλα ο Κύριος αποκαλύπτεται σε μερικούς από τους  μαθητές του ως Υιός Θεού πλέον (1). Ο Ευαγγελιστής Λουκάς  λέγει ότι μίλησαν με  τον Μωυσή και τον προφήτη Ηλία  για την έξοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα και ότι οι μαθητές είδαν την δόξα Του σε όλο της το μεγαλείο (Λουκ. 9:31).Ο Κύριος, καθώς κατηφόριζαν από το όρος Θαβώρ, πρόσταξε να μην αποκαλύψουν σε κανέναν τα πράγματα που είχαν δει, μέχρι να αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών.

 Η αναφορά του  Αποστόλου Παύλου στην 2η επιστολή προς Κορινθίους 3:18 στη «μεταμόρφωση των πιστών» μέσω του «βλέποντας στον καθρέφτη τη δόξα του Κυρίου» έγινε η θεολογική βάση για να θεωρηθεί η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ως καταλύτης , όσον αφορά τις διαδικασίες που οδηγούν τους πιστούς στη γνώση του Θεού (1).

Ο θνητός άνθρωπος συναντά τον αθάνατο Θεό προς ανακούφιση ψυχής στο όρος Θαβώρ, και η επερχόμενη σταύρωση τού Κυρίου πλέον λαμβάνει την έννοια  ενός παροδικού μαρτυρίου, αφού η Ανάσταση   και  Ανάληψή Του στους Ουρανούς επιβεβαιώνονται από την  Πατρική παρουσία.


                                                       Έργο του Alexandr Ivanov, 1824

Αυτόν να ακούτε… εντός σας , να τον διαχωρίζετε από τη διαβολή… Αυτού ακούετε.. μέσω του Ευαγγελίου Του. Δεν είναι  Νόμος κομμένος και ραμμένος  προς το ανθρώπινο συμφέρον, είναι ατόφιος ο θείος λόγος, ενσαρκωμένος εντός   εξαγνισμένου και αναμάρτητου ανθρώπου. Την Αγία Τριάδα, (Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα) , ομοούσιο και αδιαίρετο   αντίκρυσαν οι μαθητές του Κυρίου σε όλη της την δόξα, καθώς  είχε επικαθήσει επί του προσώπου του Κυρίου μας και φώτιζε τα ενδύματά Του.

Τους πρώτους καρπούς από γαίης ας προσφέρουμε στον Κύριό μας, και αυτοί δεν είναι μόνο η σταφυλή από τους αμπελώνες της γενναιόδωρης γης, αλλά οι πρώτοι καρποί που έχουν ωριμάσει εντός του εσωτερικού μας αμπελώνα, που γεωργός είναι ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Κυρίου μας.

Δεν φθάνει απλά  να αποδεχόμαστε τον λόγο του Ευαγγελίου, αλλά να είναι καθημερινά οδηγός στις πράξεις μας, με αγάπη προς  τον Θεό και τον συνάνθρωπο.  Χρειάζεται  με το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα μας,  να οδεύσουμε προς το κατ΄ ομοίωση με τον Θεό και Πατέρα μας. Αυτή η άθληση απαιτεί διαρκεί εγρήγορση, προσευχή, εκκλησιασμό, μελέτη, μεγάλη ταπείνωση, εγκράτεια των τροφών και των παθών,  και συνεχή αγαθοεργία προς τον πλησίον, με πολλή αγάπη , υπομονή , πραότητα και μακροθυμία.  Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν κατά Θεόν τέλειο κόσμο, αλλά διαμένουμε μεταξύ θηρίων, εκτός Παραδείσου. Κι όμως! Η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος λαμπρύνει το διάβα μας, αναπτερώνει την πίστη και την ελπίδα μας, γεμίζει την καρδιά μας με αγάπη, και ενδυναμώνει την προσωπική μας μεταμόρφωση.

Απολυτίκιον, Ήχος Βαρύς.

Μετεμορφώθης εν των όρει Χριστέ ο Θεός,

Δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ηδύναντο

Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φως σου το αΐδιον

Πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

 Πηγή:

1. Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Βικιπαίδεια


 Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5-8-2024



 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου