Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Τι ζητά ο "γαμπρός" για να μείνει μόνιμα στη Βαλύρα!

                    

                                                  Φωτό: κ. Στασινός Αθ. Μπόβης στο FB

Όπως κάθε τοπική κοινότητα στην Ελλάδα, παρομοίως και η Βαλύρα, έχει τις ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες της, που χρήζουν άμεσης επέμβασης τόσο από τον Δήμο Μεσσήνης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βαλύρας,  και τους Συλλόγους του χωριού, όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την αμέριστη συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας της όμορφης  γενέτειράς μας, καθώς και όλων των κατοίκων της.

 Ως αποτέλεσμα της συνεχούς επαφής και επικοινωνίας μας τόσο με την Τοπική Κοινότητα Βαλύρας  , όσο και με  τους συγχωριανούς μας, προέκυψε μία  λίστα προβλημάτων που επιμένουν γιατί ακόμη δεν έχουν τύχει επιτυχούς επέμβασης. Θεωρώντας ότι αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να  δουν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να κατανοηθεί η σημαντικότητά  τους, ώστε να δρομολογηθεί στο σύντομο μέλλον η επίλυσή τους, τα  αναφέρουμε στους  προτεινόμενους στόχους επέμβασης που ακολουθούν.

Βεβαίως, τόσο το Ελληνικό Κράτος όσο και ο Δήμος  Μεσσήνης,  δεν κρατούν το μαγικό ραβδάκι που μόνο να το κουνήσουν χρειάζεται για να δει μια άσπρη ημέρα η Βαλύρα μας. Αξιοποιώντας τις οικονομικές δυνατότητες και/ή ευκαιρίες που υπάρχουν, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα, μπορούν κάλλιστα να δώσουν μία μεγάλη  ευκαιρία και  στο χωριό μας για τη βελτίωση της υποδομής του,  και κατ΄ επέκταση της ζωής των κατοίκων, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων που έχουν ήδη δημιουργήσει οικογένειες ή σκέπτονται να  ζήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους  στη Βαλύρα.

Αρκετοί από  τους νέους οικογενειάρχες, λειτουργούν επιτυχώς τις ιδιωτικές τους επιχειρήσεις στο όμορφο χωριό μας . Η ζωή στην  πρωτεύουσα έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτη και η υπογεννητικότητα μαστίζει το γένος μας. Η Βαλύρα είναι ένας ευλογημένος προορισμός για δημιουργία οικογένειας, αρκεί να ληφθούν υπόψη ορισμένες βασικές  προϋποθέσεις, που θα βελτιώσουν σημαντικά την υποδομή του περιβάλλοντος,  τυγχάνοντας άμεσης επέμβασης.

Προτεινόμενοι στόχοι επέμβασης:

1. Με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση,   την επέμβαση του Δήμου Μεσσήνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χρειάζεται να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι που παρουσιάζουν πρόβλημα εντός της Κοινότητας Βαλύρας. Ο κ. Κώστας Παν. Παπαγεωργίου  προσθέτει ότι τα πεζοδρόμια  χρειάζονται συντήρηση.

2. Το μπάζωμα στα χαντάκια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο χωριό, ιδίως στη συνοικία του Αγίου Νικολάου που τον Χειμώνα πλημμυρίζει από τα όμβρια ύδατα του Μπιζανίου,  τα οποία κατέρχονται με ορμή. Ο κ. Αχιλλέας Μπατάλιας, όσο αθάνατος και αν είναι ως Αχιλλέας, δεν δύναται να βρίσκεται σε επιφυλακή για να απεγκλωβίζει γέροντες μέσα από πλημμυρισμένα σπίτια, με ύψος ύδατος ενός και άνω μέτρου. Με υπόγειους σωλήνες, τα ορμητικά νερά πρέπει να  εκτονώνονται στο ποτάμι της Μαυροζούμενας.

3.Το Δημοτικό Σχολείο παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη του, επίσης στο προαύλιο και δεν διαθέτει υπόστεγο για την προφύλαξη των παιδιών από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Ο κ. Ιωάννης Φοίβος Μπόβης επισημαίνει ότι δεν πληρεί τον πολεοδομικό κανονισμό το πέτρινο 100 ετών κτίριο του σχολείου...κανένας δεν έχει υπογράψει από τον Δήμο Μεσσήνης.  Ο κ. Δήμαρχος Μεσσήνης με το Συμβούλιό του, όπως εξασφάλισε επιδότηση και αποκατέστησε επιτυχώς ένα  νηπιαγωγείο στη Μεσσήνη το έτος 2023, αντίστοιχα θα μπορούσε, με τη συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου  μας, να υποβάλλει ανάλογη πρόταση για επιδότηση.

4. Η παιδική χαρά χρειάζεται άμεσα  συντήρηση και τοποθέτηση χλωροτάπητα στον περιβάλλοντα χώρο.

5. Το πράσινο, σε καίρια σημεία του χωριού, παράλληλα με τη συνεχή φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού, εκ μέρους του συνεργείου του αντιδημάρχου Μεσσήνης, υπεύθυνου για την καθαριότητα και τη συντήρηση του πράσινου σε όλον τον Δήμο μας, χρειάζεται  να  ληφθεί σοβαρά υπόψη.  Τις προτάσεις της παρουσίασε και συζήτησε με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Τσιλίκα και τον Αντιπρόεδρο  κ. Κώστα Θ. Καυκούλα, η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η φιλόλογος και μεγάλη εθελόντρια του χωριού μας.

6. Σε ένα από τα ρέματα της Βαλύρας (ρέμα Μπαλάνη) , που χρήζει, λόγω επικινδυνότητας, άμεσης επέμβασης, διευρύνθηκε ο δρόμος και έπεσε άσφαλτος, επίσης κόπηκαν τα καλάμια και καθαρίστηκε εξωτερικά ο χώρος, κατά μήκος σε 60 μέτρα, κατά την προηγούμενη τετραετία . Το έργο αυτό για να ολοκληρωθεί χρειάζεται να καθαριστεί το ρέμα υπογείως ώστε να φεύγουν τα  υπόγεια ύδατα , γιατί σκεπάζουν τον δρόμο (δεν γνωρίζουμε αν ήδη έχει καθαριστεί αυτό το ρέμα) . Είναι επικίνδυνο το σημείο αυτό επάνω στη στροφή , και μπορεί να προκαλέσει δυστυχήματα. Επίσης, χρειάζεται να μπει μπάρα προστασίας και σηματοδότης γιατί δεν υπάρχει ορατότητα σε αυτό το σημείο, όπως έχει προτείνει ο κ. Σταύρος Μακρής, πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας.

7. Στη γέφυρα της Βαλύρας χρειάζεται να τοποθετηθεί εσωτερικά προστατευτικό κιγκλίδωμα, γιατί τα τσιμεντένια κάγκελα είναι πολύ χαμηλά και κινδυνεύουν τα παιδιά, οι γέροντες και τα ζώα που τη διαβαίνουν, πέραν των οδηγών που από απροσεξία πολλά μπορούν να συμβούν, άλλωστε στη συγκεκριμένη γέφυρα έχουμε κατά καιρούς θρηνήσει θύματα, λέγει ο κ. Σταύρος Μακρής.

8. Με δήμαρχο τον κ. Γιώργο Η. Αθανασόπουλο ξεκίνησε το μεγάλο έργο του αγωγού ύδρευσης για τα αγροκτήματα της Βαλύρας, που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Ιθώμης. Αντλώντας νερό από την υπάρχουσα δεξαμενή που βρίσκεται στην Ιθώμη, το δίκτυο σταδιακά διευρύνεται και ήδη έχει φθάσει μέχρι τα κτήματα στην περιοχή που λέγεται η βρύση του Τσαγκάρη, εκεί που έχει το αγρόκτημά του ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου. Είναι σημαντικό έργο  το οποίο χρειάζεται  άμεσα να ολοκληρωθεί  , γιατί θα δώσει τη δυνατότητα για καλλιέργεια στα κτήματα της Βαλύρας, που έχουν ρημάξει λόγω έλλειψης ύδρευσης.

 9. Τα ρέματα της Βαλύρας χρήζουν άμεσης επέμβασης από την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης. Αυτά είναι το ρέμα του Αγίου Δημητρίου, του Παπά, το ρέμα πριν από το Βενζινάδικο του κ. Κώστα Γεωργακόπουλου, και ιδίως το ρέμα Καραμπάτσου. Δεν υπάρχει ορατότητα και η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη, υποστηρίζει ο κ. Σταύρος Μακρής.

 10. Στη Βαλύρα έχει διαθέσει ο Δήμος Μεσσήνης 52 κάδους απορριμμάτων. Οι 12 εξ αυτών χρειάζονται άμεσα επισκευή ή αλλαγή, γιατί δεν έχουν σκεπάσματα. Επίσης, οι κάδοι χρήζουν απολύμανσης. Ιδίως ο κάδος του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας, που είναι βρώμικος και χωρίς καπάκι πρέπει να φροντιστεί από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και /ή να αντικατασταθεί από έναν άλλο σε καλή κατάσταση κάδο άμεσα (δεν γνωρίζουμε αν αυτό το θέμα έχει ήδη τακτοποιηθεί).

11.Ο Αστέρας Βαλύρας περιμένει την ασφαλτόστρωση του δρόμου των 270 μ. στο γήπεδο Μαρακανά και τη λειτουργία του χώρου για το μπάσκετ και τένις. Οι  αθλητές της Βαλύρας αγαπούν το γήπεδο Μαρακανά και συχνάζουν σε αυτό, το οποίο θεωρούν ως μοναδικό στολίδι του χωριού μας.  

12. Απέναντι από το παλιό Δημαρχείο Ιθώμης στη Βαλύρα, ανέφερε ο κ. Σταύρος Μακρής, υπάρχει ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων με σιδηροκατασκευή από την εποχή της Δημαρχίας του κ. Κώστα Γεωργακόπουλου. Ο χώρος αυτός χρειάζεται να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο.  

13.Το ποτάμι της Βαλύρας κατεβάζει μαύρα δηλητηριασμένα νερά από ψηλά  τον Χειμώνα, που σημαίνει ότι από κάποια βιομηχανική δραστηριότητα προέρχονται, είπε ο κ. Μακρής. Ο ίδιος πέρυσι ανακίνησε το συγκεκριμένο θέμα, με την αμέριστη συμπαράσταση της κα Λυμπεροπούλου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και τον τύπο στην Καλαμάτα. Σταμάτησε αυτή η ανεπίτρεπτη και άκρως καταστροφική δραστηριότητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα…δυστυχώς συνεχίζεται. Ο κ. Μακρής  επισήμανε ότι τόσο ο κ. Χαραλαμπόπουλος με το ελαιοτριβείο του δίπλα στο ποτάμι και ο κ. Μπάκας με τα απόβλητα του ελαιοτριβείου του σε κανάλι της αρδευτικής περιοχής στο Παρασπόρι, μολύνουν τη  γη της Βαλύρας. Φέτος ο κ. Μπάκας μετέφερε  τη λάσπη του ελαιοτριβείου του στο πυρηνελαιουργείο της Βιομηχανικής ζώνης στον Μελιγαλά, μας ενημέρωσε ο κ. Χρηστός Παν. Παπαγεωργίου.  Αυτή είναι μία κίνηση καλής θελήσεως προς το περιβάλλον της Βαλύρας, αλλά κατά πόσον η Βιομηχανική ζώνη Μελιγαλά επιβαρύνει τον ποταμό της Μαυροζούμενας είναι θέμα υπό εξέταση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

14. Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, όπως διανοίχτηκαν οι δρόμοι επιτυχώς στον κάμπο της Βαλύρας και στρώθηκαν με στουρνάρι, το ίδιο χρειάζεται να πραγματοποιήσει η Περιφέρεια και στους πρόποδες της Ιθώμης, στη Βαλύρα. Να καθαριστούν οι δρόμοι προς το βουνό, προς το παλιό χοιροστάσιο, προς τις Τούρλες, προς την Αγία Παρασκευή και τον Προφήτη Ηλία, που τους φρόντιζαν με τις αξίνες τους αγόγγυστα και τους διατηρούσαν καθαρούς οι αείμνηστοι παππούδες μας (δεν γνωρίζουμε αν αυτό το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί).

15. Το υδρευτικό σύστημα της Βαλύρας παρουσιάζει εικόνα άκρως προβληματική…παλιές σωληνώσεις που  σπάζουν τακτικά, η δεξαμενή ύδατος  των 990 κυβικών που κτίστηκε επί Δημαρχίας του κ. Κώστα  Γεωργακόπουλου δεν  τυγχάνει  της  ανάλογης συντήρησης, το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση, κατ΄ επέκταση ούτε για μαγείρεμα. Επίσης,  υπάρχει   πρόβλημα με τον παλιό αγωγό που ξεκινά από την πηγή του Αγίου Φλώρου και καταλήγει στο Βενζινάδικο του κ. Κώστα Γεωργακόπουλου, προς τη γέφυρα της Βαλύρας. Η συχνότητα των προβλημάτων που παρουσιάζει αυτός ο αγωγός, λόγω της πίεσης του νερού, και τα συνεχή έξοδα συντήρησής του, παράλληλα με την ακαταλληλότητα του νερού, καθιστούν εμφανές ότι πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί .

16. Το 1,5 στρεμμάτων ιστορικό Μπεζεστένι στη Βαλύρα καθαρίστηκε επί αντιδημαρχίας τού κ. Δημήτρη Γαλιάτσου και αναμένεται όπως  αξιοποιηθεί καταλλήλως, εντασσόμενο  σε ανάλογο πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης.

17.Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου  συντηρείται από την εθελοντική ομάδα του χωριού. Όμως, όπως έχει ανακοινώσει ο εφημέριος μας κ. Ιωάννης Φωτεινός, οι χώροι ταφής δεν επαρκούν πλέον και χρειάζεται άμεση επέκταση   το νεκροταφείο για να καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες των  οικογενειών της Βαλύρας, που ψάχνουν για  τάφο των δικών τους την τελευταία στιγμή.

18. Οι Σύλλογοι, και ιδιαιτέρως ο Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας, χρειάζεται να καθιερώσει ομιλίες και επιμορφωτικά σεμινάρια για τις γυναίκες του χωριού, με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και διατήρηση των τοπικών μας παραδόσεων. Επίσης, η λειτουργία μίας χορωδίας κι ενός μικτού μουσικού σχήματος λείπουν από το χωριό μας.

19.Ο μακαριστός πατήρ Κώστας Σφήκας ονειρευόταν μία λέσχη γερόντων κι ένα αρχονταρίκι στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου….ο Παντοδύναμος Θεός, συν τω χρόνω, θα δείξει!

20. Τα γεφύρια της Βαλύρας, η οικία   Παπασαραντόπουλου που διέμενε ο Τζαφέρ Αγάς, τα ρημαγμένα ξωκκλήσια μας της Βαλτοκκλησιάς, του Αγίου Πέτρου, Αγίας Παρασκευής και προφήτου Ηλιού και ιδίως ο μεγάλος θησαυρός της Βαλύρας, ο Άγιος Βλάσιος, είθε σε αυτή τη ζωή μας να τύχουν   νέου    εγκαινιασμού, μαζί με ένα λαογραφικό μουσείο στο χωριό μας!

21. Επίσης τα αδέσποτα ζώα , η πυρασφάλεια και η γενική ασφάλεια του χωριού από κλοπές,  είναι θέματα σημαντικά που δεν έχουν τύχει ακόμη ουσιαστικής επέμβασης.

 Ο «γαμπρός», για να μείνει μόνιμα στη Βαλύρα, ζητά τη συγκεκριμένη προίκα που  παρουσιάσαμε  σε αυτή μας την ανάρτηση, και είναι κρίμα να τον χάσουμε!

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/7/2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου