Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Νέα ζωή στο ιστορικό Σχολείο-Κοινοταρχείο του Αριοχωρίου Μεσσηνίας

                        

                    
                     Το ιστορικό Σχολείο-Κοινοταρχείο Αριοχωρίου. Φωτό: κα Τίνα Πετρουλάκη


Εννέα μικροί «πλανήτες» προσγειώθηκαν στα σκαλοπάτια του ιστορικού Σχολείου-Κοινοταρχείου του Αριοχωρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα Ορθοφωνίας και Θεάτρου,  από την καθηγήτρια Ορθοφωνίας και Γλωσσολόγο κα Αυγουστίνα Πετρουλάκη, τη μεγάλη εθελόντρια της Μεσσηνίας, αφού η δράση τής ευλογημένης αυτής ψυχής ξεπερνά τα όρια του όμορφου χωριού του συζύγου της.

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα μαθήματα παιδιών και ενηλίκων στο παλιό Δημαρχείο Ιθώμης στην Κοινότητα της Βαλύρας, τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είδαμε την κα Τίνα Πετρουλάκη να αναπαύεται στην ξαπλώστρα της στην γαλαζόχρυση παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη. Συναισθανόμενη τις ανάγκες των παιδιών του αγαπημένου της Αριοχωρίου, φόρεσε τη διδακτική της φορεσιά, και ως μέλισσα συγκέντρωσε εννέα μικρά ταλέντα γύρω της, για να μεταδώσει γενναιόδωρα το μέλι της γνώσης.




Η Θεατρική Ομάδα Παιδιών και Ενηλίκων Βαλύρας με τη δασκάλα τους.
Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου


Ενθουσιασμένα τα μικρά αστέρια, παρακολουθούν με ενδιαφέρον κάθε Δευτέρα και Τρίτη τα καλοκαιρινά τους μαθήματα , στα σκαλοπάτια του Κοινοταρχείου, αν και θα τους άξιζε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του το όμορφο πέτρινο κτίριο και να δεχτεί παιδιά και ενήλικες, να αποκτήσει νέα ζωή και να μην χρησιμοποιείται  κατ΄εξαίρεση  στις εκλογές.

Ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας του Αριοχωρίου θα λάβουν  υπόψη τους αυτή τη δυναμική προσέλευση των παιδιών, δεδομένου ότι έπονται και οι ενήλικες!

Είναι σπουδαία υπόθεση, όσον αφορά την ψυχοπνευματική εξέλιξη του ανθρώπου, να φθάσει στο έννομο της ηλικίας όπου πλέον συνειδητά δύναται να προσφέρει εθελοντικά. Τούτος ο γλυκύς πνευματικός καρπός του Παραδείσου, που ονομάζεται Τίνα Πετρουλάκη, είναι έτοιμος προς βρώσιν, όσοι πιστοί προσέλθετε!

Ας δούμε  πώς βίωσε  την πρώτη,  τόσο ενδιαφέρουσα εμπειρία, στο αγαπημένο της  Αριοχώρι,  η κα Πετρουλάκη:

                                  
                                                              Mrs  Tina Petroulaki στο FB


-Το πρώτο μας μάθημα, στα σκαλιά του σχολείου του χωριού ήταν, τέλειο!

Ξεκινήσαμε με οκτώ ταλεντάκια, τα δύο μικρά μας στη μέση του μαθήματος μας άκουγαν παίζοντας γύρω μας, γελάσαμε πολύ, κάναμε ασκήσεις ορθοφωνίας, παντομίμα και κανένας δεν ήθελε να σταματήσει...λίγο πριν το τέλος ήρθε και το ένατο ταλέντο.

Μας άρεσε τόσο, που είπαμε από την ερχόμενη εβδομάδα να κάνουμε το μάθημα δύο φορές, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις οκτώ!

Θα αρχίσει και το τμήμα ενηλίκων!

Ο χώρος αποδείχτηκε εξαιρετικός!

Κοίταζα την κλειστή πόρτα του σχολείου και σκεφτόμουν, πόσα παιδιά , στο παρελθόν, είχαν γελάσει, διδαχθεί σε αυτό. ….

Αν έχετε μια όμορφη ιστορία από το σχολείο, από τότε που λειτουργούσε, στείλτε την σε εμάς να δημιουργήσουμε όλοι μαζί , μια αναμνηστική βραδιά !

Κρίμα, που τόσο όμορφα κτίρια δεν χρησιμοποιούνται, παρά μόνο στις εκλογές...

Εύχομαι σύντομα , να βλέπουμε καθημερινά τα όμορφα παράθυρα και την πόρτα ανοιχτά, να ξεχειλίζουν παιδικές φωνές και να ξαναλειτουργήσει και το Κοινοταρχείο...  

Το θεατρικό παιγνίδι είναι επίσης μέρος της παιδικής θεραπείας για τους  παιδοψυχολόγους-θεραπευτές. Δεν διδάσκει απλά, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα για προσωπική έκφραση και εκτόνωση καταπιεσμένων συναισθημάτων, βλαβερών για την ψυχική υγεία του παιδιού, παράλληλα βοηθά τη σκέψη να βρει θετικές λύσεις στα προβλήματα που  απασχολούν το παιδί , και να μεθοδεύσει επιτυχώς την επίλυσή τους. Η ορθοφωνία ενισχύει τις  ακουστικές αντιληπτικές ικανότητες και εκφοράς του προφορικού λόγου, χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας, αίσθηση δειλίας και κοινωνικής  απόσυρσης. Η προσέγγιση της κας Πετρουλάκη έχει  έναν ομαδικό χαρακτήρα , όπου  αναδεικνύονται οι κοινωνικές δεξιότητες των μελών της ομάδας,  παράλληλα με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων κάθε μέλους χωριστά. Η άκρως  φιλική και γελαστή δασκάλα είναι αδύνατον να μη μεταδώσει τη θετική της διάθεση και ενέργεια στους εκλεκτούς μαθητές της!

Η κα Πετρουλάκη επισημαίνει το εξής:

- Στα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, πάντα περιλαμβάνουμε, ασκήσεις γέλιου.

Πόσο έχουμε ξέχασει να γελάμε; με τι γελάμε;

Κάποτε μαζευόμασταν παρέες και λέγαμε ανέκδοτα...γελάγαμε όλοι μαζί....

Τώρα πια, μόνοι με κάποιο , διαδικτυακό même....

Να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους, με τους οποίους, μπορούμε να γελάμε αβίαστα...Είναι υγεία !

Να γελάμε πάντα, ειδικά με τα παιδιά μας!

Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει», Paulo Coelho.

Η προσέλευση των ενηλίκων αναμένεται και θα είναι πραγματική ευτυχία να συμμετάσχουν στα μαθήματα και οι γονείς των παιδιών, αφού αυτό θα τους δώσει  τη δυνατότητα απόκτησης πολύτιμης γνώσης, διατήρησης και  γενίκευσης της   μάθησης  κατ΄ οίκον,  με τη  συμμετοχή των παιδιών τους σε ευχάριστες , εκτονωτικές ασκήσεις  θεατρικού παιχνιδιού.

Το έτος 1991, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, ήρθε και με βρήκε στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στην Αθήνα που εργαζόμουν, για να του δώσω μία συνέντευξη για τη σημασία του γέλιου στη ζωή μας. Μετά από όσα άκουσε, ο επιμελής δημοσιογράφος, συμπέρανε ότι το γέλιο είναι καλύτερο από μία σόδα και αυτός τελικά ήταν ο τίτλος του άρθρου του. Ειλικρινά, πόσο άνοστη και δυσκολοχώνευτη είναι η ζωή μας χωρίς την αγάπη, συντροφιά και το αυθόρμητο γέλιο που ενώνει τα μέλη μίας μικρής κοινωνίας; Πόσο όμορφα ήταν στα παιδικά μας χρόνια, όταν  καθόμασταν στα πεζούλια της γειτονιάς και κάτω από τα βαθύσκιωτα δένδρα , μοιραζόμασταν όμορφες ιστορίες και γελούσαμε μέσα από το βάθος της καρδιάς μας…. Είναι εγγύηση ότι όσοι θα συμμετάσχουν στα μαθήματα της κας Τίνας Πετρουλάκη θα αισθανθούν ψυχοσωματική ευεξία!



Η κα Τίνα Πετρουλάκη στο κέντρο με τον κ. Παντελή Καράμπελα, 
Σύμβουλο της Κοινότητας Αριοχωρίου, αριστερά και δεξιά οι κυρίες Ξανθή και Διονυσία Κολλάτου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άμμου.


Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η συναισθηματική νοημοσύνη και ο εθελοντισμός θα κοσμήσουν με ακτίδες ιλαρού φωτός αυτή την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο το  γραφικό Αριοχώρι, όπου, ο δραστήριος κ. Παντελής Καράμπελας με την άξια κα Τίνα Πετρουλάκη, δίνουν καθημερινά ανιδιοτελώς ,  σε εθελοντική βάση, τον τίμιο  αγώνα τους!

Καλή επιτυχία στους στόχους σας αγαπημένα μικρά μας ταλέντα και συμπατριώτες μας, στο όμορφο Αριοχώρι!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Τίνα Πετρουλάκη, καθηγήτρια Ορθοφωνίας, Γλωσσολόγο και ειδικό του Θεάτρου, ηγετικό στέλεχος της Εθελοντικής Ομάδας Αριοχωρίου, για την ενημέρωση και το φωτογραφικό υλικό, μέσα από τη σελίδα της στο Fb.

 

Ο Θεός μεθ΄ ημών,

 

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

 13-7-2024

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου