Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η Εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου: Σύμβολο Προστασίας και Θείας Δίκης

                         

                                To θαύμα της Εσθήτος της Θεοτόκου στο Βυζάντιο το έτος  860.

                                                                     Φωτό: Greek Press  

Τη μνήμη της κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της  Υπεραγίας Θεοτόκου  εορτάζει η Εκκλησία  μας σήμερα,  2 Ιουλίου 2024. 

Οι θεοσεβείς γέροντες αγρότες, στη Βαλύρα των δεκαετιών 1950-1960, τιμούσαν τη μεγάλη αυτή εορτή και δεν εργάζονταν στα κτήματά τους. Η λαϊκή παράδοση λέγει ότι όποιος αγρότης δεν τιμήσει αυτή την ημέρα την Παναγία, κινδυνεύει να του καούν τα σπαρτά και να βουλιάξει το αλώνι του. Την Παναγία των Βλαχερνών αποκαλούσαν οι παλιοί Καψοδεματούσα, Καψοχεροβολού, Καψαλωνού και Βουλιάχτρα.

Στους πιστούς δεν κατέρχεται   ως θεία δίκη η Εσθήτα της Θεοτόκου, αντιθέτως βιώνεται ως μεγάλη προστασία και θερμή αγκαλιά, που τυλίγει με αγάπη και ανακουφίζει τον πάσχοντα και /ή εκείνον που την  επικαλείται με ταπεινότητα και ευλάβεια.

Η ιστορία της Τιμίας Εσθήτος , εν συντομία , έχει ως εξής:

Στο ναό των Βλαχερνών, που είχε κτίσει η βασίλισσα Πουλχερία, κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου και σύζυγος του αυτοκράτορα Μαρκιανού (451 – 457 μ.Χ.), είχαν κατατεθεί τα σπάργανα (εντάφια) της Θεοτόκου, τα όποια είχαν σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβενάλιο.

Όταν  ήταν αυτοκράτορας ο Λέων Α’ ο Θράξ (457 – 474 μ.Χ.), οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος έφεραν από τα Ιεροσόλυμα και την Τιμία Εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο αυτοκράτορας    την παρέλαβε με τιμές και την κατέθεσε στο ναό των Βλαχερνών, μέσα σε χρυσή λάρνακα (1).

Πολλά και θαυμαστά αναφέρονται στην  Εσθήτα της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια του Ρωσικού πολέμου ενάντια στο Βυζάντιο, το έτος 860,  ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως άπλωσε την Εσθήτα της Παναγίας επάνω στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη θύελλα και να καταστραφεί ο Ρωσικός στόλος (2).

Οι ευαισθητοποιημένες και συντονισμένες θεϊκά γιαγιάδες μας στη Βαλύρα, έλεγαν ότι η Παναγία Βουλκανιώτισσα, της ομωνύμου Ιεράς Μονής Βουλκάνου στην Ιθώμη, τις επισκεπτόταν το βράδυ της παραμονής της εορτής της Τιμίας Εσθήτος, τυλιγμένη στην ερυθρά Εσθήτα της και τις ευλογούσε επάνω  στο προσκέφαλό τους.

Είθε η χάρη  της  θαυματουργής Εσθήτος της Παναγίας μας να φωτίζει και συντροφεύει όλους όσους τιμούν με κατάνυξη ψυχής τη μνήμη της κατάθεσής της.

Ἀπολυτίκιον (1)

Ἦχος πλ. δ’.

Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα, ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος, διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Πηγές:

1. Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της  Θεοτόκου στο Saint.gr

2. Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Sansimera.gr.

O Θεός μεθ΄ ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2-7-2024

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου