Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η Βαλύρα τιμά τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας

 


Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Βαλύρας. Φωτό: κ. Κώστας Θ. Καυκούλας



Στις 18 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αθανασίου Αλεξανδρείας και Κυρίλλου και η Βαλύρα σύσσωμη εορτάζει πανηγυρικά τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο.
Στη σελίδα Νότα Νότα στο Fb, διαβάσαμε το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Αθανασίου, του μέγα προστάτου της όμορφης γενέτειράς μας, όπου αναρτήθηκαν σχετικές φωτογραφίες εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, που επίσης περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο:
Θρησκευτική Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου Βαλύρας:

Τετάρτη 17/1/2024 18:00 Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία.
Πέμπτη 18/1 /2024 07:00 Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ. Ευστάθιου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου.
Φωτό: κ. Κώστας Θ. Καυκούλας

Είθε ο Παντοδύναμος Θεός να δίνει δύναμη στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιο, που παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του, θα λαμπρύνει με την παρουσία του τον θρησκευτικό πανηγυρισμό και θα ευλογήσει το χριστώνυμο πλήθος της Βαλύρας, και των επισκεπτών μας. Ο Ελεήμων Θεός να αυξάνει τις αντοχές του σεπτού πατρός μας Ιωάννου Φωτεινού και όλων των εκ Βαλύρας ορμώμενων ιερέων μας στη Μεσσηνία, καθώς και του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

Φωτό: e-evros

Η ευχή του Αγίου Αθανασίου , όπως αναγράφεται στις παλιές τοιχογραφίες είναι η ακόλουθη:
"Πάλιν και πολλάκις Σοι προσπίπτομεν και Σού δεόμεθα, αγαθέ και φιλάνθρωπε, όπως επιβλέψας επί την δέησιν ημών, καθαρίσης ημών τας ψυχάς και τα σώματα από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος".
Ο Άγιος Αθανάσιος, είθε να φωτίζει τους πανταχού πιστούς Έλληνες Ορθοδόξους , που τιμούν με ευλάβεια τη μνήμη του.
Ο Μέγας διδάσκαλος, ο θεοφώτιστος Αθανάσιος, ο οποίος μας άφησε σπουδαία θεολογικά έργα , επίσης συνέγραψε τον βίο του Αγίου Αντωνίου, του καθηγητού της Ερήμου, κρατεί στην εικόνα του ανοιχτό ειλητάριο όπου αναγράφεται:
'Άξιον και δίκαιον σε υμνείν, σε ευλογείν, σε αινείν, σε ευχαριστείν, σε προσκυνείν εν παντί τόπω.
Που σημαίνει Κύριε να σε υμνεί, ευλογεί , αινεί , ευχαριστεί και προσκυνεί ο πιστός σε κάθε τόπο. Αυτή είναι η προτροπή του προστάτου Αγίου μας, ως στόχος και της δικής μας πνευματικής ζωής, που στην ιερά κολυμβήθρα του ιερού ναού Του στη Βαλύρα αναδυθήκαμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, συσταυρωμένοι με τον Κοσμοσωτήρα μας Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
Φωτό: Wikipedia


Απολυτίκιο Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου. Ήχος γ΄.

"Έργοις λάμψαντες Ορθοδοξίας, πάσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε, τη ευσεβεία τα πάντα πλουτίσαντες, την Εκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, αξίως εύρατε, Χριστόν τον Θεόν ημών, δωρούμενον πάσι το μέγα έλεος".

Χρόνια σας Πολλά.

Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
17/1/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου