Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου στη Βαλύρα

                                           

                                      Η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αθανασίου  

                                                               


Ανταπόκριση: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια ψυχής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, και η  λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου της Βαλύρας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, σήμερα 18η Ιανουαρίου, 2024.

  Γράφει ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, σε σχετική ανάρτηση στη δημοφιλή σελίδα του στο fb:


"Ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Βαλυραίος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και  Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιος Σπηλιώτης μετέβη την κυριώνυμη ημέρα στη γενέτειρά του, τη Βαλύρα Ιθώμης-Μεσσήνης, όπου χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ενοριακό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Στην ομιλία που απηύθυνε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο σεπτός Βαλυραίος ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμώμενου Αγίου, ο οποίος κατά τα 45 χρόνια της αρχιερατείας του υπήρξε, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο "στύλος της Εκκλησίας" και ο κατ’ εξοχήν "πατήρ της Ορθοδοξίας". "Παρά, δε, την εξορία και τις διώξεις που υπέστη έμεινε άκαμπτος στην Πίστη του", σημείωσε ο κ. κ. Ευστάθιος Σπηλιώτης.
Ολοκληρώνοντας, ο σεβασμιώτατος ευχήθηκε, ο Άγιος Αθανάσιος, ως πολιούχος της Βαλύρας, "να ευλογεί και να προστατεύει τους ευλαβείς κατοίκους της περιοχής.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία της Βαλύρας, προπορευομένων των ιερών λαβάρων και της φιλαρμονικής του Δήμου Μεσσήνης.

                                         Άνοιξαν οι ουρανοί στον Άγιο Αθανάσιο!

Τη γιορτή του πολιούχου μας Αγίου Αθανασίου στη Βαλύρα, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ Ευστάθιος Σπηλιώτης, ο σεπτός ιερέας της Ενορίας της Βαλύρας κ. Ιωάννης Φωτεινός (σ.σ. του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το εν γένει άψογο τελετουργικό με το εκκλησιαστικό μας συμβούλιο), και δεκάδες Μεσσήνιοι κληρικοί.


       Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, 

                                στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας 

Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, η Καλαματιανή αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής κα. Μαρία Οικονομάκου, ο εορτάζων δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Βαλυραίος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Τάσος Ηλιόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος , οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης κ.κ. Ηλίας Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Μπεσσής, και ο Ιθωμίτης οικονομολόγος Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ιθώμης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης κ. Κώστας Γεωργακόπουλος.



Ο κ. Δημήτρης Στ. Τσιλίκας, νέος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και νυν πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, παρέθεσε ευγενώς δεξίωση στους προσκεκλημένους στο "Cafe Agora", στην πλατεία της Βαλύρας, με τον στενό συνεργάτη του, σύμβουλο της   Κοινότητας Βαλύρας, κ. Κώστα Θ. Καυκούλα. 



Εκατοντάδες πιστοί παρευρέθησαν στη θρησκευτική πανήγυρι από τη Βαλύρα και τα γειτονικά χωριά της Ιθώμης, καθώς  και των Δήμων Σπάρτης, Μεσσήνης, Μελιγαλά, Οιχαλίας, και Καλαμάτας”.


                     Πανηγυρικός εορτασμός Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, 2024

Όσοι βρισκόμαστε εκτός Βαλύρας, νοερά και με κατάνυξη ψυχής,  συμμετείχαμε  μέσω του διαδικτύου στον μεγάλο εορτασμό της γενέτειράς μας. Ευχόμαστε ο Άγιος Αθανάσιος, ο μέγας θαυματουργός και διδάσκαλος, που η χάρη του μάς συνοδεύει στα πέρατα της γης, να χαρίζει θεία φώτιση και διάκριση στις δυσκολίες του βίου μας, υγεία και αγαθή πορεία στις πνευματικές αναζητήσεις όλων μας.


                                        Η Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης

Θερμές ευχαριστίες στον συνεργάτη και συμπατριώτη μας κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, που μας  κρατά κατάλληλα ενήμερους , διευρύνοντας την ψυχική μας σύνδεση με την όμορφη Βαλύρα μας.

Χρόνια Πολλά!


Ο Θεός  μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

18/1/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου