Την 3η Απριλίου 2011, στην εκδήλωση γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι, είχε ανατεθεί η ομιλία του πανηγυρικού της ημέρας στον μαθηματικό και λογοτέχνη κ. Θεόδωρο Χαρ. Σταυριανόπουλο. Ως γνωστόν τότε, είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Δεν θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό νόημα η ομιλία του ευαίσθητου και ακριβοδίκαιου καλού Έλληνα πατριώτη και λογοτέχνη, αν πρωτίστως η ίδια η ψυχή του δεν ζωντάνευε εμπρός του τον ήρωα της Επαναστάσεως του 1821, και δεν συνομιλούσε το δημιουργικό πνεύμα του μαζί του! Με έντιμο τρόπο, λεκτικά διατύπωσε και συναισθηματικά μετέδωσε, στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, αυτό που θα συμφωνούσε να ακούσει ο γέρος του Μοριά..πέρα από εντυπωσιακά λεκτικά σχήματα και ψυχρά νοητικά μορφώματα.
Η εισαγωγή της ομιλίας:
"Χθες αργά το βράδυ συναντήθηκα με τον Κολοκοτρώνη. Θεώρησα πως ήταν υποχρέωσή μου να τον συναντήσω, πριν μιλήσω εδώ για αυτόν.
Άκου, μού είπε δάσκαλε. Εκεί που θα πας αύριο στο Ραμοβούνι να τους δώσεις χαιρετίσματα και να τους πεις να αγαπάνε την πατρίδα πιότερο από τον εαυτό τους, να είναι μονιασμένοι και να συγχωρούν ο ένας τον άλλο, γιατί είναι αδέρφια όλοι τους.
Να τους πεις ευχαριστώ για τα όσα έχουν κάνει για μένα. Μου έφτιαξαν αγάλματα και ονόμασαν δρόμους με το όνομά μου.
Δάσκαλε, τι έμαθα τελευταία, πάει να χρεοκοπήσει ξανά η χώρα; Πάλι τα ίδια που είχαμε πάθει εμείς τότε πάτε και εσείς να πάθετε; Τελικά όλα σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνονται μία και δύο και παραπάνω φορές.
«Όταν αποφασίσαμε εμείς να κάμομε την Επανάσταση, είπε ο Γέρος, δεν εσυλλογιστήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, …. αλλά ως μία βροχή, …όλοι, ….., μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Όταν το έθνος μας βρέθηκε ενωμένο πέτυχε το σκοπό του, είπε ο Γέρος του Μοριά.
Με καληνύχτισε λέγοντας δάσκαλε μέτρα τα λόγια σου αύριο στο Ραμοβούνι δεν θέλω να με παινέψεις, την αλήθεια να πεις και όχι πολλά λόγια.
Καβάλησε τ’ αλογό του και απομακρύνθηκε....
Μετά την χθεσινή συνάντηση, απαλλαγμένος από άγχος, βρίσκομαι σήμερα εδώ. "
Ο επίλογος της ομιλίας:
Πολλές φορές η ιστορία γράφεται κατά παραγγελία. Οι κακές παραγγελίες που δόθηκαν στους ιστορικούς για τον Κολοκοτρώνη δεν άντεξαν στο χρόνο και ξεθώριασαν. Ο Γέρος του Μοριά με τα τεχνάσματά του πυροδότησε την επανάσταση του 1821, και με την ευφυΐα του κίνησε τον τροχό της ιστορίας.
Γέρο του Μοριά, σε ευχαριστούμε που μας έκανες την τιμή να γεννηθείς στην περιοχή μας. Γέρο του Μοριά, συγκινημένοι σε θαυμάζουμε πάνω στο ατέλειωτο ταξίδι με το άλογο σου.
Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου