ΦΩΤΟ. Prosper Baccuet,
Μονή στο όρος Βουλκάνο, χτισμένη στα ερείπια του ναού του Διός Ιθωμάτα. Λιθογραφία 10 x 15,5 εκ., Atlas, 1835, σειρά 1η, πίν. ΧV.5.
Στις 3 Μαρτίου 1829, μέλη μίας “Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής” στον Μωριά, φτάνουν για να εξερευνήσουν έναν τόπο ρημαγμένο ανάμεσα σε ερείπια και ρακένδυτους ανθρώπους...το αρχαίο ελληνικό κλέος αντικείμενο θαυμασμού και αρπαγής ταυτόχρονα, φανερώνεται σε αποσπάσματα των ημερολογίων ορισμένων συμμετεχόντων, αλλά και σε πλήθος ενεργειών όπως πρόχειρες ανασκαφές, και αγοραπωλησίες .... Έφθασαν και στην Ιερά Μονή Βουλκάνου.
«Φτάσαμε στη Μονή των Κυπαρισσιών, που ονομάζεται και Αγία Τριάδα ή Παναγία του Βουλκάνου. Εκεί, οι καλόγεροι μας υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο (1).
Τα ανάγλυφα κρίνα δεξιά και αριστερά της πόρτας της εκκλησίας μαρτυρούν καθαρά τη γαλλική καταγωγή της. Παρένθεση εδώ, όχι από την κα Γιαννοπούλου (έτσι φαντάστηκε ο Γάλλος επιστήμονας, γιατί δεν είχε γνώσεις των ιερών συμβόλων της Ελληνικής ξυλογλυπτικής στους Ορθόδοξους ναούς).
Στην εξωτερική πύλη βρίσκονται εντοιχισμένα δύο μαρμάρινα πόδια ενός αγάλματος, το οποίο θα πρέπει να είχε φυσικό μέγεθος και να ήταν μεγάλης ομορφιάς.
Ο διερμηνέας μου είχε πείσει τον ηγούμενο να μου παραχωρήσει τα πόδια αυτά έναντι λογικού αντιτίμου, αλλά όταν την επομένη έστειλα τους άνδρες του μηχανικού για να τα αποκολλήσουν, εκείνος αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία. Παρένθεση (προφανώς, υπό δύσκολες συνθήκες απειλής, ο Άγιος Ηγούμενος άφησε να εννοηθεί έμμεσα ότι συμφωνούσε, μέχρι να βρει λύση προστασίας, γι΄ αυτό όταν ήλθε αντιμέτωπος με την αγοραπωλησία αρνήθηκε εκ του ασφαλούς).
Κάποιος, που δεν είχε σκεφτεί να προσφέρει τάλιρα αλλά ούτε άντεχε να δει έναν τρίτο να μεταφέρει έργα γλυπτικής στη Γαλλία, καθώς πίστευε πως είχε το μονοπώλιο, μπήκε στη μέση και χάλασε τη συμφωνία. Παρένθεση ( οι καλόγεροι δέχτηκαν σαφή βοήθεια και απέφυγαν να συμβεί το αναπάντεχο).
Οι καλόγεροι πίστεψαν πως θα κέρδιζαν πολύ περισσότερα, αφού το περιστατικό αυτό τους έπεισε ότι τα πόδια πράγματι άξιζαν πολύ περισσότερα. Παρένθεση ( αυτό άφησαν να εννοηθεί οι καλόγεροι στον Γάλλο βέβηλο, στην ουσία ευχαρίστησαν την Παναγία Βουλκανιώτισσα που απέφυγαν την αρπαγή).
Ένας στρατιωτικός, που είχε επισκεφθεί τη Μονή των Κυπαρισσιών πριν από μας και δεν είχε συναντήσει τέτοιου τύπου αντιζηλία, (δηλαδή δεν βρισκόταν κάποιος εκεί για να προστατεύσει τους μοναχούς) απέκτησε για έξι με οκτώ σκούδα ένα κεφάλι από παριανό μάρμαρο που μπορεί και να προερχόταν από εκείνο το άγαλμα του οποίου τα κάτω άκρα δεν κατόρθωσα να αγοράσω.
Στο Ναβαρίνο περιεργάστηκα το κεφάλι αυτό, που είχε όψη ωραίου εφήβου και ήταν εξαιρετικής τέχνης.
Πάνω από την πόρτα της κατοικίας των καλογέρων μάς έδειξαν μια κονσόλα στην οποία το κεφάλι αυτό ακουμπούσε για πολύ καιρό».
Πηγή:
1. Bory de Saint Vincent, Relation du voyage I, 1836, σ. 302-305.
Τα μαρμάρινα πόδια παραμένουν στη θέση τους, ως ιερό τεκμήριο ένωσης της αρχαίας και σύγχρονης πίστης στον προ Αιώνων Θεό. Δυστυχώς , μόνο τα θαυμάζουμε για το αρχαίο τους κάλλος , διότι η λήθη της θείας παρουσίας στη ζωή μας, έχει φυλακίσει τον νου και την ψυχή μας μέσα στα στενά όρια της ανθρώπινης λογικής. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα πράγματα σε υπεραισθητό επίπεδο, με καθαρή από ανθρώπινα πάθη καρδιά, ανεπτυγμένη κατά Θεόν διαίσθηση και θεία διάκριση, να κατανοήσουμε την αιώνια παρουσία του Θείου Λόγου και την ένεργεια του Αγίου Πνεύματος, την αιώνια παρουσία του Τριαδικού Θεού και δημιουργού μας στο άχρονο είναι, σε αισθητό και υπεραισθητό επίπεδο.
Οι πόδες του ωραίου εφήβου της αρχαιότητας καλωσορίζουν αέναα τις γενιές των θεοσεβών επισκεπτών, καθιστώντας σαφή τη θυσία της παρθενίας και της φυγής από τα εγκόσμια , μέσα από την αφοσίωση στον θεάρεστο μοναχισμό.
Θερμές ευχαριστίες στην κα Μιμίκα Γιαννοπούλου (Mimika Giannopoulou στο FB) που μοιράζεται γενναιόδωρα με τους φίλους και αναγνώστες της ό,τι πολύτιμο και ιστορικά τεκμηριωμένο συναντά στο διάβα της....
Ο Θεός μεθ΄ημών
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
10/4/2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου